Bu ölümlerin %35'i kanserden (bunların da %80'i akciğer kanserinden) olmuştur. Baş, boyun, boğaz kanserleri gibi önlenebilir kanserlerin %80-90'ı tütün kullanımı ile ilişkilidir. Günde 4'ten az sigara içenlerde kanser riski 5 kat artarken günde 10 adet içenlerde 20 kat artmaktadır.
Akciğer kanserinin yüzde 85'i sigara kaynaklı; bu riski ortadan kaldırmanın en iyi yolu sigara içmemektir; ama bu da garanti sağlamayabiliyor. Akciğer kanseri hastalarının yüzde 5-10'u hiç sigara içmemiş kişiler.
Dr. Göker, sözlerini şöyle sürdürdü: "Akciğer kanseri vakalarının yüzde 95'inden çoğu sigara bağımlısı. Sigarayı 20 yıl kullandığınızda bir risk oluşuyor, sonra bıraktınız, 30 yıldır da sigara içmiyorsunuz ama akciğer kanseri olma riskiniz hiçbir zaman sıfıra inmiyor.
Gün içinde içilen sigara miktarı akciğer kanserine yakalanmada oranında önemli role sahiptir. Eğer kişi 10 yıl boyunca günde 20 adet sigara içerse akciğer kanserine yakalanma riski ciddi miktarda artar.
Yıllar süren araştırmalar sigaranın kansere neden olduğunu kanıtlamıştır. Ancak, bu tüm sigara kullanıcılarının kesinlikle kanser olacağı ya da sigara kullanmayan kişilerin asla kanser olmayacağı anlamına gelmez. Bu; sigara kullanmanın bu hastalıklara yakalanma riskini çok büyük oranda arttırdığı anlamına gelir.
İlgili 34 soru bulundu
Kanser, sigaraya başladıktan sonraki 30 ile 40 yıl arasında ortaya çıkıyor.
Sigara kullanımı özellikle yılda 20 paketi geçtikten sonra göreceli risk belirgin olarak artış gösterir. Sigara miktarı arttıkça risk katlanarak artmakta ancak sigarayı bıraktıktan sonra risk giderek azalmaktadır. Sigara dışında puro içenlerde risk 3 kat, pipo kullananlarda ise 8 kat artmaktadır.
Sigara dumanına maruz kalmanın bile kalp-damar hastalık riskini arttırdığını düşünürsek sigarayı az içmenin riski azaltmayacağı açıktır. Dolayısıyla sigarayı günde 1-5 adet kadar kullanmanın günde bir paket içmeye göre daha güvenli olduğunu söylemek doğru bir yaklaşım olmayacaktır.
Akciğer kanseri için acaba kim daha çok risk altında diye düşünülürse; sigara içenlerde gelişme olasılığı çok çok fazladır. Akciğer kanserinin % 80-90'ı sigara nedeniyle gelişmektedir. Kansere yakalanma oranı günde 10 sigarayı uzun süredir içenlerde 5 kez, günde 40 sigara içenlerde ise 24 kez artar.
12 saat sonra: Dolaşımdaki karbonmonoksit seviyesi normale düşer. 2 hafta–3 ay sonra: Kan dolaşımı ve akciğer işlevleri düzelir, kalp krizi riski düşmeye başlar. 1–9 ay sonra: Daha az öksürük olur, daha kolay nefes alınır. 1 yıl sonra: Koroner kalp hastalığı riski yarıya düşer.
Kanser riskinde azalma: Sigara içmek kalp ve damar sağlığını bozarak vücutta kanser gelişme riskini artırabilir. Ancak sigarayı bıraktıktan sonraki birkaç yıl içinde kanser gelişme riskinde azalma görülebilir.
Kahvenin yanında içilen bir iki sigaradan pek bir şey olmaz diye düşünürler. Oysa ki gerçek çok farklıdır. Yıllardır hastalarıma günde bir tane içilen sigaranın da kalp krizi riski açısından en az 1 paket içilen sigara kadar tehlikeli olduğunu anlatırım.
Toplam 14 hasta akciğer kanseri nedeni ile kaybedildi. Sağkalım oranları hastalarımızda düşüktü. Bunun yanında cinsiyet ve evre de sağkalım oranlarını etkilemedi. SONUÇ: Akciğer kanseri gençlerde nadir görülen bir hastalıktır.
Akciğer kanserinin %90'ı sigara nedeniyle meydana gelirken, ayrıca larinks kanseri, ağız boşluğu, farinks, özofagus, mide, kolon, pankreas, böbrek, mesane, meme ve serviks kanserlerinin oluşumunda da sigaranın etkin rolü vardır. İnsanlardaki bütün kanserlerin yaklaşık olarak üçte birinden sigara sorumlu tutulmaktadır.
Sigaranın etkileri çok uzun sürede gerçekleşir. Ortalama günde 1 paket sigara 20 yıl boyunca içildiğinde akciğer kanseri görülme riski belirgin artmaktadır. Sigaraya başlama yaşı önemlidir, ne kadar erken başlandıysa risk o kadar artmaktadır.
Günde 25 Adetten Fazla Sigara İçenlerde Akciğer Kanseri Riski 50 Kat Artıyor. Sigara kullanımı, tüm dünyada her yıl yaklaşık 5.4 milyon kişinin hayatına mal oluyor. Üstelik bunun 884 bininin pasif içiciliğe bağlı olduğuna dikkat çeken Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Göğüs Hastalıkları uzmanı Prof. Dr.
Birinci evre akciğer kanseri: Birinci evredeki akciğer kanserinde hastanın beş yıl yaşama oranı yüzde 47'dir. Bu belirlenmiş ortalama süre daha uzun ya da kısa olabilir. Birinci evre akciğer kanserlerinde ameliyat sonrası hasta iki hafta içerisinde normal yaşantısına dönebilir.
Akciğer kanserinin en genel belirtisi inatçı öksürüklerdir. Bunun dışında göğüs ağrısı, nefes darlığı, ateş, ses kısıklığı, yüz ve boyunda şişme, omuz ve kol ağrısı, sırt ağrısı, yutma güçlüğü ve kanlı balgam gibi bulgular da akciğer kanseri belirtileridir.
Akciğer kanseri en çok hayat kaybına neden olan kanser tiplerinden biri olmasına rağmen, erken dönemde saptanan ve cerrahi olarak başarı ile tedavi edilen vakalarda hastalıktan kurtulma oranları yüzde 80-90'ları bulmaktadır. Erken evre olmasa da cerrahi tedavi şansı olanlarda da başarı oranları düşük değildir.
Sigara akciğeri, alkol karaciğeri harap ediyor
Sigara; akciğer, meme, pankreas ve kolon kanseri riskini artırmaktadır. Alkol tüketimi de karaciğer hücrelerinde yağlanmaya, siroz hastalığına sebep olabilmektedir.
İlk 8 saatte: Nefesteki kötü koku, kandaki oksijen ve karbonmonoksit düzeyi 8 saatte normale dönüyor. 1. günün sonunda: Kalp krizi riski 24 saat içinde azalmaya başlıyor. 2. günün sonunda: Tat alma ve koku duyusu 48 saatte artmaya başlıyor.
Nikotin, vücuttan tam anlamıyla 3 günün sonunda atılır
Vücut, sigarayla birlikte alınan nikotini tam 6 saat sonra atmaya başlar. Nikotinin tamamen vücuttan atılımı ise 3 günün sonunda gerçekleşir. Ancak uzun yıllar boyunca aşırı miktarda sigara içen kişilerin vücudu, bu işlemi tam anlamıyla yerine getiremez hale gelir.
Her sigara ömürden giden 12 dakika
Hatta yapılan araştırmalarda, içilen her bir sigaranın insan ömründen 12 dakika çaldığı hesaplandı. Dünyada her yıl 4 milyon, Türkiye'de ise 100 bin insan sigaradan hayatını kaybediyor.
Küçük hücreli olmayan 4. evre akciğer kanseri için yaşam beklentisi hastaların %50'sinin hayatta kaldığı ve %50'sinin yaşamı kaybettiği zaman olarak yaklaşık 8 aydır.
Sigara içenlerin yaklaşık yarısı tütüne bağlı hastalıklardan ölmekte ve ortalama olarak 14 yılını kaybetmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri