Yönetmelikte riskli sigortalılar havuzuna ait poliçelerde acente komisyonu yüzde 8'den, yüzde 10'a çıkarıldı. Komisyon artışı 1 Temmuz itibariyle uygulamaya girecek.
Sigorta şubeliği aldığınızda kar marjınız yaptığınız üretim çerçevesinde farklılık gösterecektir. Sigorta çeşitleri arasında komisyon oranları %8 ile %30 arasında değişmektedir.
Sigorta acentelerinin gelir kaynaklarını, bireylere ya da işletmelere sattıkları sigorta ürünlerinden elde ettikleri komisyonlar oluşturur. Sigorta türlerine göre acentelerin komisyonları farklılık gösterir. Bu komisyonlar, genellikle poliçenin satıldığı yıllık prim miktarına dayalı bir yüzdedir.
Yeni başlayan bir sigortacının ortalama aylık maaşı 13.000 TL ile 17.000 TL arasında değişebilir. Daha deneyimli bir sigortacının maaşı ise 15.000 TL ile 31.480 TL arasında olabilir. Bununla birlikte, bu rakamlar kesin değildir ve farklı sigorta şirketleri ve pozisyonlar için değişkenlik gösterebilir.
Acentelerin temel gelir kaynaklarını, sigortalılara sattıkları poliçeler oluşturur. Sigorta şirketine, sigorta türüne ve sigorta değerine göre acenteler, satışını yaptıkları poliçeler üzerinden komisyon alır.
İlgili 26 soru bulundu
Ayrıca, sigorta şubesi açmak için ortalama 8.000 Türk lirası tutarında da sermaye gerekmektedir. Bu rakamlara rağmen 2022 yılında sigorta acentesi açmak için ortalama 100.000 Türk lirası gibi bir sermayeye ihtiyacınız vardır.
Sigorta işletmeleri, sigorta işlemlerinden teknik gelir elde etmektedirler. Teknik gelirden sigorta işletmelerinin genel giderleri düşüldüğünde, sigortacılık işlemlerinden elde edilen kâr (veya zarar) ortaya çıkmaktadır. Teknik faaliyet sonucu sağlanan kazanç; menkul ve gayrimenkul yatırımlarında değerlendirilmektedir.
eleman.net verilerine göre, Sigorta Personeli 2023 yılında ortalama 14.200 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Sigorta Personeli , Ocak 2023 yılında ortalama 10.563 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 6.732 TL maaş alıyordu.
Ticaret Bakanlığı Sağlık kuruluşlarının yurtdışından yabancı hasta getirmelerine yönelik yurtdışında veya yurt içinde yerleşik acentelere alınan hasta için ödediği komisyonlara yıllık 100.000USD destek vermektedir.
Aynı şekilde acentelik ilişkisinde kazanılan ücret, belirli zaman sonunda hak edilen matbu bir ücret niteliğinde olmayıp her bir başarının karşılığında kazanılan ve başarının çeşidine ve büyüklüğüne göre değişen komisyon niteliğinde bir ücrettir(2).
Daha önce de bahsettiğimiz gibi sigorta acentesi gerçek ya da tüzel kişi olarak açılabilir. Gerçek kişi, bireyin kendi adına açacağı bir acenteyken tüzel kişi ise şirket, dernek gibi kurumları içerisine alır.
MADDE 12 – (1) Sigorta tarifeleri, sigortacılık esasına ve genel kabul görmüş aktüeryal tekniklere uygun olarak sigorta şirketleri tarafından serbestçe belirlenir.
Cevabı yine oldukça basit: “Mali gelir”. Tahsil edilen primler ile ödenen hasarlar arasındaki süre zarfında, sigorta şirketleri ellerindeki fonu yatırıma yönlendirerek mali gelir elde etmektedir.
Sigorta Acentesi açmak isteyen bireyin, acente açabilmek için 4 yıllık herhangi bir bölümden mezun olması veya 2 yıllık meslek yüksek okullarından Sigortacılık ve Bankacılık(Sigorta ve Risk Yönetimi, Aktüerya ve Bankacılık ve Sigorta) bölümlerinden birinden mezun olmalarıdır.
Banka işlemleri için gerekli olan sertifikalardan biri olan SEGEM' i aldıktan sonra, sigortacı, sigorta brokerı, reasürans brokerı, aktüer,sigorta eksperi olabilir hatta belli şartlardan sonra sigorta acentesi veya sigorta şubeliği açabilirsiniz.
Sigortanın çalışma mantığı, ortak risk altında olan kişilerin, maddi güçlerini birleştirip, yardımlaşmasıdır. İşte sigorta şirketleri bu benzer riskleri taşıyan kişileri bulur ve hasar gerçekleştiğinde, giderilmesini sağlarlar.
Levhaya kayıtlı bir acente Ticaret Sicil Memurluğu' n dan iş terkin tescilini yaptırarak (sigortacılık kanunu 23.maddesi 6.fıkrası uyarınca levhaya yeniden kayıt hakkı saklı bulunmak suretiyle) bir başka acente şubesinde veya merkezinde teknik personel statüsünde görev yapabilir.
Sigorta Elemanı; sigortacılıkla ilgili tüm temel süreçleri takip eden kişidir. Poliçe değişiklikleri konusunda müşterilere danışmanlık hizmeti verir, tazminat, prim ödeme gibi sigortacılıkla ilgili bütün işlemleri takip eder.
Sigorta Satış Temsilcisi Ne Kadar Maaş Alır? Sigorta Satış Temsilcisi olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Sigorta Satış Temsilcisi maaşı 2023 verilerine göre ortalama 21.300 TL civarındadır.
Acente temsilcisi olmak için resmi bir eğitim mecburiyeti bulunmamaktadır. Turizm İşletmeciliği, Bankacılık ve Sigortacılık gibi ilgili bölümlerden mezun olarak mesleğe adım atmak mümkündür.
Son dönemde belgesiz olarak acılan şubelerde yada eğitim süresi yada niteliği tutmayanlar acente kurmak istediklerinde bu belgeleri olmadığından süresi yada eğitimi tutan belge sahiplerinden Segem belgelerini kiralamak istemekteler, böylece sektörde yeni bir akım başlamış oldu.
Segem belgesinin geçerlilik süresi bulunmamakta olup yenileme sınavlarına katılma zorunluluğu bulunmamaktadır.
– Ön lisans mezunuysanız en az 24 aylık mesleki tecrübeye sahip olmanız gerekir. – Mezuniyetiniz sigortacılık üzerineyse deneyim şartını karşılamanıza gerek yok. – Siciliniz temiz olması gerekir. – SEGEM Belgesi, Ticari Sicil Tasdiknamesi, 50 bin liralık sermaye ödemesi şartlarını yerine getirmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri