Sigara içtiğiniz anda beyninize ulaşan nikotin, serotonin salgılanmasına yol açar ve size anlık bir rahatlama hissi verir. Sigara içen kişiler içerken hissedilen rahatlama hissini sıkıntıların ve sorunların ardından gelen bir ödül olduğunu düşünmeye başlarlar.
Sigara tiryakilerinin çoğu, sigaranın kendilerini rahatlattığını ve sakinleştirdiğini sanır, oysa sigaranın sakinleştirici ya da yatıştırıcı etkisi yoktur. Sigara içimi sırasında hissedilen olumlu duyguların kaynağı, sigara içilmediğinde duyulan olumsuz duyguların ortadan kalkmasıdır.
Warburton (1992, p. 57) araştırmasında, sigaranın kaygı ve öfke duygularını yatıştıran bir işlevi olduğunu göstermiştir. Fakat, sigara içenler, kısa bir süre önce sigara içmemişlerse olumsuz duygular veya sigarayı bıraktıktan sonra stres düzeylerinde artma, gerginlik gibi duygular belirtmektedirler.
Dişlerinin iç kısımlarında kahverengi siyah renkte lekeler, dış kısımlarında ise sarımsı lekeler meydana gelir. Sigara içenlerde cilt vaktinden erken kırışabilir, özellikle de dudakların, gözlerin, kulakların ve boynun etrafında. Yine uzun zamandır sigara içenlerde kuru bir öksürük ve çatallı bir ses tonu oluşur.
Geçtiğimiz günlerde BMJ (British Medical Journal) adlı dergide açıklanan çalışmada, günde sadece bir adet sigara içmenin, günde 1 paket (20 adet) sigara içenlerde artan kalp hastalığı ve inme riskinin yaklaşık yarısı kadar riski arttırdığı bildirildi.
İlgili 20 soru bulundu
Sigara içen bir kişi ortalama 8-12 kez dumanı içine çekerken bir nargile içiminde ise ortalama 20-200 kez duman çekilir. 1 saatlik bir nargile içiminin ortalama 50 sigaraya denk olduğu düşünülmektedir.
Sigarayı içine çekmeyen dudak tiryakilerinde içmeyenlere oranla kalp krizi riskinin bir kat daha arttığı belirtiliyor. Sigaranın zararı dudaktan itibaren başlıyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr.
Onur Noyan, “Bunların başında çocukluktan yetişkinliğe giderken ailesine büyüdüğünü ve bireyselleştiğini kanıtlama çabası, merak etme, arkadaş ortamına girmek amacıyla kullanım, aile büyüklerini ya da ünlü taklit etmek gelmektedir” dedi.
Dr. Özcan Aşçıoğlu, çatlak dudakla sigara içmenin dudak kanserine davetiye çıkarmak anlamına geldiğini söylüyor. İnsan sağlığı üzerinde birçok olumsuz etkisi olan, başta kanser olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkaran sigara dudakların rengini de değiştiriyor, morarmaya neden oluyor.
Tahlil.com Cevabı : Hayır belli olmaz.Sigara için yapılan ayrıca bir test var,nikotin testi.O da oldukça pahalı bir test olup birçok laboratuvarda çalışılmamaktadır. Nikotini saptayan testler 24 saat içinde nikotin alımı varsa işe yaramaktadır.
Dolaşım yoluyla tüm vücudu dolaşan nikotin beyinden geçerken endorfin denen mutluluk hormonu salgılanmasına neden olur. Bunun sonucu olarak beyin belirli aralıklarla bu maddeyi ister. Verilmediği takdirde o kişide huzursuzluk, sinirlilik ve depresif hareketler başlar. Madde alındığında yeniden rahatlama olur.
Alman nörobilimciler sigaranın beynin korku merkezine etkilerini ortaya çıkaran bir araştırma yaptı. Buna göre sigaranın içindeki kimyasallar, kişilerin daha çabuk korkuya kapılmasına neden olarak, anksiyete ve paranoya geliştirmelerine sebebiyet veriyor.
8)“Tütün ürünleri on sekiz yaşını doldurmamış kişilere satılamaz ve tüketimlerine sunulamaz.” 4207 sayılı Yasada olduğu gibi bu bentle de 18 yaşından küçüklere sigara satma yasağı yinelenmiştir.
Narkotik maddelerin fiziksel acıyı dindirmesi gibi, nikotinde duygusal acıyı dindirir. Nikotinin etkisi geçtiğinde, duygusal acı hala yerli yerinde durmaktadır. Bu nedenle yeni bir sigaraya daha ihtiyaç vardır. Bu döngü devam eder ve sigaraya bağımlılığı gelişir.
Nikotin beyinde kimyasal ve biyolojik değişiklikler yapar. Dopamin adlı norötransmitterin salgılanmasını sağlar. Dopamin içiciye haz verir, konsantrasyonunu arttırır, enerji düzeyini yükseltir. Bu nikotinin pekiştirici etkisidir yani kişiler bu etkiyi elde etmek için maddeyi arzularlar.
İnsanlar, sigara içmeyi içinde bulunan ve beynin dopamin yani bir çeşit “mutluluk” hormonu salgılamasını sağlayan nikotin nedeniyle keyif verici buluyor.
İlk 8 saatte: Nefesteki kötü koku, kandaki oksijen ve karbonmonoksit düzeyi 8 saatte normale dönüyor. 1. günün sonunda: Kalp krizi riski 24 saat içinde azalmaya başlıyor. 2. günün sonunda: Tat alma ve koku duyusu 48 saatte artmaya başlıyor.
12 saat sonra: Dolaşımdaki karbonmonoksit seviyesi normale düşer. 2 hafta–3 ay sonra: Kan dolaşımı ve akciğer işlevleri düzelir, kalp krizi riski düşmeye başlar. 1–9 ay sonra: Daha az öksürük olur, daha kolay nefes alınır. 1 yıl sonra: Koroner kalp hastalığı riski yarıya düşer.
Sigarayı bıraktıktan 4–6 ay sonra
Daha az öksürük ve mukus oluşumu yaşıyorsunuz. Vücut artık sigaranın kan damarlarında neden olduğu hasarı onarma sürecinde. Bir kan pıhtısı oluşma riski, sigara içtiğinizden çok daha azdır. Muhtemelen sigara içtiğiniz zamankinden daha enerjik hissediyorsunuz.
Sigaranın gençliğe zararları
Çocukluk ve ergenlik döneminde sigara içmek, solunum yolu hastalıklarının sayısında ve şiddetinde artış, fiziksel performansta düşüş, diş ve dişeti sağlığında bozulma, akciğer gelişimi ve işlevi üzerinde olumsuz etkiler gibi pek çok önemli sağlık sorunlarına neden oluyor.
İçilen her bir sigarada sağlığa zarar veren ve insanı zehirleyen binlerce kimyasal madde bulunuyor. Bu kimyasal maddelerin 81 tanesinin doğrudan kansere neden olduğu biliniyor.
Yavaş başla ve bir profesyonel olana dek içine çektiğin miktarı azar azar artır! İlk kez içine çekerken dişlerini sık ve onların arasından yavaşça içe doğru çek. Bunu yapmak akciğerlerine aynı anda çok miktarda duman girmesini önler.
Nikotinin insan vücudu üzerinde sayısız olumsuz etkisi bulunuyor. Beyin ve sinir sistemi üzerine baskı kurma ve uyuşturma etkisi bunların başında geliyor.
Sigara kullanımının güvenli bir sayısı yoktur. Günde 3-5 tane sigaranın zararı olmaz demek mümkün değildir, ancak daha az sigara içtiğinizde doğal olarak karşı karşıya kalacağınız risk daha az olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri