Dolaşım yoluyla tüm vücudu dolaşan nikotin beyinden geçerken endorfin denen mutluluk hormonu salgılanmasına neden olur. Bunun sonucu olarak beyin belirli aralıklarla bu maddeyi ister. Verilmediği takdirde o kişide huzursuzluk, sinirlilik ve depresif hareketler başlar. Madde alındığında yeniden rahatlama olur.
Nikotin fiziksel ve psikolojik bağımlılık yapar. Tütünün etken maddesi nikotin merkezi santral sistemini etkileyerek bağımlılık yapar. Nikotin beyinde kimyasal ve biyolojik değişiklikler yapar. Dopamin adlı norötransmitterin salgılanmasını sağlar.
İnsanlar, sigara içmeyi içinde bulunan ve beynin dopamin yani bir çeşit “mutluluk” hormonu salgılamasını sağlayan nikotin nedeniyle keyif verici buluyor.
Warburton (1992, p. 57) araştırmasında, sigaranın kaygı ve öfke duygularını yatıştıran bir işlevi olduğunu göstermiştir. Fakat, sigara içenler, kısa bir süre önce sigara içmemişlerse olumsuz duygular veya sigarayı bıraktıktan sonra stres düzeylerinde artma, gerginlik gibi duygular belirtmektedirler.
Sigara içmek en başta akciğer kanserine sebep olarak diğer kanser türlerine de neden olur. Tütün dumanı 7.000'den fazla kimyasal içeren zehirli maddeler barındırdığından kanserin en önemli faktörüdür. Sigara aynı zamanda yemek borusu, ağız, serviks ve mesane kanserlerine de sebep olabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Sigara içen bir kişi ortalama 8-12 kez dumanı içine çekerken bir nargile içiminde ise ortalama 20-200 kez duman çekilir. 1 saatlik bir nargile içiminin ortalama 50 sigaraya denk olduğu düşünülmektedir.
Geçtiğimiz günlerde BMJ (British Medical Journal) adlı dergide açıklanan çalışmada, günde sadece bir adet sigara içmenin, günde 1 paket (20 adet) sigara içenlerde artan kalp hastalığı ve inme riskinin yaklaşık yarısı kadar riski arttırdığı bildirildi.
Dolaşım yoluyla tüm vücudu dolaşan nikotin beyinden geçerken endorfin denen mutluluk hormonu salgılanmasına neden olur. Bunun sonucu olarak beyin belirli aralıklarla bu maddeyi ister. Verilmediği takdirde o kişide huzursuzluk, sinirlilik ve depresif hareketler başlar. Madde alındığında yeniden rahatlama olur.
Sigara kullanımının güvenli bir sayısı yoktur. Günde 3-5 tane sigaranın zararı olmaz demek mümkün değildir, ancak daha az sigara içtiğinizde doğal olarak karşı karşıya kalacağınız risk daha az olacaktır.
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Özgür Öz, sigaranın bırakılmasının ilk günlerinde kandaki oksijen seviyesinin artmasına bağlı olarak kişinin enerjisinin yerine geldiği ve stres faktörlerinde azalma yaşandığını söyledi.
Nikotin, beyinde uyarıcı olduğu kadar rahatlatıcı bir etki de bırakır ve kısa vadeli olarak konsantrasyon yetisini iyileştirebilir.
Narkotik maddelerin fiziksel acıyı dindirmesi gibi, nikotinde duygusal acıyı dindirir. Nikotinin etkisi geçtiğinde, duygusal acı hala yerli yerinde durmaktadır. Bu nedenle yeni bir sigaraya daha ihtiyaç vardır. Bu döngü devam eder ve sigaraya bağımlılığı gelişir.
Onur Noyan, “Bunların başında çocukluktan yetişkinliğe giderken ailesine büyüdüğünü ve bireyselleştiğini kanıtlama çabası, merak etme, arkadaş ortamına girmek amacıyla kullanım, aile büyüklerini ya da ünlü taklit etmek gelmektedir” dedi.
Nikotin vücutta bulunması gereken bir madde ve tıpkı hormonlar gibi vücut tarafından üretiliyor. Doğal nikotin bağırsak hareketlerini düzenliyor, damarları genişletiyor, depresyonu önlüyor, motivasyonu artırıyor.
Alman nörobilimciler sigaranın beynin korku merkezine etkilerini ortaya çıkaran bir araştırma yaptı. Buna göre sigaranın içindeki kimyasallar, kişilerin daha çabuk korkuya kapılmasına neden olarak, anksiyete ve paranoya geliştirmelerine sebebiyet veriyor.
Sigarayı içine çekmeyen dudak tiryakilerinde içmeyenlere oranla kalp krizi riskinin bir kat daha arttığı belirtiliyor. Sigaranın zararı dudaktan itibaren başlıyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr.
Daha önceden yapılan araştırmalar 1 veya 2 sigara içiminden sonra nikotinin anne sütüne geçtiği, düzeyin 30-60 dakikada maksimuma ulaştığını ve 3 saat boyunca sütte kaldığını gösteriyor. Sonuç: sigara yalnız bize zarar vermiyor.
İçilen her bir sigarada sağlığa zarar veren ve insanı zehirleyen binlerce kimyasal madde bulunuyor. Bu kimyasal maddelerin 81 tanesinin doğrudan kansere neden olduğu biliniyor.
Vücuttan nikotin atımının tamamlanması için geçen süre 48 saattir. Bu saatin sonunda vücuttaki nikotin atılır ve bağımlılık kalmaz.
Tütün bağımlılığı üzerine yapılan geniş çaplı bir araştırma, "bir kez dahi sigara içen kişilerin yüzde 69'unun sigara kullanıcısına dönüştüğünü" ortaya koydu.
Çoğu kimse bunları önemsemiyor. Bu yönüyle sigara en tehlikeli uyuşturucudur. Sigara içindeki nikotin nedeniyle beyindeki bir takım reseptörler üzerinde sinir hücrelerinde değişiklik yapıyor ve bağımlılık yapıyor.
3000'li yıllara dayanır. Eldeki veriler, o tarihlerde Mısırlılar ve Güney Amerika'daki Maya Hintlileri arasında dini ve resmi törenlerde, büyü ve sihir olarak kurutulmuş bitkilerin yakıldığını ve tütsü olarak kullanıldığını göstermektedir. Tütünü ilk kez tüttürerek içenler Kızılderililerdir.
İngiltere'de yapılan araştırma ise günde tek bir sigara bile içmenin kalbe bir paket sigara içmekle neredeyse aynı zararı verdiğini ortaya çıkardı.
Açlık hissi uyandıran bölgenin hormonlarını kendine bağlar ve kişinin acıkma hissini ortadan kaldırır. Sigara, mide asidinin orantısız salgılanmasını sağlar ve yağ yakar. Sigara içtikten birkaç dakika sonra metabolizma hızlanır ve enerjiye ihtiyaç duyulur. Bu enerji ihtiyacı, vücut yağlarının yakılmasıyla elde edilir.
Daha önce yaşamadıkları bu karşı konulmaz açlık hissinin sebebi nikotinin kuvvetli bir iştah kesici olması. Yemek aralarında sigara içmek sık acıkmayı engelliyor. Bu nikotinin kan şekerini ve kan yağlarını yükseltici etkisi ile ortaya çıkıyor, vücut biraz önce yemek yediğini sanarak kanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri