Alüminyum gövdeli tandem dişli pompalar, 2 tane pompanın birleşmesinden oluşmaktadır. Bu ürünler, genellikte çift pompa beslemesi ihtiyaç duyulan sistemlerde kullanılmaktadır. Yağ bölmeler arasında geçiş sağlamaktadır, farklı yağ kullanımı için uygun değildir.
• Tandem silindirler
Onun yerine tek piston koluna bağlı iki ya da daha fazla piston kullanılır. Tandem silindirleri bu ihtiyacı karşılayan silindirlerdir.
Üç temel pompa türü vardır: pozitif deplasmanlı, santrifüj ve eksenel akış pompalar.
Hidrolik pompaların arkasında çok çeşitli tasarım ilkeleri ve konfigürasyonları mevcuttur. Her pompa, tüm ihtiyaçları karşılamayabilir ki bunun için 3 farklı pompa tipi mevcuttur; dişli pompalar, paletli pompalar, pistonlu pompalar.
Pompa, yeterli basıncı ve debiyi sağlamaz ise hidrolik devre ve fonksiyonlarını gerçekleştiremez. Hidrolik devrelerde uygulama koşullarına göre değişik tipte hidrolik pompalar kullanılır. Hidrolik pompa çeşitlerini; dişli, pistonlu ve paletli pompalar olarak sınıflandırabiliriz.
İlgili 28 soru bulundu
Santrifüj pompalar, karışık akışlı pompalar ve eksenel pompalar olmak üzere üç şekilde sınıflandırılırlar. Bu sınıflandırmayı etkileyen en önemli unsur pompaların özgül hızı ve buna bağlı olarak çark yapısıdır.
Dişli pompa; Testlerde kullanılan ve üzerinde çalışma yapılan pompa 12cc düz dişli hidrolik pompadır (Şekil 2).Dişli pompanın çalışma devri 700-3000 rpm, çalışma basıncı 0-210 bar arasında çalışmaktadır.
Pistonlu Hidrolik Pompa: Hidrolik pompa tipleri arasında verimin en yüksek olduğu ve en yüksek basınçları üretebilen hidrolik pompa tipidir. Pistonlu hidrolik pompalar, eğik eksenli, sabit eksenli, değişken ve sabit debili olmak üzere pek çok farklı çeşide sahiptirler.
Tüm pompalar için azami hava tahrik basıncı 10 Bar'dır.
Jet pompaları genelde toprak üstüne monte edilmiş, suyun bir emme borusu vasıtasıyla bulunduğu yerden tahliye edilmesini sağlayan pompalardır. Jet pompaları yeraltı sularının zengin olduğu bölgelerde oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Kanatlı pompa, değişen basınçlarda sabit akış sağlayan kendinden emişli pozitif deplasmanlı bir pompadır. Çalışma, tipik olarak maksimum devir sayısı 900 olduğundan, dişli kutusuna bağlı bir motor aracılığıyla gerçekleştirilir.
Çok kademeli santrifüj pompa, aynı işleve sahip iki çoklu pompadan oluşan bir koleksiyondur. Akışkan kanalın yapısı açısından, bir önceki aşamanın medya basınç tahliye portunun ve bir sonraki aşamanın girişi ile iletişim kurabilmesi ile kendini gösterir.
Tandem silindir: Daha fazla güç elde etmek için güçleri eşit birden fazla silindirin uç uca eklenmesiyle oluşur. Her piston mili açıldıkça birbirini iter. Döner silindir: Dönme hareketi gerektiren yerlerde bu silindir kullanılır.
Tandem silindirler, aynı çaptaki tek silindirden yaklaşık 2 kat fazla kuvvet uygular. Dar alanlarda daha fazla kuvvet istendiğinde sıklıkla başvurulan silindirlerdir. Bu tip pnömatik silindirler, pnömatik silindirin iki yöndeki hareketinden de iş elde etmek için kullanılır.
Yastıklı Silindirler
Pistonun çarpmasından kaynaklanan bu mekanik ya da hidrolik darbeler yastıklama ile azaltılmaktadır. Strok sonunda piston hızını düşürebilmek için boşalan yağın dar bir kesitten geçmesi sağlanır. Böylece silindir hızı düşmüş olur. Bu kesit genelde ayarlanabilir yapıda tasarlanır.
Güç Maksimum basınç: 6 bar / 87 PSI (Hibrit/Şehir/MTB/çocuk bisikletleri).
12 Volt su pompasının etkili bir şekilde çalışabilmesi için kullanılacak ortamdaki suyun sıcaklığının iyi bilinmesi gerekir. 12 Volt 5,0 litre hidrofor su pompası, 1,2 metreden emiş yapabilir ve 60-65 metre yüksekliğe kadar su basabilir.
Basınç yaklaşık olarak 3-5 bar seviyelerindedir.
Bunları başlıca dişli, pistonlu ve paletli pompalar olarak sınıflandırmak mümkündür. Her nekadar literatürde çok sayıda pompa tipi yer alsa da uygulamalar baktımığızda bu 3 tip hidrolik pompa öne çıkmaktadır.
Dişli pompalar sıvıların pozitif yer değiştirmesini sağlayan pompalar olup, her devir için sabit miktarda sıvıyı pompalamaktadırlar.
Radyal pistonlu pompa, bir hidrolik pompa türüdür. Pistonlu pompalar dayanıklıdır ve nispeten basit cihazlardır. Pistonlar, eksenel pistonlu pompasının aksine, paralel değildir. Orta kısımdaki eksantrik mile dik olacak şekilde temas eder ve yay ile desteklenirler.
Hidrolik pompa mekanik enerjiyi kinetik enerjiye dönüştüren bunu da hidrolik yağın sıkıştırılamaz olma prensibi sayesinde sağlayan bir hidrolik sistem elamanıdır. Hidrolik pompaların 3 ana tip vardır: Pistonlu hidrolik pompalar, Dişli hidrolik pompalar ve Paletli( katriçli) hidrolik pompalar.
Paletli Pompalar özellikle düşük gürültü seviyeleri sebebiyle kapalı alanda çalışan hidrolik sistemlerde tercih edilen bir hidrolik pompa türüdür. Pompa dış hacimlerine göre ürettikleri debi yüksektir yani kapladıkları hacim diğer pompalara nazaran daha düşük, kompakt bir yapıdadırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri