Sigorta özel şartları; sigorta poliçelerinin detaylı özel koşullarını içeren ve genel şartlardan farklı olarak hükümler içermeyen sözleşme maddeleridir.
Özel Sağlık Sigortası, devlet hastaneleri dâhil özel hastane ve üniversite hastanelerinde alacağın sağlık hizmetlerinin tümü karşılar. Üstelik, SGK ile anlaşmalı hastane şartı aranmaz Ayrıca özel sağlık sigortasından faydalanmak için SGK'lı olma zorunluluğu da yoktur.
“Özel sigorta nedir?” sorusuna cevap olarak “Sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu özel sağlık kurumlarında ve anlaşmalı doktorların muayenehanelerinde sağlığın için gerekli tanı ve tedavi işlemlerini bütçene en uygun şekilde almanı sağlayan sigorta çeşididir.” de diyebiliriz.
ÖZEL SİGORTALAR
Sigortalı tarafından yatırılan primle finanse edilmektedir. Kişisel menfaat ilişkisine dayanmaktadır. Özel çıkarları gözetmektedir. Birden fazla sigorta şirketi ile çalışma yapılabilmektedir.
Bu nedenle sağlık giderleri için minimum masraf ve kaliteli hizmet almak isteyen 18-65 yaş arası herkes özel sağlık sigortası yaptırabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Geliri brüt asgari ücretin üçte birinin üzerinde olan kişilerin ödemesi gereken genel sağlık sigortası prim tutarı brüt asgari ücretin %3'ü tutarındadır. Bu kapsamdaki genel sağlık sigortalılarının 2023 yılı temmuz ayı ve sonrası için ödemesi gereken genel sağlık sigortası prim tutarı aylık 402,44 TL'dir.
Özel sağlık sigortaları, genellikle isteğe bağlı gerçekleştirilen operasyonları ve bu operasyonlardan doğabilecek komplikasyonları karşılamıyor. Ek olarak poliçe tarihinden önceki durumlar ve anlaşmalı olmayan kurumlardan yaptırılan işlemler de yine kapsam dışı kalıyor.
3 yıl süreyle Tamamlayıcı Sağlık Sigortanızı kesintisiz olarak devam ettirmeniz halinde, Ömür Boyu Yenileme Garantisi hakkına sahip olabilirsiniz. 3 yılın sonunda, sigortalı sağlık durumu esas alınarak değerlendirme yapılır. Değerlendirme sonucuna göre koşullar uygunsa Ömür Boyu Yenileme Garantisi hakkı verilir.
Özel sağlık sigortası sağlık sorunları yaşandığında en iyi hastanelerde tedavi olma imkânı tanır. Genel özellikleriyle poliçe kapsamında bulunan muayene, tahlil, ameliyat, ayakta ya da yatarak tedavi, check-up gibi hizmetlere anlaşma karşılığı olarak daha uygun masraflarla ulaşılabilir.
Aile sağlık sigortası, özel ya da tamamlayıcı sağlık sigortası poliçelerini aile içerisindeki bireylerin birlikte yaptırmasıdır. Yani özel sağlık sigortası (ÖSS) ya da tamamlayıcı sağlık sigortası (TSS) yaptırdığında aile üyelerin de bu sigortalardan yararlanabilir.
Bu kategoride bulunan sigorta türleri başlıca; özel sağlık sigortası, grup hayat sigortası, ferdi kaza sigortası, ölüm hali sigortası, maluliyet sigortası ve özel durum sigortasıdır.
Özel sağlık sigortaları genel olarak özel hastanelerde ayakta tedavi masraflarını %80 oranında karşılanır. Tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında ise tedavi giderlerinin tamamının karşılanması sağlanır.
Bu bağlamda pek çok sigorta şirketi tarafından sunulan özel sağlık sigortası için yaş aralığı 18-65 yaş arasıdır. Bu aralıkta yer alan her başvuru sahibi, özel sağlık sigortasının getirilerinden faydalanabilir. Bazı hizmet sağlayıcı şirketler, özel şartlar altında 70 yaşına kadar bu sınırı yükseltebilir.
Kişiler kendilerine uygun bir sağlık sigortası seçerek sağlıklarını güvence altına alabilir. Sağlık sigortası tıbbi bir hizmet almanız gerektiğinde masrafların tamamını ya da bir kısmını karşılayarak sağlığınızı güvence altına alır. Bu nedenle ihtiyaç halinde sağlık sigortanızın olması size büyük avantaj sağlar.
Ayrıca; her bir teminat için geçerli olmasını istediğiniz "limit" , "muafiyet" gibi seçimleriniz ile poliçenizi düzenleyebilir, hizmet almak istediğiniz medikal hizmet ağını seçebilir ve yurt dışı geçerlilik teminatı ile de genişleteterek tasarlayabilirsiniz.
Özel sağlık sigortası, daha uygun fiyatlarla özel sağlık kuruluşlarından hizmet almanı sağlar. Teminatlar kapsamında yapılan işlemlerde, tedavinin türüne göre ya hiç ücret ödenmez ya da belirlenen oranda bir ödeme yapılır. Standart poliçelere genellikle özel sağlık sigortası kapsamında ameliyatlar dahil edilir.
Sağlık sigortası sigorta yaptırıldıktan sonradan teşhisi konmuş prostat, meme, kolon, akciğer, mide, gırtlak gibi kanser türlerinin tedavisini karşılar. Ancak her sigorta şirketi bu hastalıkları karşılamayabilir.
Özel ve tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırdığın zaman genel olarak ayakta tedavi teminatına dahil olan sağlık hizmetlerini hemen kullanmaya başlayabilirsin. Muayene, tahlil ve tetkik gibi hastaneye yatman gerekmeyen sağlık kontrollerin için bekleme süresi uygulanmaz.
Psikolog hizmetinde olduğu gibi psikiyatri muayenesi de sigorta şirketleri tarafından sunulan bir avantajdır. Psikiyatri hizmeti, özel sağlık sigortası kapsamındah bir kereye masus olmak üzere sigorta şirketi tarafından karşılanır yani psikiyatri muayenesine gittiğinde ilk seans için ödeme yapmana gerek yoktur.
1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren asgari ücrete yapılan zam ile birlikte en düşük sigorta primi 4.292,64 TL iken en yüksek sigorta primi ise 32.194,85 TL olarak belirlenmiştir.
Kaza nedenli hasarlarda dişlere yönelik tıbbi ve cerrahi işlemler, standart olarak özel sağlık sigortasının kapsamında yer alır. Ancak sıkça rastlanmasa bile bazı sigorta şirketleri bu gibi durumları da kapsam dışında tutabilir.
Bu noktada 2023 isteğe bağlı sigorta primi ne kadardır ve nasıl hesaplanır gibi soruları merak edebilirsiniz. Ev hanımı isteğe bağlı sigorta primleri, asgari ücret üzerinden belirlenir. Brüt asgari ücret miktarı, 2023 yılı için 10.008 TL'dir. Buna göre isteğe bağlı sigorta priminin en düşük tutarı 3.202,56 TL'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri