Sigarayı Bırakma Zaman Çizelgesi 18 ila 12 saat sonra kanda bulunan karbonmonoksit miktarı azalır. 48 saat sonra daha gelişmiş bir tat ve koku duyusu. 2 hafta ila 3 ay sonra daha düşük kalp krizi riski. 1 ila 9 ay sonra nefes darlığı ve öksürükte azalma görülür.
2-12 hafta sonra, tüm vücuttaki dolaşım düzelir, kişinin solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riski azalır. 3-9 ay sonra, öksürük ve solunum yolu problemleri düzelir. 12 ay sonra, koroner kalp hastalığı riski yarı yarıya azalır. 12-36 ay sonra, kanser riski yüzde 50 azalır” dedi.
1 yıl sonra Kalp hastalığı riskiniz sigara içmeye devam eden birinin taşıdığı riskin yaklaşık yarısına iner. 5 yıl sonra; Ağız ve gırtlak kanserine yakalanma riskiniz azalır. 10 yıl sonra; Akciğer kanserine yakalanma riskiniz, sigara içmeye devam eden birinin taşıdığı riskin yarısına iner.
Sigarayı bırakmak 15 gün sonra kan ve oksijen dolaşımının iyileşmesine, akciğer işlevinin ve kapasitesinin artmasına yardımcı olur. Akciğerlerdeki temizleyici, kirpiksi yapılar sigara dumanının bıraktığı toksik birikimi atarken sigarayı bırakanlar daha az öksürmeye başlarlar.
Sigarasız 1 Ay: Sigarayı bırakanların 1 ay sonra akciğer fonksiyonları iyileşmeye başlar. Akciğerler iyileştikçe nefes darlığı ve öksürük gibi şikayetler azalır. Fiziksel aktivitelere dayanıklılık artar, kişi daha rahat yürümeye ve koşmaya başlar.
İlgili 19 soru bulundu
Sigarayı bırakmaya çalışan tütün kullanıcıları için nikotin yoksunluğu belirtileri rahatsız edici ve stresli ancak geçicidir. Nikotin yoksunluğu belirtilerinin çoğu, bıraktıktan 48 saat sonra zirve yapar ve sonraki 3 ila 4 hafta içinde azalır.
Vücutta biriken nikotini dışarı atmada en etkili besinlerin başında hayat kaynağı olan su geliyor. Çünkü su, vücutta bulunan zararlı radikalleri dışarı atmada önemli bir rol üstleniyor.
7 günde sigarayı bırakmanın 2.gününde bu nedenle sevdiğiniz sigara paketlerini atmanız ve yerine nikotin ve katran bakımından düşük oranları bulunan sevmediğiniz sigaraları tüketmeye başlamanız gerekir. Düşük nikotin oranı bulunan sigaraları tüketmek vücudunuzun nikotinsizliğe daha kolay adapte olmasına yardımcı olur.
12 saat sonra: Dolaşımdaki karbonmonoksit seviyesi normale düşer. 2 hafta–3 ay sonra: Kan dolaşımı ve akciğer işlevleri düzelir, kalp krizi riski düşmeye başlar. 1–9 ay sonra: Daha az öksürük olur, daha kolay nefes alınır. 1 yıl sonra: Koroner kalp hastalığı riski yarıya düşer.
Sigarayı Aniden Bırakmanın Sağlık Üzerindeki Etkileri:
Nikotin Yoksunluğu: Sigara içenlerin vücudu nikotine alışmış durumdadır. Sigarayı aniden bırakmak, nikotin yoksunluğuna neden olabilir ve bu da huzursuzluk, sinirlilik, baş ağrısı gibi yoksunluk belirtilerini tetikleyebilir.
Sigarayı bıraktıktan 4–6 ay sonra
Daha az öksürük ve mukus oluşumu yaşıyorsunuz. Vücut artık sigaranın kan damarlarında neden olduğu hasarı onarma sürecinde. Bir kan pıhtısı oluşma riski, sigara içtiğinizden çok daha azdır. Muhtemelen sigara içtiğiniz zamankinden daha enerjik hissediyorsunuz.
İştah artması ve buna bağlı olarak kiloda artış: Sigarayı bıraktıktan sonra vücutta bir enerji artışı olabilir. Artan enerji seviyesi ile birlikte iştahta bir artma görülebilir. Özellikle bazı bireyler, sigara içme alışkanlığından kurtulmak için sigara yerine yiyecek tüketmeye başlarlar.
Bol sıvı tüketin; vücudun temizlenmesini hızlandırarak, nikotinin vücuttan temizlenmesine yardımcı olmaktadır. Yoğurt tüketin; günde 2 kase yoğurt tüketmeye çalışın. Yoğurt hem nikotini hem de nikotinin ciğerlerinize verdiği zararları telafi etmede yardımcıdır.
Sigara, cilt dokularındaki kolajen üretimini yavaşlatmaktadır. Bu durum, kırışıklık ve ince çizgi oluşumunun hızlanmasına neden olmaktadır. Sigarayı bırakmak, var olan kırışıklıkların azalmasına ve cildin yeniden genç görünmesine olanak tanımaktadır.
Sigara dumanına maruz kalmanın bile kalp-damar hastalık riskini arttırdığını düşünürsek sigarayı az içmenin riski azaltmayacağı açıktır. Dolayısıyla sigarayı günde 1-5 adet kadar kullanmanın günde bir paket içmeye göre daha güvenli olduğunu söylemek doğru bir yaklaşım olmayacaktır.
Sigarayı bırakmaktan (yoksunluk) kaynaklanan ruh hali değişiklikleri genellikle 1-2 hafta içinde düzelir ve pek ciddi değildir.
İlk 8 saatte: Nefesteki kötü koku, kandaki oksijen ve karbonmonoksit düzeyi 8 saatte normale dönüyor. 1. günün sonunda: Kalp krizi riski 24 saat içinde azalmaya başlıyor. 2. günün sonunda: Tat alma ve koku duyusu 48 saatte artmaya başlıyor.
Sağlıklı alternatiflerle sigaranın yerini tutabilir, hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınızı olumlu yönde etkileyebilirsiniz. Egzersiz, doğa yürüyüşleri, meditasyon, sağlıklı beslenme ve sosyal etkinlikler gibi alışkanlıklar, sigarayı bırakma sürecinde size destek olabilir.
Yapılan araştırmalara göre sigara kullanımı glikoz ve insülin toleransını bozduğu, sigara kullananlar kullanmayanlara göre insülin dirençlerinin olduğu tespit edilmiştir. Buna bağlı olarak, sigara kullanımını bırakan kişilerde insüline karşı hassasiyetin artması ile kilo alımının ilişkili olduğu gösterilmiştir.
Çünkü içilen maden suyu iki saat içinde vücuttan nikotin ve istenmeyen toksinlerle birlikte atılır. Vücudu yeniler, tazeler ve dinç kalmasını sağlar.
SAĞLIK uzmanlarına göre 6 süper besin, nikotinin verdiği zararları azaltıyor. C vitamini deposu brokoli ve portakal, cildi koruyan havuç suyu, folik asit içeren ıspanak, kivi ve su sayesinde nikotinin yol açtığı tahribat aza iniyor. Sigara sağlığa olan zararlarıyla birçok ölümcül hastalığa yakalanma riskini artıyor.
Sigaranın vücutta neden olduğu toksik maddelerin atılabilmesi için en iyi kaynak su. Bu nedenle, her gün en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) su içilmesi gerekiyor. Sıvı alımının karşılanmasında ıhlamur, adaçayı, kuşburnu çayı, açık çay gibi içecekler tercih edilebilir.
Sinirlilik, çok ve çabuk acıkma, baş ağrısı, öksürük ve konsantrasyon bozuklukları da olabilir. Bu belirtiler ilk 1-2 hafta yoğundur. Lütfen sakin ve sabırlı olun. Bırakmak için ne kadar önemli nedenleriniz olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri