Koca, (zevç) bir kadının evlenmiş olduğu erkek, eş.
Karı kocayı birlikte anlatmak için de zevceyn tabiri kullanılır. Kur'ân-ı Kerîm'de zevc kelimesi hem sözlük hem de ıstılahtaki anlamında tekil, ikil ve çoğul şekillerinde sıkça kullanılmıştır (meselâ bk. el-Bakara 2/35, 232, 234; en-Nisâ 4/20; el-En'âm 6/143; Hûd 11/40; el-Hac 22/5; el-Ahzâb 33/28; er-Rahmân 55/52).
zevc / زوج
Karı ve kocanın herbiri. Koca, eş.
Koca kelimesi Arapça kökenli bir sözcük olarak Türkçede yerleşik şekilde kullanılır. Bu doğrultuda 'evli kadının eşi' olarak Türkçe karşılık bulur. Bununla beraber aynı zamanda evli erkekler için bir tanım olarak yine ön plana çıkar.
Dilin ruhunu bilmedikleri için kelimelerin nasıl olup da toplumda yaygınlık kazandığını, anlam hanelerine nasıl yerleştiğini düşünmüyorlardı. Koca kelimesi hakkında ise herhangi bir olumsuz tavır yoktu. Koca, esas olarak “yaşlı, ihtiyar; büyük, ulu” demek.
İlgili 29 soru bulundu
İri, büyük hantal ve koca kelimeleri kocaman sözcüğünün eş anlamlarıdır. Kocaman Kelimesinin Eş Anlamlısı Nedir?
Evli eşlere karı, koca denilir. Peki hiç düşündünüz mü? Bu sözün aslı nereden geliyor diye.
Anadolu'da erkekler eşlerinin adı yerine kül döken, çorbacı, kaşık düşmanı, ekmek düşman gibi bazıları deyim olan, anlamca pek de hoş olmayan isimler kullanırlar.
Çünkü “koca” bilge demektir, yüce demektir. Koca demek, dağ demektir. Ve ne kadar yüce olursa olsun, üstünde kar olmayan dağ eksiktir. Dağların yücesine kar yağar diye kadına da “kocanın karı” demişler.
Kocalık, karılık. Eşlik. Karı ve koca oluş.
Erkek kelimesinin eş anlamı "adam"dır.
Osmanlı Türkçesinde “Aşkım” Denmez “Saadet-i Seniyyem” Denir…
Mahbub, sevgili olan.
Soru: Dinimizde bir erkek hanımının haberi olmadan başka bir hanımla nikahlanabilir mi? el Cevab: Caizdir. Ayette eşlerinin izinleri şart koşulmamıştır. Sünnette eşlerinden izin almak şart koşulmamıştır.
Koca, (zevç) bir kadının evlenmiş olduğu erkek, eş. Bir erkeğin hangi şartlarda koca sıfatına sahip olacağı ve zorunlulukları kültürden kültüre değişiklik gösterir. Çoğu ataerkil toplumda koca, eşinin ve çocuklarının koruyucusu olarak kabul edilir.
Özellikle kavgaya yönelim varsa, kişilerden birinin diğerine sözlü veya fiziki şiddeti varsa müdahale için yakınlık veya tanışıklığa gerek yok. Olumlu ve yapıcı adımlarla çiftlerin arasına girilir ve olay sakinleştirilir. Sakinleşmek istemeyen tarafı oradan uzaklaştırmak makul bir davranıştır.
Kişilerin birbirini bir şeyler için zorlamadığı, temel ilkenin önce birbirine güven ve saygı göstermek olduğu evliliklerde iletişim kanalları da açıktır. Bireylerin samimi ve doğal oldukları, birbirlerine saygılı davrandığı bütün ilişkilerde bu böyledir. Sağlıklı iletişim öncelikle birbirini anlamaya çalışmaktan geçer.
Aile; “Evlilik ve kan bağına dayanan, karı, koca, çocuklar, kardeşler arasındaki ilişkilerin oluşturduğu toplum içindeki en küçük birlik, aynı soydan gelen veya aralarında akrabalık ilişkileri bulunan kimselerin tümü. Birlikte oturan hısım ve yakınların tümü.
Karı koca olmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: nikâhlı veya nikâhsız birlikte yaşamaya başlamak.
Karı ve koca birbirlerini en çok sevdikleri ve hoşlandıkları adlarıyla çağırmalıdırlar. Adıyla olsun, soyadıyla, lakap veya toplumsal unvanlarıyla olsun fark etmez.
İslam, bütün Müslümanlara, özellikle de eşlere sevgi dersi verdiği için muhatabımızı eşin en çok hoşlandığı isimle çağırmamızı tavsiye ediyor. Belki de bazı erkekler doktor, mühendis veya bey gibi lakapların hanımı tarafından kullanılmasından hoşlanmayabilirler. Örneğin; Ahmetçiğim demesinden daha çok hoşlanabilir.
Han, Bir ülkeyi, bir topluluğu veya bir boyu yöneten kişidir. Mitoloji de tanrıların da sıfatı olarak kullanılır. İlk çağlarda Han aynı zamanda topluluğun dini önderidir. Topluma baş-şamanlık yapan kişidir.
Avrat kelimesi eskiden sıkça kullanılan ama şimdilerde pek kullanılmayan kelimelerden bir tanesidir. Anlam kötüleşmesi yaşayarak argo ve amiyane bir tabir olarak bilinen avrat hanım eşlere verilen bir tabirdi.
Karı sözcüğü eş anlamının yanı sıra argoda kadın anlamında da kullanılır.
Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit herif kelimesi, 'Adam ya da evin erkeği' biçiminde daha çok öne çıkmaktadır. Ancak aynı zamanda Türkçe karşılığı olarak Güven vermeyen ve aşağı görülen kişi olarak da anlaşılabilmektedir. Hatta bu iki anlamı ile halk arasında daha çok kullanıldığını söylemek mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri