NST, özel hastanelerde ücretli olarak yapılan bir testtir. SGK anlaşmalı hastanelerde NST çektirmek mümkündür ancak önce SGK ile anlaşmalı olan hastaneler bilinmelidir. Tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında yer alan doğum paketleri pek çok testi ve taramayı karşılar, NST de bu testlerden biridir.
NST kaçıncı haftada yapılır? NST hekim kararına göre değişmekle birlikte 32. haftadan sonra normal gebelik takibinde yapılabilir. Genellikle 15 günde bir tekrarlanır. 36. haftadan sonra haftada bir yapılabilir ve doğum esnasında devamlı takip yapılır.
NST'yi yapabilmek için gebeliğin 3. trimestere girmiş olması gerekir. NST testi genellikle 32. haftadan sonra yapılmakla beraber yüksek riskli gebeliklerde 26-28. haftalarda da yapılabilir.
NST'ye Girmeden Önce Ne Yapılmalı? “NST'ye girmeden önce ne yapılmalı?” sıklıkla merak edilen sorular arasındadır. NST öncesinde herhangi bir hazırlığa gerek yoktur.
NST, özel hastanelerde ücretli olarak yapılan bir uygulamadır yani NST çektirmek için özel hastaneye giden anne adayının bu işlem için ücret ödemesi gerekir. SGK anlaşmalı hastanede NST çektirmek isteyen kişinin ise öncelikle SGK'nın NST'yi karşılayıp karşılamadığını öğrenmek gerekir.
İlgili 32 soru bulundu
Yaklaşık 20 dakika süren bu işlem sırasında bebeğin kalp atım hızı ve reaktivitesi (Atım hızındaki değişkenlikleri), rahimdeki kasılmalar ve bebeğin kalbinin bu kasılmalara verdiği cevaplar hekim tarafından değerlendirilerek bebeğin sağlığı hakkında dolaylı bir bilgi elde edilmiş olur.
NST bebeğin anne karnında iyilik halini gösteren testlerdendir ve rutin olarak her gebeye uygulanması gerekmez. Risk altında olduğu düşünülen, anne karnında sıkıntıda olduğundan şüphelenilen durumlarda yapılır.
Genellikle gebeliğin 32-34. haftalarında uygulamaya başlanır. Erken doğum tehdidi gibi gebelikle ilgili risk faktörlerinin varlığında 26. gebelik haftası gibi daha erken haftalarda başlanabilir. Normal NST sancı değerleri tetkiki 1 hafta sonra ya da haftada 2 kez tekrarlanmalıdır.
Normalde bebeğin kalp atım hızı sabit değildir. Saniyeler içinde değişimler gösterir. Bebeğin uyuyor olması durumunda da NST deki cevap etkilenir. NST de bebeğin kalp atışları 120-160/dk civarındadır.
NST cihazında sancı seviyesi kaç çıkarsa doğum başlıyor demektir? Eğer NST cihazında %40 üzeri ve 20 dakika süre içinde en az 3 düzenli sancı yaşanıyorsa, o zaman doğum sancısı olarak belirlenir ve vücut artık doğum için hazırdır demektir.
Kahraman, NST'de, bebeğin kalp atışlarında beklenen artışların (akselerasyon) veya istenmeyen düşüşlerin (deselerasyon) görülebildiğini belirterek, 'Bebeğin uyuduğu, annenin aç veya susuz olduğu zamanlarda ya da bebeğin gerçekten sıkıntıda olduğu (hipoksik) durumlarda NST iyi çıkmayabilir.
7. ayın sonuna denk gelen 31. hafta, bebeğin organlarının büyük bir çoğunluğunun oluştuğunu gösteriyor. Kalan zamanda ise bebeğin gelişimindeki büyük değişiklikler boyu ve kilosu ile ilgili oluyor.
Anne adayının eline bir buton verilir ve bebek hareket etmeye başladığında bu butona basması istenir. Bu arada anne adayının karnına yerleştirilen bir ultrason promu benzeri bir yapı ile bebeğin kalp atımlarını bir kağıt üzerine dökülmesi sağlanır. Bu noktada bebeğin hareketi ile birlikte kalp atımını değerlendirilir.
NST, elektronik bir monitör yardımı ile anne karnındaki fetüsün kalp seslerinin kaydı ve kendisi ile çevresinin hareket etmesine fetüsün kalbinin nasıl bir cevap verdiğinin incelenmesini sağlayan testtir.
Doğumun geldiğini gösteren belirtiler genel olarak şöyledir;
Sancı şikayetlerinin sırt bölgesinden başlayarak karın bölgesine doğru yayılmaya başlamasıyla. Kasılmaların ve ağrı şikayetlerinin giderek daha şiddetli hale gelmeye başlaması Pembe ya da kanlı akıntı olması durumunda.
Bu doğum eylemi sırasında bebek üzerindeki en önemli stres unsurudur. Kontraksiyon stres testte bu strese bebeğin vereceği yanıt değerlendirilir. Anne adayına içine rahim kasılmalarını tetikleyen ilaçlar bulunan bir serum takılarak kasılmalar başlatılmaya çalışılır.
Bebek kanala doğru indiğinde karnınızın üst kısmında bir boşluk hissi meydana gelmektedir. Aşağıya doğru inişin gerçekleşmesiyle, akciğerlerinizdeki basınç azalacak ve daha kolay nefes alıp vermeye başlanacaktır. Vajinal akıntı miktarında artış gözlemlenebilmektedir. Mide yanması şikayetinde azalma görülmektedir.
34 hafta hamilelikte anne karnındaki bebek bir ananas büyüklüğüne ulaşmış durumdadır. Uzunluğu 44-46 cm civarlarındadır. Ağırlığı ise ortalama olarak 2100-2200 gr'dır. Cinsiyete göre kilo ve uzunluk farkı değişebilmektedir.
Gebeliğin 35. haftasında bebeğin boyutları neredeyse bir kavun büyüklüğündedir. Ağırlığı 2,4-2,5 kg arasında değişen bebeğin ortalama uzunluğu ise 45 santimetredir.
Eğer bebek hareket etmiyorsa, mutlaka bir sorun olduğunu göstermez; bebek sadece uyuyor olabilir. Bir hemşire testin geri kalanı için bebeği uyandırmak için küçük bir titreşim cihazı kullanabilir.
Normal bir NST test sonucunda, fetüsün kalp atış hızının 110 ila 160 atım/dakika arasında olması ve hareket etmesi beklenir. Ayrıca, test süresince en az iki kez kalp atış hızının hızlanması beklenir.
Başı ve gövdesi yaklaşık eşit büyüklüktedir. Kol ve bacakların oluşmaya başladığı da gözlenir. Kalp atışı belirgindir ve dakikada 120 ile 180 arasında olduğu görülebilir ve duyulabilir. Bu haftadan itibaren kandaki progesteron hormonu düzeyi artar ve bu annede bazı değişikliklere yol açar.
32. haftalık bir gebelik süreci 8 aylık bir zaman zarfına tekabül eder. Anne adayının içinde bulunduğu dönem üçüncü trimester (son üç aylık dönem) olarak kabul edilir ve doğuma yaklaşık olarak 8 hafta kalmıştır.
Fetal Monitör (NST)
Üçüncü trimester ve sancı döneminde bebeğin kalp atışlarını, kasılmalardaki hareketlerini saptamak amacıyla anne NST cihazına bağlanır. Merak etmeyin, bu metot canınızı acıtmaz ve oldukça basittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri