Sistem Yaklaşımı, genel bir bakış açısıyla problem ile ilgili tüm yönleri hesaba katan, problemin (veya olayın) farklı parçaları arasındaki ilişkilere odaklanan bir problem çözme yaklaşımı olarak ifade edilebilir.
Sistem düşüncesi, bütünsel düşünceyi ve indirgemeci düşünceyi dengelemeye çalışan problem çözme yaklaşımı olarak tanımlanmıştır. Genel sistemi ve parçalarını ccount sistemine alarak, düşünme, potansiyel olarak istenmeyen sonuçların daha da geliştirilmesine katkıda bulunmaktan kaçınmak üzere tasarlanmıştır.
Sistemsel düşünme bir anlamda tüme varım yöntemi kullanılarak ulaşılan düşünme biçimidir. Sistemsel düşünmenin önemli unsurlarından biri bütündeki konuların unsurlarının karşılıklı olarak ilişkilerini değerlendirebilmektir.
Sistem yaklaşımı, basit bir anlatımla probleme bütünsel bakarak, tüm yönlerini düşünerek ve sistemin tüm bileşenleri arası ilişkileri göz önünde bulunduran bir problem çözme yaklaşımıdır.
Sistemsel düşünce, olaylar ve olgular arasındaki ilişkilerin karşılıklı etkileşimini değerlendirip bütüne odaklanır ve büyük resmi görerek çözüm yolları arar. Problemlere daha derinden ve açık fikirle, birden fazla bakış açısı kullanarak bakmak, uzun soluklu bir pozitif çözüm bulma olanağını arttırır.
İlgili 45 soru bulundu
Eğitimde sistem düşüncesi; parçalar yerine, bütünü ve öğeler arasındaki ilişkiyi görmeyi amaçlayan sistem düşüncesi yaklaşımını eğitime entegre ederek öğrencilerin kavramları ve olayları tüm yönleriyle görmelerini hedeflemektedir.
Sistemli Olma: Her filozof düşüncelerini açıklamak için kendine ait bir sistem oluşturur ve düşünceleri bu sisteme göre bir açıklama modeli ile açıklar. Bu model içerisinde düşünceler birbiri ile ilişkilidir ve bütüncül bir ilişki kurar.
Platon, devleti başka deyişle toplumu doğal olan iş bölümüne dayandırmıştır. Devleti canlı bir organizma gibi düşünmektedir. Ona göre devletin her organı ancak bütün yapı içinde yaşamını sürdürebilecektir. Bu nedenle birey toplum dışında var olamayacak; toplum da bireylerle var olacaktır.
Bunun sonucunda “Sistem Yaklaşımı” olarak bilinen bu yeni düşünce tarzı Avusturyalı biyolog Ludwig von Bertalanffy'nin 1920'lerde başlattığı “Genel sistem teorisi” (uluslararası yaygın isim İng.
Sistem yaklaşım felsefesi, örgütün alt sistem- leri arasındaki ilişkileri yönetimin görmesine ve birbirleriyle sık sık çatışan, bağımsız sistemlerin; örgütsel amaçları elde etmeye çalışan bir bütünleşik sistem haline getirilmesine yardımcı olur.
Sistem kavramının farklı tanımları yapılmıştır. Genel olarak düzenli bir biçimde birbirini etkileyen ve birbirine bağlı birimlerden, değişik bölümlerden oluşan ve genel bir plana göre kurulan, belirli bir sonuca ulaşmak için amaca yönelmiş bir bütündür.
Sistem, amaca göre çok değişik şekilde tanımlanabilir. Ancak en geneli, birbirlerine bağlantılı ya da ilişkili unsurların oluşturduğu herşey sistem olarak bilinendir. Örneğin bir traktör bir sistemdir. Çok değişik parçaların bir araya gelmesinden oluşmuştur.
Sistematik felsefe ve mantık, iki temel bilim dalı olan felsefe ve mantığın incelenmesini içeren bir yüksek lisans programıdır. Programın amacı, öğrencilerin felsefeye ve mantığa ilişkin temel kavramları ve kuramları öğrenmelerini ve bu alanlardaki bilgi ve becerilerini geliştirmelerini sağlamaktır.
Sistem düşüncesi (systems tinking), bir sistemi, sınırları tarafından tanımlanan ve parçalarının toplamından (alt sistemlerden) daha fazlası olan, birbiriyle ilişkili ve birbirine bağımlı bir parçalar kümesi olarak düşünmektir.
Felsefe; varlık, bilgi, değerler, gerçek, doğruluk, zihin ve dil gibi konularla ilgili soyut, genel ve temel problemlere ilişkin yapılan sistematik çalışmalardır.
Descartes için etik bir bilimdi, en yüksek ve en mükemmel olanıydı. Diğer bilimler gibi etiğin de kökleri metafizikteydi. Bu şekilde Tanrı'nın varlığını savunur, insanın doğadaki yerini araştırır, zihin-beden ikiliği teorisini formüle eder ve özgür irade'yi savunur.
Platon'un Timaeus'ta iddia ettiği üzere zamanın bir başlangıcı olduğu fikrine karşı çıkan Aristo eğer zamanın bir başlangıç anından bahsedebiliyorsak o başlangıç anının öncesinden de bahsedebiliriz dolayısıyla zaman ezeli ve ebedi olmalıdır, aynı şekilde hareket de zamanla beraber ezeli ve ebedi olmalıdır.
Sokrates, M.Ö. 469-399 yılları arasında Atina'da yaşamış bir filozofdur. Platon ise Sokrates'in öğrencisi, Aristo'nun da hocası olan M.Ö. 428/427-348/347 yılları arasında yaşamış başka bir filozoftur .
Dewey'e (1933) göre yansıtıcı düşünce herhangi bir konunun üzerinde birçok yönünü dikkate alarak derinlemesine aktif düşünmedir. Reflektif düşünceyi geliştirmeye yönelik eğitim tekniklerinin sosyal hizmet eğitiminde faydalı olabileceği düşünülmektedir.
Refleksiflik bir bağlamın neden ve sonuç ilişkisinin birbirini etkileme durumudur. Örneğin; bir araştırmacının veya gözlemcinin incelediği olgu kendi gözleminden kaynaklı olarak değişiyorsa ve inceleme buna rağmen devam ediyorsa, bu durum refleksiftir.
Felsefe ilk defa Antik Yunan medeniyetinde ortaya çıktı. Antik Yunanistan'da ortaya çıkmasının nedeni, Antik Yunan'da denizcilik ile uğraşılması sayesinde daha çok bilgi birikiminin olması ve bunun yanında boş zaman kavramının da olması fazlasıyla etkili olmuştu.
Sistem Düşüncesi, suyun altını görmeye yönelik araçlar içerir. Daha derinlerde bu değişimin nedenleri vardır. Grafiği çizilen değişken "neden" böyle davranıyor? İki temel araç kullanılır: stok /akış haritaları ve nedensel döngüler.
Bilgi, yönetim kademelerinde, etkili ve verimli kararlar almak için kullanılmaktadır. Bilgiden, organizasyonun işlem süreci içerisinde yararlanmanın yanı sıra organizasyonun, özellikle içinde bulunduğu olağanüstü durumlardan en az zararla kurtulması amacıyla da kullanılmaktadır.
Sistem yaklaşımı modeli sistem teorisi şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Bu teori disiplinler arası bir bilimdir. İncelenmekte olan bir problemi ya da olguyu sistem biçiminde ele alan düşünsel ve bilimsel anlayıştır. Dolayısıyla adı sistem yaklaşımı modeli olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri