Peki sporu bıraktıktan sonra kas kaybı ne zaman başlar? Araştırmalar 1-2 hafta antrenmanı bırakmanın hacminizde hiçbir değişikliğe yol açmadığını; ancak güç kaybı yaşadığınızı gösteriyor. Hacminizde azalma yaşanması için ara vermeniz gereken süre yaklaşık 4-6 hafta arasında.
University of Liverpool'da yapılan yeni bir araştırmaya göre, 2 hafta boyunca egzersiz yapmazsanız vücudunuzda kayda değer bir kas kaybı yaşanıyor. En az korkutan ise egzersiz yapmayı bıraktığınızda formunuz çok fazla düşmüyor ama istatiksel olarak hala fazla.
İlk olarak maksimal oksijen alımı azalır, ve bunu kas gücünün, dayanıklılığın ve koordinasyonun azalması izler. Ayrıca, kan şekeri seviyesi ve hatta kan basıncı yükselir. Bu etkilerin yanına, sporu bıraktıktan sonra kilo almayı da ekleyebilirsiniz.
Haftada 3 gün 20 dakikalık yüksek yoğunluklu egzersiz yapabilirsiniz. “Spor kaç günde bir yapılmalı?” diye düşünüyorsanız, egzersizi haftada 2 gün ara vererek yapmak önerilir. Ancak her gün spor yapmak rutin açısından da daha çok tercih edilir. Günde 2 kere spor yapmak da kişinin yine kendi isteğine bağlıdır.
Antrenmana uzun süre boyunca ara verildiğinde, vücuttaki azalan fizyolojik talepler, yapılan düzenli antrenmanlar yoluyla elde edilen fizyolojik adaptasyonlarda bir düşüşe neden olur. Bu durum aynı zamanda antrenmanın “reversibility” prensibi (tersine çevrilebilirlik) olarak da bilinir.
İlgili 18 soru bulundu
Peki sporu bıraktıktan sonra kas kaybı ne zaman başlar? Araştırmalar 1-2 hafta antrenmanı bırakmanın hacminizde hiçbir değişikliğe yol açmadığını; ancak güç kaybı yaşadığınızı gösteriyor. Hacminizde azalma yaşanması için ara vermeniz gereken süre yaklaşık 4-6 hafta arasında.
Medicine & Science in Sports & Exercise dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma, kasların geçmişte yapılan direnç antrenmanlarını 20 haftaya kadar moleküler düzeyde hafızada tutabildiğini buldu.
Fitness sporuna yeni başlıyorsanız, haftada 3 gün spor yapmanız yeterlidir. Bu süre vücudunuzun spora alışmasını hızlandırabilir. Daha sık spor yapmak, sakatlık riski oluşturabilir. Eğer ideal kilonuzdaysanız ve vücudunuz adaptasyon sürecini atlattıysa spor programınızın sıklığını artırabilirsiniz.
Amerikan Egzersiz Konseyi (ACE), genel olarak, yüksek yoğunluklu fiziksel aktivite yapıyorsanız, her 7 ila 10 günde bir dinlenme günü planlamanız gerektiğini önermektedir. Bazı egzersiz programları, haftada iki defa dinlenme günü belirler.
Eğer sadece formda ve güçlü olmak istiyorsanız, 2 veya 3 günlük, basit fitness hareketleri de ekleyebileceğiniz bir program ile vücut egzersizine devam edebilirsiniz. Kas oluşturmak istiyorsanız, her gün farklı kas grupları için çalışma yapabilirsiniz.
Kas ağrısı varken spor yapılır mı? Kaslarda laktik asit birikmesinden dolayı kaslar ağrır ve ağrı devam ederken spor yapmak önerilmemektedir.
Her gün spor yapmak; kasların çokça yorulmasına ve bunun yanı sıra dinlenerek güçlenmeye vakit bulamamasına sebep olur. Kaslar; dinlenirken kuvvetlenirler. Aynı zamanda kuvvetlenmemiş kaslar, sakatlanmalara sebebiyet verebilir.
Sporu bıraktığımızda kas fiberleri azalacağından vücuttaki yağ oranında artış meydana gelir. Bu yağlar zamanla sarkmalara neden olabilir. Kas sarkacak bir yapıda değildir. Kaslar sadece büyür ve küçülürler.
Eğer kas kütlenizi arttırmak istiyorsanız, onlara şekil kazandırmak için gereken süre ; kişinin genetik kas yapısı, metabolizma durumu ve beslenmesine bağlı olarak 6 ay – 1 yıl kadar süre gerektirir.
Yaptığınız spor koşu, yüzme, bisiklet, kas geliştirme ya da HIIT kardiyo hangisi olursa olsun, spora başladığınız andan itibaren yağ yakmaya başladığınızı bilmelisiniz. Spor esnasında glikojen ve glikoz deposu aynı anda kullanılmaya başlar.
Sporu bırakan birisi için şeker seviyesindeki bu değişiklik, uzun süre sabit kalır. Spor yapmayı bıraktığınızda, metabolizma hızınız yavaşsa ve gün içerisinde aldığınız kalorileri yakabileceğiniz egzersizler uygulayamıyorsanız, vücut yağ oranında artış meydana gelecektir.
Yürüyüş, koşu, kick boks, yüzme, bisiklet ve ip atlama gibi sporlar orta yoğunlukta egzersizler arasında sayılabilir. WHO'nun haftalık olarak önerdiği süre, günlük 20-40 dakika arası bir zamana tekabül eder. Yani günlük ne kadar süre spor yapılmalı sorusuna ortalama yarım saat şeklinde yanıt vermek mümkündür.
KOŞU YAPARAK 1 HAFTADA / AYDA KAÇ KİLO VEREBİLİRİM? Koşarak kilo vermek isteyenler için 7000 kalorilik bir enerji açığı ortaya çıkmaktadır. Günde sadece bir saat koşarak haftada 1-2 kilo vermeniz mümkün. Bu ayda 4-8 kilo verebilceğiniz anlamına gelir.
Kadınlarda vücudun gelişmesi 3 ayda kendini hafiften göstermeye başlıyor. Fakat gerçek anlamda gelişim 8 ayda ortaya çıkıyor. Bunun için de sıkı bir çalışma gerekiyor. Mide kısmının şekillenmesi için özel programlara katılmak çok önemli.
Amaç daha fazla kalori yakmak ise, spor yapmak için en uygun saat sabah kahvaltısından öncedir, yani kalktıktan hemen sonra yapılması gerekir. Böylece daha çok yağ yakılır. Karın tokken spor yapıldığı takdirde, daha çok dekstroz (basit şeker) yakılmış olur.
Bununla birlikte, genel olarak spor yapmak için en uygun zaman, vücudun doğal ritmine uygun olarak sabah saatleri veya öğleden sonra saatleridir. Sabah saatlerinde spor yapmak, gün boyunca enerji seviyesini artırabilir, zihinsel netliği artırabilir ve günün geri kalanında daha aktif olmanızı sağlayabilir.
Full Body Antrenman Programının Özellikleri
Full Body Programı kişilerin seviyesine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Spora henüz yeni başlamakta olan kişiler için önerilen program genellikle haftada toplamda 3 gün olarak belirlenir.
“Ortalama bir erkek ayda yaklaşık 0,5 kg ila 1 kg kas yapabilirken, bu rakam kadında 0,5 kg kadar. Bir aylık süreçte yapılabilecek maksimum kas oranı sadece kadın ve erkek arasında değil, her bireyde farklılık gösteriyor.”
Bu konuda net bir süre belirtmek zor olsa da, araştırmalar genel olarak bir kasın 48-72 saat içerisinde toparlanabildiğini belirtmektedir. Öte yandan bir kasın bazı durumlarda 5-6 gün sonra dahi toparlanamadığını gösteren bazı çalışmaların olduğu da unutulmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri