Yeme ihtiyacını azaltmak ve oluşan boşluğu doldurmak için şekerleme, çikolata, cips, çekirdek gibi yüksek kalorili abur cuburlar yerine sakız, salatalık, taze ve kuru meyve, düşük kalorili atıştırmalıkları tercih edin. Özellikle kivi ve havuç suyu tüketerek nikotini vücudunuzdan atabilirsiniz.''
Uzmanlara göre, el alışkanlığı haline gelen sigara yerine çiğ badem, fındık ve kaju tüketilebilir. Canınız sigara çektiğinde yudum yudum içeceğiniz su ise aynı zamanda metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olabilir.
Sigara dumanına maruz kalmanın bile kalp-damar hastalık riskini arttırdığını düşünürsek sigarayı az içmenin riski azaltmayacağı açıktır. Dolayısıyla sigarayı günde 1-5 adet kadar kullanmanın günde bir paket içmeye göre daha güvenli olduğunu söylemek doğru bir yaklaşım olmayacaktır.
İlk 8 saatte: Nefesteki kötü koku, kandaki oksijen ve karbonmonoksit düzeyi 8 saatte normale dönüyor. 1. günün sonunda: Kalp krizi riski 24 saat içinde azalmaya başlıyor. 2. günün sonunda: Tat alma ve koku duyusu 48 saatte artmaya başlıyor.
İlgili 33 soru bulundu
Nikotin yoksunluğu semptomları genellikle bıraktıktan sonraki ilk 3 gün içinde zirve yapar ve yaklaşık 2 hafta sürer.
7 günde sigarayı bırakmanın 2.gününde bu nedenle sevdiğiniz sigara paketlerini atmanız ve yerine nikotin ve katran bakımından düşük oranları bulunan sevmediğiniz sigaraları tüketmeye başlamanız gerekir. Düşük nikotin oranı bulunan sigaraları tüketmek vücudunuzun nikotinsizliğe daha kolay adapte olmasına yardımcı olur.
Dip inişler geçiyor. İlk birkaç gün en kötüsüdür, ancak 2-4 hafta içinde çoğu insan için yoksunluk belirtileri sona erer. Nikotin ilaçları veya reçeteli ilaçlar yoksunluk semptomlarını hafifletebilir.
Sigarayı Aniden Bırakmanın Sağlık Üzerindeki Etkileri:
Nikotin Yoksunluğu: Sigara içenlerin vücudu nikotine alışmış durumdadır. Sigarayı aniden bırakmak, nikotin yoksunluğuna neden olabilir ve bu da huzursuzluk, sinirlilik, baş ağrısı gibi yoksunluk belirtilerini tetikleyebilir.
Vücutta biriken nikotini dışarı atmada en etkili besinlerin başında hayat kaynağı olan su geliyor. Çünkü su, vücutta bulunan zararlı radikalleri dışarı atmada önemli bir rol üstleniyor.
Sigarayı bıraktıktan sonra, cilt tonu daha sağlıklı hale gelir ve daha canlı bir görünüm kazanabilir. Azalan Kırışıklıklar: Sigara içmek cildin yaşlanmasını hızlandırır ve kırışıklıklara neden olabilir. Sigarayı bıraktıktan sonra, cildin yaşlanması yavaşlar ve kırışıklıkların görünümü azalır.
Bol sıvı tüketin; vücudun temizlenmesini hızlandırarak, nikotinin vücuttan temizlenmesine yardımcı olmaktadır. Yoğurt tüketin; günde 2 kase yoğurt tüketmeye çalışın. Yoğurt hem nikotini hem de nikotinin ciğerlerinize verdiği zararları telafi etmede yardımcıdır.
Bu yöntemde, sigara içme dürtüsünün genellikle 6 saat kadar süren bir döngü olduğu düşünülür. Bu dürtü döngüsü, kişi sigara içtiğinde başlar ve sonraki içim aralığına kadar devam eder. "6 Saat Yöntemi", bu dürtü döngüsünü fark etmeye ve yönetmeye dayanır.
Tütün dumanı içerisinde yer alan kimyasal maddeler ilk çekişten sonrası 10 saniye içerisinde kalbe, beyine ve diğer organlara ulaşarak zarar vermeye başlar. Bunun yanında sigara tüketmek birçok hastalığa zemin hazırlar. Ruh haline, görüşünüze ve maddi durumunuza zarar verir.
Bunlar bir kaç saatte başlayıp, 24-48 saatte en şiddetli hale gelir. Çoğu şikayet 4 haftadan sonra kaybolur, ancak açlık hissi ve sigara içme isteği 6 ay veya daha çok sürebilir.
Sonrasında da ilk bir hafta ikinci önemli dönemdir. Çünkü yoksunluk belirtileri ilk 24 saatte başlar, birinci haftada pik yapar, ikinci haftada da düşmeye başlar. Dolayısıyla ilk 24 saat ve ilk bir hafta sigarayı bıraktıktan sonra en önemli dönemlerdir.
Sinirlilik, çok ve çabuk acıkma, baş ağrısı, öksürük ve konsantrasyon bozuklukları da olabilir. Bu belirtiler ilk 1-2 hafta yoğundur. Lütfen sakin ve sabırlı olun. Bırakmak için ne kadar önemli nedenleriniz olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
Sigarayı bırakmak ömrüne yıllar eklemeni sağlar. Sigarayı 40 yaşından sonra bırakanlarda sigaraya bağlı hastalıklardan erken ölme olasılığı %90 oranında azalır. 45-54 yaşlarında bırakanlarda erken ölüm olasılığı üçte iki oranında azalır. Sigarayı bırakarak ve sigarasız yaşayarak sağlığının kontrolünü ele alabilirsin.
Sigarasız 9 Ay: Sigarayı bıraktıktan 9 ay sonra akciğerler büyük ölçüde sağlıklı hale gelir. Akciğer havayollarındaki silya adı verilen ve mukusu akciğerden boşaltmakla görevli olan tüyler fonksiyonlarını yerine getirir.
1 yıl sonra Kalp hastalığı riskiniz sigara içmeye devam eden birinin taşıdığı riskin yaklaşık yarısına iner. 5 yıl sonra; Ağız ve gırtlak kanserine yakalanma riskiniz azalır. 10 yıl sonra; Akciğer kanserine yakalanma riskiniz, sigara içmeye devam eden birinin taşıdığı riskin yarısına iner.
Sigara içilmediğinde vücuttaki nikotin miktarı azalır ve vücut bunun yoksunluğunu duymaya başlar. Yaklaşık üç hafta süren huzursuzluk, uykusuzluk, bazen uykuya eğilim, sinirlenme, aşırı tepki verme, bazen kabızlık, konsantrasyon güçlüğü gibi sorunlar yaşanabilir.
Sigara, psikolojik bağımlılığı yüksek olan bir madde. Bırakma süreci dolayısıyla zor. Sigara bağımlılığının tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu belirten uzmanlar, sigarayı bırakmak isteyen kişilerin bazı kararlar alarak bu kötü alışkanlıktan 6 aya kadar kurtulabileceğine dikkat çekiyor.
“Zararsız” ya da “az zararlı” sigara yoktur. Düşük ya da yüksek katranlı, light ya da normal, tüm sigaralar ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
Karanfil çayı verilen gruptaki gönüllülerin yüzde 38'inde sigara yoksunluk belirtilerinin önemli ölçüde azaltılabildiği ve bu suretle herhangi bir zorlukla karşılaşmadan sigarayı bırakabildikleri bildiriliyor. Prof. Dr.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri