Duygu,hayal ve düşüncelerin bir düzene bağlı olarak, uyumlu bir dil kullanılarak dizeler(mısralar) halinde yazılmasına şiir denir. Şiir yazana ŞAİR denir. Şiirin her bir satırına Dize(mısra) denir. Şiirlerde dizelerin bir araya gelmesiyle kıta'lar oluşur.Dört dizeden oluşan kıtalara Dörtlük denir.
Daha çok, 'sanatsal' yönü ağır basan metin türüdür. Aynı şekilde belli bir ölçüsü ve planı bulunsa bile her kafiyeli yazı şiir olamaz. Özellikle şiirde sözcükler büyük bir öneme sahiptir. Bu doğrultuda şiir içerisinde sözcükler belli bir ahenk oluşturmak suretiyle bir araya getirilir.
Bilgilendirici metin türleri içinde bilimsel yazılar, maka- leler, tarihi yazılar, denemeler, eleştiriler, haber metinleri, günlükler ve gezi yazıları bulunur. Yazınsal türler içinde ise masal, öykü, roman, fıkra, fabl, tiyatro, destan ve şiir gibi metin türleri vardır. Bilgilendirici metinlerde amaç bilgi vermektir.
Yazı türleri ''düz yazı'' ve ''şiir'' türleri olarak iki ana başlıkta toplanır. Roman, öykü, fabl ve masal olay yazılarının en çok okunan türleridir. Deneme, makale ve eleştiri ise düşünce yazılarına örnek olarak gösterilebilir.
Metin türleri nelerdir? Roman, hikaye, masal, makale, deneme, fıkra ve eleştiri olmak üzere toplamda 7 adet metin türü bulunuyor. Bu metin türlerinin her biri kendisine özgü özelliklere ve kurallara sahip.
İlgili 19 soru bulundu
Metin türleri yani edebi türler herhangi bir uyak veya ahenge bağlı kalmasalar da kendi içlerinde türlerine ayrılıyorlar. Olay, düşünce ve bildirim yazıları olarak üçe ayrılıyorlar. Olay yazılarında öne çıkan yazı türleri ise, hikâye, roman ve masallardır.
Konularına göre şiir türleri; lirik, epik, pastoral, didaktik ve satirik olmak üzere 5 farklı türe ayrılmaktadır. Her birinde farklı konuların işlendiği şiir çeşitleri şunlardır.
Şiiri en yalın tanımı ile; 'kelimeler aracılığıyla öznel duygulanımı söz sanatlarından faydalanarak ahenkli şekilde aktarma edimi' olarak yorumladığımızda, temsil düzlemi özelinde şiir bir metindir.
Şiir, en geniş tanımı ile 'bir edebiyat türü' dür. Eskiden yaygın olarak “ vezinli ve kafiyeli söz” olarak tanımlanırdı.
Edebi eserler şiir ve düz yazı olmak üzere iki ana başlıkta toplanır. Nesir ve mensur adıyla da bilinen düz yazılar da sanatsal metinler ve öğretici metinler olarak ikiye ayrılır. Şiir, roman ve öykü gibi sanatsal yazılarda üslup ve kurgu, öğretici metinlerde ise bilgi ön plandadır.
Şiir, roman, hikâye, masal, fabl ve tiyatro sanatsal metinlerdir. Mektup, günlük, anı, biyografi, gezi yazısı, söyleşi, haber yazıları, fikra, deneme, makale, eleştiri, röportaj, söylev ve mülakat öğretici metinlerdir. Anlatmaya bağlı metinler öğretici ve sanatsal metinler olmak üzere gruplandırılabilir.
Arap, Fars ve Türk edebiyatlarında beyti oluşturan bir satırlık nazım parçası. Arap nazım sisteminde en küçük nazım birimi.
Her şiirin dil, biçim ve konu olmak üzere üç temel ögesi vardır. Dil, şiirin maddesi; biçim, şiirin anlatım tarzı; konu, şiirin anlattıklarıdır. Şiirin özü ise, şairin tabiat, insan, toplum ve dünya görüşlerini yansıtır. Şiir bir bakıma kelimelerle güzel biçimler kurma sanatıdır.
Kafiye ve Redifler şiirin ayrılmaz parçalarıdır. Beyit, içinde bağlı iki dizeden oluşurken kıta dört mısradan, bent ise dörtten fazla mısradan oluşur. Şiirde her dizeye mısra denir. Şiir yazmak için anahtar kelimelerin kullanılması ve ritim oluşturulması önerilir.
Didaktik (öğretici) şiir, belli bir düşünceyi aşılamak veya belli bir konuda öğüt, bilgi vermek, bir ahlak dersi çıkarmak amacıyla öğretici nitelikte yazılan, duygu yönü az olan şiir türüdür. Yusuf Has Hacip'in Kutadgu Bilig, Aşık Paşa'nın Garibname, Nabi'nin Hayriye adlı eserleri bu türün ünlü örnekleridir.
Bir yazıya şiir özelliği kazandıran kurallar ve düzenler bütününe şiir bilgisi deniliyor. Şiirde zihniyet, ahenk, şiir dili, yapısı, tema, gerçeklik, anlam ve gelenek şiir bilgisinin temelini oluşturuyor. Bunun dışında şiir biçim ve içerik bakımından da inceleniyor.
Şiir, sadece estetik anlatım dili olarak değil kimi zaman biçim olarak da düzyazının içine dahil olmaktadır. Benzer şekilde düzyazı türleri de şiiri hem biçimsel hem de anlatım olarak etkilemektedir. Düzyazı şiir / mensur şiir (Poem en prose) alt türü şiirin düzyazıyla biçimsel buluşmasını bizlere göstermektedir.
- Lirik şiir: duyguları, Coşku, heyecan ve aşkın ifade edildiği şiir türüne verilen isimdir. - Epik şiir: yiğitlik kahramanlık savaş gibi konuları işleyen destansı şiirlere verilen isimdir.
Sivas'ta esnaflık yapan 72 yaşındaki Veysel Semih Danişment, 2008 yılında başladığı 'Divriği ve Sivas Ehlibeytinin 3 Bin 700 Yıllık Şiirsel Tarihi' adlı şiirini 12 bin 500 kıtada tamamladı. Danişment, bu çalışmayla dünyanın en uzun şiirini yazdığını iddia etti.
Düzyazı şeklinde yazılmış eserlerdir. Örneğin roman, öykü, makale, destan, biyografi, gezi yazısı gibi türler mensur eserlerdir. Şiir bir metin türü müdür? Evet, metin türüdür.
Anlatım biçimleri, anlatılacak olay veya kavramların nasıl anlatıldığını belirten edebiyat terimidir; yazarın anlatımını yaparken kullandığı üsluba, başvurduğu yönteme anlatım biçimi denir. Anlatılacakların türüne ya da amacına göre değişik anlatım biçimleri kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri