Bir dermatolog, cilt, saç ve tırnak koşullarında uzmanlaşmış bir tıp doktorudur. Kriyoterapi (dondurma), elektrokoter (yakma) veya cerrahi dahil siğiller için daha kapsamlı bir değerlendirme ve tedavi planı sağlayabilirler.
Genital siğile hangi doktor bakar? Genital Siğil probleminiz var ise Deri Hastalıkları Uzmanına yani bir dermatoloğa gitmelisiniz. Her ne kadar kadın hastalıkları gibi görünse de bu hastalık cinsel yolla bulaşan HPV virüsünün bir çeşididir.
Bazı HPV virüsleri zor tedavi edilse de bir kısmı kendi kendisine geçip, yok olma eğiliminde olabilir. 100'den fazla siğil türü bulunmaktadır ve test yaptırmadan kendinizde bulunan siğilin durumunu öğrenmeniz mümkün değildir. Bu nedenle cildiye ya da genel cerrahi bölümlerine başvurarak net sonuçlar elde edebilirsiniz.
Siğil tedavisi son derece hassas bir şekilde yapılmalıdır. Genel olarak dondurma ve yakma siğil tedavilerinin uygulandığı devlet hastanelerinde diğer yöntemler de uygulanarak kişi sağlığına kavuşturulur. Bu noktada randevu ile devlet hastanesinden siğil tedavisi desteği sağlayarak, siğil sorunundan kurtulabilirsiniz.
Siğil Ocağı
Siğil tedavisi için ocaklıya gidilir. Ocaklılar çeşitli yöntemlerle bu kişileri tedavi ederler.
İlgili 22 soru bulundu
HPV testi rahim ağzından alınacak sürüntü yöntemi ile test yapılabilir. Eğer siğil var ise siğillerden örnek ( lokal anestezi altında) ve yine servikal sürüntü örneği laboratuvarda incelenir. Beraberinde smear testi de yapılmalıdır. Bu işlem sadece birkaç dakika sürmektedir.
Siğil yaktırma işlemi sırasında lokal veya genel anestezi uygulanır. Bu nedenle acı hissedilmez.
Siğil Kökü Çıkarma
Bir siğil kökünü çıkarmak için bir doktor veya dermatolog, kriyoterapi, elektrocerrahi veya cerrahi eksizyon dahil olmak üzere çeşitli teknikler kullanabilir. Kriyoterapi, siğilin ve kökün sıvı nitrojenle dondurulmasını içerirken elektrocerrahi, siğil ve kökü yakmak için elektrik akımı kullanır.
Günümüzde hpv tedavisi için ortalama fiyatlar 600 TL ile 5.000 TL arasında değişmektedir.
Siğillerin oluşumuna İnsan Papilloma Virüsü (HPV) neden olur bu virüsün tanımlanmış birçok türü vardır. Her bireyin bağışıklık sistemi HPV virüsüne farklı yanıt verir, bu yüzden HPV ile temas eden herkeste siğil oluşmayabilir. HPV virüsü temas yoluyla bulaşabilen bir virüstür.
Aile Hekimi
PCP'ler siğilleri teşhis edip tedavi edebilir veya gerekirse hastaları bir uzmana yönlendirebilir.
Aktif siğili olanlar o bölgenin epilasyonu sırasında traş makinası, jilet, tüy dökücü krem ve sonrasında spatulayla kremi kazıma gibi virüsün yayılmasına neden olabilecek yöntemlerden kesinlikle kaçınmalıdır. Epilasyon için en uygun yöntem makasla kılları deriye yakın bir yerinden kesmektir.
Genital siğil vücudun farklı bölgelerinde ortaya çıkabilmektedir. Genital siğilin tedavisinde öncelikle konusunda uzman bir kadın hastalıkları ve doğum doktoruna başvurmak gerekir.
Sorularının cevabı ise, her siğil HPV virüsü ile bağlantılıdır. Halk arasında bazı hayvanların siğil yaptığı yönünde söylenti olsa da bu gerçeği yansıtmamaktadır. Eğer vücudunuzda HPV bulunmuyorsa siğil çıkması tıbben imkansızdır.
Bu nedenle bu alanın uzmanı, deneyimli Proktoloji doktorları tarafından müdahale işleminin gerçekleştirilmesi gerekir. Genel cerrahi alanının makat hastalıkları konusunda deneyim sahibi olan bir Proktoloji hekimi tarafından yürütülecek olan HPV tedavisi, pek çok açıdan hastalara avantaj sağlayacaktır.
Lazerle ya da koterle yakılan siğiller tekrar çıkabilir. Burada uygulanan yöntemden ziyade kişinin bağışıklık sisteminin gücü önemlidir. Siğillerin yakılması tekrar çıkmayacağı anlamına gelmez. Lazerle de yakılsa kesin kurtuluş için hpv virüsü vücuttan atılana kadar tekrarlama olabilir.
Siğil tedavisi için genel cerrahi veya kadın hastalıkları ve doğum uzmanına gitmemiz gerekiyor. Uzman hekim siğilin durumuna göre evde ya da hastanede tedavi uygular. Hastanede uygulanan tedaviler arasında kriyoterapi, elektrokoter, lazer tedavisi ve dondurma spreyi gibi çeşitli yöntemler denenir.
Muayenehanemizde Gardasil aşı yapılmaktadır. Hem genital siğillerin önlenmesinde, hem de rahim ağzı ve penis kanserinin önlenmesinde oldukça faydalıdır. Hpv aşısı devlet karşılıyor mu 2023 sorusunun şu anda cevabı maalesef devlet, sgk ya da özel sigorta hpv aşısını karşılamıyor.
Siğil yakma işlemi (elektrokoterizasyon) yaklaşık olarak 5 ila 20 dakika arasında tamamlanır.
Siğil aldırma tedavi yöntemi özellikle saplı siğillerde ve kondilomlarda uygulanır. Kondilomun kök kısmı makas, neşter ya da koter ile kesilerek kondilom alınır. Kondilom kökünde kanama olursa dikiş ya da koter ile kanama durdurulur. Siğil yakma işleminde kullandığımız en avantajlı yöntem fraksiyonel lazerdir.
Siğil belirtileri nelerdir? Siğilin birçok tipi mevcuttur. En sık görülen basit tipi deri renginde veya biraz daha koyu yüzeyi pürtüklü kabarıklık şeklindedir. Ayaklarda çıkan tipi ortasında siyah noktaların olduğu bazen ağrı yapabilen deri çizgilerinin kaybolduğu sertlikler şeklindedir.
Siğil koparmak tehlikeli değildir. Koparmayla o bölgede kanser benzeri bir problem olmaz. Sadece siğil koparınca bazen yerinden rahatsız edici kanamalar olabilir. Özellikle büyük kondilomlarda kanama daha fazla olabilir ve durmayabilir.
Küçük Siğillerin Tedavisi
Siğiller esasında bulaşıcı bir virüsün belirtisidir. Eğer siğilin boyutu küçükse, yayılmasını durdurmak ve iyileşme sürecini hızlandırmak için siğilin üzerine koli bandı yapıştırılabilir.
Yayılma Riski: Siğiller, insan papilloma virüsü (HPV) tarafından oluşturulmaktadır. Kanama, virüsün etrafa yayılma olasılığını artırabilmektedir. Bu nedenle, kanayan bir siğili diğer cilt bölgelerine veya başka bir kişiye bulaştırmamak için dikkatli olunması gerekmektedir.
Oluşan su toplanması ve kabuklanmaya kesinlikle müdahale edilmemelidir. Kendi kendine düşmesi beklenmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri