Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından hazırlanan “Fetvalar” kitabındaki fetvada 'Kız kardeşi, teyzesi, halasıyla evlenilebilir, eş öldüyse eniştenin beklemesine gerek yok!' ifadesi yer aldı.
2476- Kocası ölen kadın, hamile değilse kameri aylarından dört ay on gün iddet beklemelidir. Yani başkasıyla evlenmemelidir.
Karısı ölen erkeğin ergen olan baldızı ile evlenmesine sororat denir. Sororat, çocuklara en iyi anneliği yapacak kişinin çocukların teyzesi olabileceği düşüncesinden hareketle yapılır ve burada da amaç kız alıp veren ailelerin arasında kurulmuş olan akrabalık ilişkisinin devamını sağlamaya yöneliktir.
Bir erkeğin, ölen kardeşinin veya abisinin hanımı ile evlenmesi caizdir. Bu konuda kadın ve erkek rıza gösteriyorsa, evlenmelerinde dinen bir mahzur yoktur. Kız veya erkek ölüm, şiddetli dayak veya uzun müddet hapis tehdidiyle nikâh akdine zorlanırlarsa, yapılan evlenme akdi fasit olur.
İlgili 21 soru bulundu
1.2. Levirat Evliliği: Levirat evlilik, abinin ölmesi üzerine, ölen kişinin erkek kardeşinin dul kalan eşle; yani yengesi ile evlenmesiyle meydana gelir. Bu tür evlenme biçimi ülkemizin özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde görülür.
Kadınlar kocaları öldükten ya da boşandıktan sonra hemen başka bir adamla evlenemezler. Bu duruma "iddet müddeti" adı verilir. Kocası ölmüş olan bir kadın yeniden evlenebilmek için hamile değilse en az 4 ay 10 gün beklemelidir. Ancak kadın hamile ise iddet müddeti doğum yapması ile tamamlanır.
"Zina büyük günahlardan olmakla beraber eşlerden birinin zina etmesi, bu fiili helal görmedikçe nikâhlarına zarar vermez. Baldızla yapılan zinanın nikâhı sona erdirmemesi, baldızla olan evlenme yasağının ebedi değil geçici olmasından kaynaklanmaktadır."
Şöyle ki; ölüm iddeti bekleyen kadının, kocasının bedenine bakmasını ve onu yıkamasını caiz görmüşler; erkeğin ise ölen hanımının sadece ellerine ve yüzüne bakabileceğini, fakat onu yıkayamayacağını ifade etmişlerdir (Kâsânî, Bedâi', 1/304-305).
7. Taygeldi Evlilik: Dul bir kadının, "Eski kocasından olan çocuklarını da alarak dul bir erkekle, ya da dul bir erkeğin eski karısından olan çocuklarını alarak dul bir kadınla yaşamasından doğan evliliğe denir.
Vefat iddeti bekleyen kadının iddetini evinde beklemesi gerekir. Konuyla ilgili âyet-i kerîme şu şekildedir: “İçinizden ölenlerin geride bıraktıkları eşleri, kendi ken- dilerine dört ay on gün (iddet) beklerler. Sürelerini bitirince artık kendileri için meşru olanı yapmalarında size bir günah yoktur.
Kur'ân-ı Kerim ve hadis-i şeriflerin beyânına göre; dünya hayatında kurulan âile hayatları, eşlerin her ikisi de -cennete liyakat kazanmaları halinde- ebediyen beraber olacak ve karı-koca münasebetleri sonsuza kadar cennette devam edecektir.
Çünkü bu konuda Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem-'e âit bir hadis vardır. "Hangi kadın, kocası ölür de ondan sonra evlenirse o, cennette (dünyada iken nikâhında öldüğü) son kocasının eşi olur." (Elbânî; "Sahihu'l-Câmi'"; hadis no: 2704. "Silsiletu'l-Ehâdîsi's-Sahîha", hadis no: 1281).
Kişi ric'i talak ile boşadığı eşine, iddet süresi içinde nikâha gerek kalmadan, iddet süresi bitmiş ise yeni bir nikâh akdi ile dönebilir. Bâin talakta ise iddet içinde bile olsa yeni bir akitle aile tekrar kurulabilir.
barış esnasında kaybolmuşsa hakim kadının kocasından ayrıldığına hükmetmek için dört yıl beklemek zorundadır. Ancak mefkûd, kadının nafakasını karşılayacak herhangi bir mal bırakmamışsa hakim, evliliği kadının nafakasının karşılanmaması gibi bir gerekçeye dayandırarak da sona erdirebilir.
“Saymak, miktar, adet” anlamlarına gelen iddet, bir fıkıh kavramı olarak, herhangi bir sebeple evliliğin sona ermesi hâlinde, kadının yeni bir evlilik yapabilmek için beklemek zorunda olduğu süreyi ifade eder.
Din İşleri Yüksek Kurulu
Birbirleriyle uzun süre görüşmeyen eşlerin nikâhları zarar görür mü? Nikâh, ya boşanmak ya akdin feshi veya ölümle sona erer.
Bir kadın ölünce kocası ile nikahı düşer deniliyor.
551- Ölü ve onu yıkayan, her ikisi de erkek veya kadın olursa, cenazenin avret dışındaki yerlerinin açık olması caizdir. Fakat elbise altından gusül verilmesi daha iyidir.
Kimi insanlar Kur'an'dan delil getirdiklerini öne sürerek baldızın mahrem olduğunu ve onunla ilgili mahremiyet hükümlerinin tıpkı kendi öz teyze ve halalarıyla aynı olduğu gibi yanlış bir anlayış içerisindedirler. Bu doğru değildir. Teyze ve halalar ebedi olarak mahremdirler. Baldızların mahremiyeti ise geçicidir.
Değerli kardeşimiz, Bu şekilde nikah düşmesi söz konusu değildir.
1. Üstsoy ile altsoy arasında; kardeşler arasında; amca, dayı, hala ve teyze ile yeğenleri arasında, 2. Kayın hısımlığı meydana getirmiş olan evlilik sona ermiş olsa bile, eşlerden biri ile diğerinin üstsoyu veya altsoyu arasında, 3. Evlât edinen ile evlâtlığın veya bunlardan biri ile diğerinin altsoyu ve eşi arasında.
“Evlilik sona ermişse, kadın, evliliğin sona ermesinden başlayarak üçyüz gün geçmedikçe evlenemez.” İddet müddetinin amacı boşanan kadının olası bir hamileliğinde doğacak olan çocuğun soybağının belirlenmesidir. Öz bir cümle ile bekleme süresinin amacı söz konusu bu süre içerisinde doğacak olan çocuğu korumaktır.
Eski Türkçe ve Osmanlıca kaleme alınmış metinlerde ''tûl'' şeklinde geçen dul kelimesi, eski Türkçe sözcüklerden biridir. 10. yüzyıldan beri kullanılan bu kelime, eşinden ayrılmış kadın ve erkekler için kullanılır. Eşi vefat etmiş olan kişilere de dul denir.
İslâm hukuku da belirli şartların ve gerekçelerin bulunması halinde çok eşlilik kurumunu bir ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri