Tütün ve tütün mamullerinin kullanımı: Tütün ve tütün mamullerinin kullanımı tükürük bezlerinden üretilen tükürük miktarını etkileyerek ağız kuruluğuna yol açabilir.
Tütün ve alkol kullanımı: Alkol ve sigara içmek veya tütün çiğnemek ağız kuruluğu şikayetlerini artırabilir. Uyuşturucu kullanımı: Metamfetamin kullanımı şiddetli ağız kuruluğuna ve "meth ağzı" olarak da bilinen dişlere zararlı bir duruma sebep olur.
Ağız kuruluğu, sjögren sendromu, HIV/AIDS, Alzheimer, diyabet, anemi, kistik fibroz, eklem iltihabı, Parkinson hastalığı, inme ve kabakulak rahatsızlıklarının yan etkisi olarak görülebilir.
İlgili 27 soru bulundu
Yağ içeren nazal damla ya da spreyler ve zeytinyağı içermekte olan tükürük jelleri ve limon ağız kuruluğu tedavilerinde en çok kullanılan yöntemler arasında yer almaktadır.
Tükürük eksikliği, her zaman takip edilmelidir, çünkü tükürük ağız sağlığınız için önemlidir ve ağız kuruluğu sizi gün içerisinde de rahatsız edebilir. Ayrıca ağız kuruluğu daha fazla plak oluşumuna, nefes kokusuna ve devam ederse çiğneme ve yutkunma sorunlarına yol açabilir.
Ağız kuruluğu için öncelikle bir diş hekimine gidilerek tedaviye başlanabilir. Uzun süre ağız kuruluğu yaşayan kişilerin ise hastalık tanı ve tedavisi için Dahiliye (İç Hastalıkları) uzmanına başvurmak gerekir.
2. Dudak yalamak. Kuruyan dudakları yalamak bir refleks olsa da size yarardan çok zararı dokunur. Dudağınız kururken az kalan nemi de alıp götürür.
Çiftçi, "Dehidratasyon (sıvı kaybı), stres, hastanede yatma, psikolojik durumlar, bazı ilaçlar, radyoterapi sjögren sendromu, kronik tükürük bezi enfeksiyonları, demir eksikliği ve pernisiyöz anemi gibi durumlar tükürük akım hızını ve miktarını azaltabilir.
Ağız kuruluğu, diyabetli kişilerde yüksek kan şekerinin yaygın bir belirtisidir. Bazen ağız kuruluğu diyabetin ilk göze çarpan belirtisidir. Ağız kuruluğunuz varsa ve şeker hastalığınız olabileceğini düşünüyorsanız, doktorunuza danışın.
Boğaz kuruluğunda bol sıvı alarak boğazı yumuşatmak, tuzlu su ile gargara yapmak, bal ve limonlu su içmek, tükürük üretimini artırmak için pastil emmek ya da sakız çiğnemek ve ıhlamur ya da ekinezya gibi bitki çayları içmek boğazdaki kuruluğunu ortadan kaldırmayı sağlar.
Sigarayı içine çekmeyen dudak tiryakilerinde içmeyenlere oranla kalp krizi riskinin bir kat daha arttığı belirtiliyor. Sigaranın zararı dudaktan itibaren başlıyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr.
Vücutta biriken nikotini dışarı atmada en etkili besinlerin başında hayat kaynağı olan su geliyor. Çünkü su, vücutta bulunan zararlı radikalleri dışarı atmada önemli bir rol üstleniyor.
'Sigara ağız kokusuna bir kaç farklı etkisiyle sebep olur. Gerek içindeki birçok zehirli madde nedeniyle ağız içinde kötü bir koku yapar gerekse ağızdaki tükürük bezlerini çalışmasını olumsuz etkileyerek ağız kuruluğuna ve kötü kokuya sebep olur.
Dilde meydana gelen hastalıklara sağlık kurumlarında bulunan kulak burun boğaz bölümü bakar. Aynı zamanda dil hastalıklarının tedavisi için dâhiliye yani iç hastalıkları bölümü yardımları da alabilmeniz mümkündür.
Ayak üşümesi için hangi doktora gidilir? İlk olarak bir dahiliye doktoruna görünmelisiniz. Ancak dolaşım sorunlarından endişe ediliyorsa kalp – damar cerrahisi uzmanlarına görünmek gerekmektedir. Bunun dışında altta yatan soruna göre fizik tedavi, romatoloji ya da nöroloji gibi bölümlere gidilir.
El, kol, dil, dudak ve vücudun diğer bölgelerinde gerçekleşen herhangi bir uyuşma durumunda Nöroloj Polikliniklerine gidilmelidir. El, Kol, Dil ve Dudak Uyuşmaları İçin Hangi Doktordan Randevu Alınmalıdır? Vücutta gerçekleşen uyuşmalara nöroloji bilimi bakmaktadır. Tedavi eden kişiler ise Nörologlardır.
Kişide görülen bir hastalığa bağlı olarak ağız kuruluğu görülebilir. Psikolojik durum değişiklikleri, yeni kullanılmaya başlayan bir ilaç da ağız kuruluğuna da sebep olabilir. Tükürüğün salgısını azalttığı bilinen en önemli madde yağdır.
Ağız kuruluğu birçok farklı sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilir. Birçok kişinin uzun süreli bir sorun haline gelene kadar umursamadığı ağız kuruluğu, altta yatan diğer ciddi hastalıkların bir belirtisi olabilir. Bu sebeple uzun süreli ağız kuruluğu yaşayan kişiler mutlaka uzman bir hekime danışıp muayene olmalıdır.
Ağız Kuruluğuna Neden Olabilen Hastalıklar
Eğer yoğun bir tempoda çalışıyorsanız fark etmeden sürekli ağzınızdan nefes alıyor olabilirsiniz. Bu durum ağız kuruluğu yapabilir. Ayrıca gün içinde 2 litreden daha az su içmek kahve ve sigara gibi ürünleri tüketmek de ağız kuruluğu yapabilir.
Elma sirkesi de ağız kuruluğunu önlemektedir. Özellikle 1 su bardağı ılık su ve 2 yemek kaşığı elma sirkesi karıştırılıp her gün düzenli bir şekilde içilir. Bu karışım ağızdaki mikropları ve bakterileri öldürür.
Günde 1- 2 fincan yeşil çay içmek, vücudun su oranını dengeler. 2- Yoğurt: Yarım yağlı ya da yağsız yoğurt , böbreklerin daha sağlıklı çalışmasını sağlar. Bu da ağız kuruluğu şikayetinin geçmesini sağlar.
Diyabet Latincede 'sifon' anlamına gelir. Çünkü diyabetli hastalar, kandaki şeker seviyeleri 250-300 gibi çok yüksek rakamlara ulaştığında idrara çok sık çıkar. Şeker ozmotik bir maddedir; su tutar. Şeker atıldıkça, birlikte su götürdüğü için hasta sürekli su içmek zorunda kalır ve ağız kuruluğu oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri