TCDD bünyesinde, eski tip yük ve yolcu trenlerinin yanı sıra yeni tip yolcu trenleri bulunur. Yeni tip yolcu trenleri, hızlı tren olarak da adlandırılır. Eski tip trenlerin tamamı dizel yakıtla çalışır. Modern teknoloji ile üretilen hızlı trenler ise elektriklidir.
TCDD Đşletmesi de Türkiye de büyük ölçüde elektrik enerjisi sarf eden bir kuruluştur. Demiryolu şebekesi 154/25 KV 50 Hz. Elektrik enerjisiyle besleniyor.
Maglev Trenler, basit mıknatıs uygulamalarının tren ve ray arasında uygulanmasıyla üretilmiş trenlerdir. Alt alta uygun şekilde konulmuş iki mıknatıstan biri manyetik itme kuvvetlerinin etkisiyle diğerinin üzerinde hiçbir şeye değmeden havada durabilir.
Enerji Bakanlığı yetkililerinin hesaplamalarına göre, bir seferde 410 yolcu taşıyan trenler 1.000 TL elektrik harcıyor. Yani kişi başına harcanan elektriğin maliyeti 2.5 TL'yi buluyor. 454 kilometrelik mesafeyi yakıt masrafı düşük bir otomobille 4 kişi gittiğinizde harcayacağınız benzin 150 TL'yi buluyor.
Ülkemizin tamamında ve Dünya'da büyük oranda şehirlerarası demiryolu hatlarında 25 kV 50 Hz AC Elektrifikasyon sistemleri kullanılmaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
Trenle ilgili yapılan araştırmalarda, trenin ne ile çalıştığı her zaman merak edilmiştir. Tren, dizel yakıtla çalışan vasıtalardır. Özellikle yük ve eski tip yolcu trenlerinin dizel yakıtla çalıştığı görülür. Söz konusu vasıtalar çok yüksek hızlara ulaşamaz.
Tren taşınan elektrik enerjisini pantograf aracılığı ile katenerden alarak çalışır. Akım, treni çalıştırdıktan sonra raylar ve geri dönüş kabloları ile devinim sağlar. Farklı akımlarda enerji beslemesi yapabilen Kataner, kullanım alanına göre çözümler sunmaktadır.
Tüm testleri başarıyla tamamlayan milli elektrikli tren, hem Türkiye'de hem de Avrupa Birliği ülkelerinde çalışabilmesi için gereken TSI sertifikasını da aldı. Milli elektrikli tren, bugün TCDD Taşımacılık'a devredildi.
Bağlantılar boyunca vagonların uzunlukları 13.4, 14.9 ve 17.6 metreye kadar, genişlikleri 3.5 metreye kadar, hacimleri 70 m3'e kadar ve taşıma kapasiteleri 60-65 ton (4 akslı), 100-105 ton (6 akslı), 145 ton (8 akslı) olmaktadır.
Hız trenleri tamamen elektrikli motor sistemi ile çalışır.Bu sistemi kullanırken şehir elektriği kullanılır.
Hızla gelen bir tren hava basıncını arttırır. Bu hava basıncı ile aracın içindeki basınç da artar. Bu durum, aracın içindekilerin iç organlarının patlaması ihtimalini beraberinde getirir.
Dizel lokomotifler çoğunlukla,dizel elektrik tahrikli lokomotiflerdir. Bunlarda bir dizel motoru,Bir dinamoyu çevirerek elektrik üretir; Bu elektrik tahrik tekerleklerini çeviren elektrik motorunu çalıştırmak için kullanılır.Hareket genellikle dişlinin çevrilmesiyle iletilir.
Bu yüzden yüksek hızlı trenler tamamen elektrik motorlarıyla çalışan, yakıtlarını üzerlerinde taşımayarak nakil hatlarından alan sistemlerdir. Yeni nesil hızlı trenlerde gücü 6 megawatt ila 10 megawatt arasında değişen 8-12 adet motor bulunmaktadır.
Trenlerin çoğu, raylar üzerindeki yuvalara oturan tekerlekleri üzerinde hareket eder. Bunun yanında günümüz teknolojilerinin yarattığı hava yastığı ve manyetik alan üzerinde hareket eden trenler de var.
Pulman vagonda bazı koltukların kenarlarında cep telefonu, tablet veya bilgisayar şarj edilmek için elektrik prizleri yer alır. Vagonların her iki tarafında tuvaletler yer alıyor.
Türkiye'nin ilk milli yüksek hızlı treni Eskişehir'de kurulu TÜLOMSAŞ'ta üretilecek. Yüksek Hızlı Tren (YHT) seti, ilk etapta 250 Km/H hıza sahip olarak 96 adet üretilecek.
Dünyanın en uzun yolcu treni rekoru İsviçre'de kırıldı. İsviçre'de, bulunduğu seferi tamamlayan dünyanın en uzun yolcu treni rekoru kırıldı. Rekor kıran tren 1,9 kilometre uzunluğunda ve 100 vagondan oluşuyor. Tren 25 kilometrelik bir yolculuğu, Alp Dağları'nın eteklerinde kıvrılarak tamamladı.
Referansı kabul etmedi. En hızlı yolcu treni tekerlekli olarak Fransa demiryolllarina ait. Wikipediadaki gordugunuz rekor muhtemelen bu. En hızlı maglev tren (magnetic levitation) rekoru da Japonlara ait 604 km/h.
Yeni temin edilen yolcu vagonlarında vakumlu tuvalet zorunluluk olarak aranırken, yüksek hızlı tren setlerinde vakumlu tuvaletler bulunuyordu. TCDD, diğer yolcu vagonlarına da vakumlu tuvalet uygulamasına geçilmesi için 2009'da bir çalışma başlattı.
Bu maglev demiryolu hizmeti 431 kilometre/saat (268 mph) azami hıza ulaşan yüksek hızlı trenlerle 1 Ocak 2004'te hizmete girmiş ve hâlâ dünyanın en hızlı yüksek hızlı demiryolu hizmeti olmaya devam etmektedir.
Bu nedenle konfor ivmesine göre yüksek hızlı trenler 250 km/h hızla yol almaktadır.” diyor.
Ülkemizde 25 kV gerilime ve 50 Hz frekansa sahip güç şehirlerarası tren yollarında kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri