Bundan dolayı tüketici ile ilgili sigortalarda sigortalı ile sigorta şirketi arasındaki davalar tüketici mahkemelerinde görülür.
Bu tip davalarda görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir. Eğer dava sigorta şirketine açılacak ise Asliye Ticaret Mahkemesi görevlidir.
Sigorta Hukuku, sigorta akdi ile ilgili şahıslar arasındaki ilişkilerle, sigortacılıkla uğraşan müesseselerin çalışmalarını düzenleyen hukuk kurallarını bir sistem içinde inceleyen bir hukuk dalıdır.
Rücu davasında yetkili mahkeme
Sigortalı ile zarar gören arasındaki ilişki, haksız fiilden kaynaklı bir borç ilişkisi olmakla birlikte rücu davası, mutlak ticari davadır. Bu durumda zarar gören yerine geçen sigortacı da buna göre davayı Asliye Ticaret Mahkemesinde açacaktır.
Sigorta şirketleri nereye şikayet edilir sorusunun cevabı Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru yapılmasıdır.
İlgili 37 soru bulundu
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından denetlenmektedir. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 16.12.2003 tarih ve 25318 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Trafik Sigortası Bilgi Merkezi Yönetmeliği ile "TRAMER" adıyla kurulmuştur.
Sigorta Hukuku Davası Nedir? Sigorta hukukundan doğan uyuşmazlıklara sigorta hukuku davası adı verilmektedir. Sigortacı ile sigortalı veya zarar gören ile sigortacı arasındaki uyuşmazlıklar sigorta hukuku davasının konusunu oluşturmaktadır.
Türk Ticaret Kanunu 4. Maddesi uyarınca sigorta şirketlerine açılacak tazminat davası da ticari dava olarak kabul edilmiştir. Sigorta poliçesi kaynaklı rücu davalarında da yasa kapsamında arabuluculuk başvurusu zorunlu hale getirilmiştir.
Zorunlu trafik sigortasında ise KTK 97.madde gereği trafik kanunu aynen uygulanmaya devam edecektir. Bu anlamda sigortacıya başvuru süreci tamamlanıp, anlaşma olmaz ise arabulucuya başvurma yine dava şartı olarak varlığını koruyacaktır.
Bu maddenin atfı ile Türk Ticaret Kanunu'nun 5/A maddesi uyarınca ticari davalar açısından arabuluculuk dava şartıdır (zorunlu- dur). Söz konusu hüküm uyarınca ticaret mahkemesi nezdinde sigorta şirketlerine karşı açılacak davalar bakımından, dava öncesi arabuluculuk dava şartıdır.
Sigorta hukuku, ya sosyal sigortalar bağlamında kamu hukuku kuralları ile oluşturulan ya da özel hukuk kurallarına tabi olarak yapılan bir sigorta sözleşmesi ile ortaya çıkan sigorta ilişkisini inceleyen ve düzenleyen hukuk dalıdır.
Sigorta hukuku, sigortacının zarar doğuran bir tehlike veya rizikonun meydana gelmesi halinde, bunun ekonomik sonuçlarına katlanmayı üstlendiği sözleşmeleri ve sigorta sözleşmelerinden doğan hak ve yükümlülüklerin yer aldığı bir hukuk dalıdır.
Yangın sigortası, hırsızlık sigortası, ziraat sigortası, kasko, taşıma sigortası gibi sigortalar mal sigortasına; mecburi trafik sigortası, istemli trafik sigortası, doktor mesleki sorumluluk sigortası da sorumluluk sigortasına örnek verilebilir.
Bu bağlamda hem mal varlığına dair haklar hem de kişisel haklar üzerinden, aksine bir planlama yapılmadığı sürece asliye hukuk mahkemeleri üzerinden dava açılır. Özellikle dava hususunun değer ve miktarına bakılmaksızın bütün farklı haklara dair rücu davası Asliye Hukuk Mahkemesi nezdinde açılabilmektedir.
Oysa, sigorta şirketinin taraf olduğu her dava ticari nitelikte olmayıp, tüketici hukuku veya borçlar hukuku genel hükümlerine tabi de olabilir.
Bu duruma da sigorta şirketi sahip olduğu rücu imkanıyla kusurlu olan taraftan sigorta poliçesinin tarafına ödediği tazminatı karşı taraftan almaktadır.
Davanızı görevli ve yetkili mahkemede açmanız gerekmektedir. Ölümlü trafik kazası tazminat davası için görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir. Sigorta şirketine dava açılması durumunda görevli mahkeme Asliye Ticaret Mahkemesi olacaktır. Yetkili mahkeme ise birden fazla sayıdadır.
Hemen belirtelim ki; iş kazaları veya meslek hastalığından kaynaklanan maddi ve manevi tazminat davaları ile bu konulara ilişkin tespit, itiraz ve rücu davalarında arabuluculuk yoluna gidilmesi zorunluluğu aranmamaktadır. Bu davalar doğrudan iş mahkemesine açılabilir.
Alacak, Tazminat ve. İşe iade konularında dava açmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması dava ön şartıdır.
Hayır. Sigorta Tahkim Komisyonu'na başvuru ihtiyari bir çözüm yoludur. Tahkime yapılacak başvuru öncesi arabuluculuğa başvurma şartı yoktur.
Sonuç olarak; KTK m. 97'de yapılan değişiklikle, dava açmadan veya Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru yapmadan önce sigorta şirketine yazılı başvuru yapılması yasal bir zorunluluktur.
Sigorta uyuşmazlıklarında ihtiyari arabuluculuk yolunun tercih edilmesi halinde, dava açmadan, yargılama gideri ödemeden ve yıllarca mahkeme kararının neticesini/kesinleşmesini beklemeden, arabulucu huzurunda yapılan anlaşma ile mahkeme kararı gücünde bir belge ile anlaşma sağlanması mümkündür.
Aylık prim ve hizmet belgesi işveren tarafından verilmeyen veya çalıştıkları tespit edilemeyen sigortalılar davayı açtıkları andan 5 yıl öncesine kadar hizmetlerinin tespitini isteyebilirler.
Hayatını güvence altına almak isteyen kişilerin ise sıklıkla sorduğu sorulardan birisi: sigorta davalarının ne kadar sürdüğüdür. Sigorta davaları kaza, zarar gibi unsurlara göre; kazanın başlangıcından itibaren 2 yıl yahut 10 yıl sürebilmektedir.
Hizmet Tespiti davasında işçinin geçmişte sigortasız çalıştığını ispatlamak için en sık kullanılan yol, tanık göstermektir. Buna yönelik olarak işçi kendisiyle aynı dönemde çalıştığı işçileri tanık gösterilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri