Üçüncü Şahıs Ne Anlama Gelir? Üçüncü kişi olarak ifade olan üçüncü şahıs kavramı, sigortalının kendisi, aile üyeleri yanı birinci derece yakınları ile sigortalıya hizmet veya vekalet sözleşmesiyle bağlı kişiler dışındaki tüm şahısları ifade etmek amacıyla kullanılır.
Üçüncü şahıs mali sorumluluk sigortası, gerçek ya da tüzel kişilerin, kendilerinin veya çalışanlarının üçüncü şahıslara verebilecekleri her türlü bedeni ve maddi zararlar nedeniyle kendisine yöneltilebilecek tazminat talepleri ile ilgili sorumluluklarını teminat altına alan sigorta türüdür.
İMM Nedir, Ne İşe Yarar? Tam adı “Motorlu Kara Taşıtları İhtiyari Mali Sorumluluk Sigortası'' olan İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası; araç sahibinin üçüncü şahıslara verdiği maddi zararın, trafik sigortası teminatları kapsamında karşılanmasının ardından kalan kısmı (maddi ve manevi) güvence altına alan bir sigortadır.
Sigorta teminatının durduğu tarihten itibaren 15 gün içerisinde prim borcunun ödenmemesi halinde, sigorta sözleşmesi hiç bir ihtara gerek olmaksızın feshedilmiş olur.
İhtiyari Mali Mesuliyet Poliçesi, Zorunlu Trafik Poliçesi ile aynı risklere karşı teminat sağlamakla birlikte, Trafik Sigortası Poliçesi'nde tamamen teminat harici tutulan manevi tazminat taleplerini de kapsar. Herhangi bir kaza sonucunda, öncelikli olarak Zorunlu Trafik Poliçesi limitleri devreye girer.
İlgili 20 soru bulundu
Bunlar; yangın sigortası, kaza sigortası, araç sigortası (kasko ve trafik sigortası), tarımsal sigortalar ve makine sigortaları olarak karşınıza çıkmaktadır. Bu sigortalar sayesinde de kişi, herhangi bir risk gerçekleşmesi sonucunda gerekli tespitler elde edildikten sonra maddi hasara karşılık tazminat almaktadır.
Bugün 4a olarak adlandırılan sigortanın kapsamını, özel bir işyerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilere sağlanan sosyal güvenceler oluşturuyor. Dolayısıyla 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununa göre bir işverene bağlı olarak çalıştırılan işçiler 4a kapsamında yer alıyor.
İşverenin sigorta primlerini ödememesi dediğimiz zaman eksik ödenmesini de kastediyoruz. Yani ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde bu ceza söz konusu olur. Buna göre; eksik bildirimin yapıldığı her ay için işverene asgari ücretin 2 katı kadar idari para cezası uygulanmaktadır.
Sigorta primlerinin eksik ödenmesi halinde işverenin sorumlu olduğu ceza gündeme gelecektir. İşverene gecikme cezası, zammı ve idari para cezası kesilir. İşçi bütün bunlar dışında dava yoluna başvurarak hizmet tespit davası açabilir. Bu dava neticesinde hem işveren hem SGK dava edilir.
İşveren tarafından düzenlenerek imzalanan ve Kuruma verilen sigortalı işe giriş bildirgesinin, işçinin en az 1 gün süreyle o işte çalıştığına karine teşkil edeceği kabul edilmelidir.
İMM teminatının ne işe yaradığını örnekle açıklayalım. Eğer İMM teminatlı kaskon ya da İMM sigortan yok sadece trafik sigortan varsa karşı tarafa verilen hasarların 120.000 TL'sini trafik sigortan öder.
Limitsiz İhtiyari Mali Sorumluluk Sigortası, aracın kullanılmasından doğan maddi/hukuki sorumluluğu, Trafik Sigortası limitleri ile varsa Kasko Sigortası kapsamında yer alan, İhtiyari Mali Sorumluluk teminatı limitlerinin üzerinde kalan kısmını sınırsız olarak tazmin eder.
Minibüs Zorunlu Trafik Sigortası 2023 Yılı Asgari Teminatları Maddi olarak; Araç başına: 54.000 Türk lirası Kaza başına: 108.000 Türk lirası
Trafik sigortalarındaki basamaklara göre poliçenin ilk yılında hasar meydana gelirse, 3. basamakla yüzde 50, ikinci yıl hasarla kapatılırsa 2. basamakla yüzde 100, üçüncü yıl hasarla kapatılırsa 1. basamakla yüzde 150 oranında prim artışı yansıtılmaktadır. Bulunduğunuz basamak, almış olduğunuz cezalar ve dolayısıyla da ...
3S Sağlık Sistemi, bütçenizi yoracak tedavi masraflarına karşı sizi koruma altına alır. Mapfre özel sağlık sigortasının ayrıcalıklar dünyasından 0-60 yaş arasında olan herkes yararlanabilir. 18 yaşından küçük olanlar için bireysel poliçe düzenlenemez. Aile poliçesi içinde yer almaları gerekmektedir.
Sigorta türleri genel olarak Hayat Sigortaları ve Hayat Dışı Sigortalar olmak üzere ikiye ayrılır. Bu kategorilerin dışında kalmasına rağmen Bireysel Emeklilik Sistemi de önemli bir sigorta türüdür.
SGK primi eksik yatan işçi hukuki açıdan haklarını arayabilir. İşçi iş akdini haklı bir nedene dayanarak feshedebilir. Kıdem tazminatı alacağını talep edebilir. Bunun yanı sıra kalan işçilik alacakları da işçinin talep edebileceği haklarından biridir.
Müfettişler işyerinde yapılacak denetimde belgeye dayanmadan yalnızca bir yıl geriye dönük hizmet ve prim artırımı yapabilmektedir. Elinizde ispatlayıcı belge bulunması halinde üzerinden ne kadar zaman geçmiş olsa da primlerinizin eksik yatırıldığı dönemlere ait düzeltme yapılacak, haklarınız iade edilecektir.
- 4A(SSK) güvencesi altındaki çalışanlar için 2008 yılından önceki tüm işçi ve işveren primleri geri ödenebiliyor, ancak 2008 yılından sonra ise yalnızca işçi primleri geri ödeniyor. - 4B(BAĞ-KUR) güvencesi altında çalışanlar için ise tarih ayrımı yapılmadan hem işveren hem de işçi primleri geri ödeniyor.
Ancak, eski araç sahibinin sigortası varsa 15 gün süresince bu sigorta devam eder. Bu süre içinde yenilenmeyen sigorta için 2. el araç sahibine ceza kesilir ve araç trafikten men edilir. Sigortası yapılmayan ya da belirtilen süre sonunda yenilenmeyen araçların trafiğe çıkması kanunen yasaktır.
4A Sigorta Primi Hesaplama
Tabloda da görüldüğü gibi sigorta kollarına, işçi ve işveren payı oranlarına göre 4A sigortalı bir çalışanın brüt kazancından toplam %37,5 oranında prim ödemesi alınır. Ancak düzenli ödeme yapılması halinde %5 oranında indirim uygulanır ve sigorta prim ödemesi %32,5 oranından hesaplanır.
01/07/2023-31/12/2023 döneminde bu kapsamda sigortalı olmak isteyen bir kişi 30 gün üzerinden aylık en düşük 13.414,50 (aylık brüt asgari ücret) x %34,5 (ödenecek prim oranı) = 4.628-TL prim ödeyecektir.
4a sigortası, Eskiden Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) çatısı altında olan ve SSK'ya prim ödeyenleri dahil eden bir sigortaydı. Ancak SSK, SGK'ya bağlandığında halk arasında bilinen SSK sigortası da 4a sistemi adını aldı. 4a sisteminin kapsamı ise özel bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilerdir.
Bu durumda bugün emekli olacak birisi 2023 yılında 4A ve 4B kapsamında en düşük 7,500 TL emekli maaşı almaktadır. 4C kapsamında emekli olan yani emekli memur ise en düşük 8000 TL maaş almaktadır.
4A Hangi Meslekleri Kapsar? Bu sigorta kapsamında prim ödemesi yapılan çalışanlar genellikle özel sektörde çalışan kişilerdir. Özel sektörde çalışan işçiler, memurlar, öğretmenler, sağlık çalışanları, avukatlar, mühendisler ve diğer meslek grupları da yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri