Ziya Paşa, ünlü “Şiir ve İnşâ” makalesini burada, Hürriyet'in, 7 Eylül 1868 tarihli 11. sayısında yayınlar. “Şiir ve İnşâ” makalesine, niçin böyle bir konuyu ele aldığını açıklayarak başlayan Ziya Paşa, o günün şartlarında eğitim görmenin nazım ve nesirde güzel yazmayı öğrenmekle aynı anlama geldiğini belirtir.
Başlangıçta belirttiğimiz gibi, Tanzimat, bir anlamda halka iniş hareketi idi. Ziya Paşa'nın “Şiir ve İnşâ"daki halk şiirinden faydalanmak gerektiği görüşü, hareketin temel düşüncesine uygun düştüğü gibi, “halkın anlayabileceği dilin kullanılması" ilkesine de işaret eder.
Londra'da Hürriyet gazetesinde yayınlanmış olan Şiir ve İnşa makalesi dil ve edebiyat üzerine yazılmış bir eleştiri yazısıdır. Divan şiirinin ve nesrinin eleştirisinin yapıldığı bu makalede Ziya Paşa ilk önce şiirin tanımı yapar.
Türk edebiyatı hakkındaki görüşlerini Şiir ve İnşa makalesinde yazan Ziya Paşa, klasik edebiyatı tenkit edip, asıl edebiyatımızın klasik edebiyat değil, halk edebiyatı olduğunu öne sürmüştür.
Ziya Paşa bu önsözde Osmanlıca'nın Arapça ve Farsça ile zenginleştiğini savunur, Divan edebiyatını över, halk edebiyatını eleştirir.
İlgili 16 soru bulundu
Tanzimat çağı yazarları arasında Namık Kemal ve Abdülhak Hamit Tarhan'dan sonra en çok eser verenlerden birisi Ziya Paşa'dır. Daha çok şiir tarzında eser verdi. Eserlerinde baskıcı yönetime karşı özgürlükleri ve meşrutiyeti savundu. Batılılaşma yanlısı, yenilikçi Tanzimat edebiyatının öncüleri arasında yer aldı.
Eser, Ziya Paşa'nın Harâbât adlı antolojisinin birinci cildini eleştiri maksadıyla ele alınmıştır. Namık Kemal'in, Ziya Paşa'nın siyasi olaylar karşısında aldığı tavra gücenmesi eserin içeriğini de etkilemiştir. Bu nedenle eser, sadece tenkit değil aynı zamanda bir hicivdir.
Şiir ve Gerçeklik Kitap Açıklaması
Şiir ve yazıları 20 dile çevrilen, Türkçenin en önemli şairlerinden Özdemir İnce'den, manifesto niteliğinde bir kitap...
Yenileşme dönemi Türk edebiyatının önde gelen iki ismi Nâmık Kemal ve Ziya Paşa, Tanzimat'tan sonra Fransız edebiyatı etkisi altında oluşan yeni Türk edebiyatının Şinasi'den sonra akla gelen en önemli şahsiyetleridir.
Bir yazıya şiir özelliği kazandıran kurallar ve düzenler bütününe şiir bilgisi deniliyor. Şiirde zihniyet, ahenk, şiir dili, yapısı, tema, gerçeklik, anlam ve gelenek şiir bilgisinin temelini oluşturuyor. Bunun dışında şiir biçim ve içerik bakımından da inceleniyor.
Resmî yazışmaları belirten edebî tür, dil bilimi ve fıkıhta haber karşıtı olarak kullanılan bir ifade kategorisi. Duyularla algılanıp nakledilen söz veya yazının içerdiği bilgi. Zihnin bir şey hakkındaki bilgiden başka bir şeyin bilgisine ulaşması anlamına gelen mantık ve fıkıh terimi.
Bu duyguların ışığında yazılmış 'Vâveylâ' Namık Kemal'in 'vatan' kavramını büyük bir coşkuyla haykırdığı şiirlerinden biridir.
İnşâ terim olarak, “yazmak, yazma sanatı ve kompozisyon” gibi anlamların yanı sıra resmî veya özel yazışmaların belirli bir usule göre yapılmasının inceliklerini ve mektup yazma sanatını ifade eder.
Şiir ve İnşâ, Tanzimat dönemi yazarlarından Ziya Paşa'nın kaleme aldığı, 1868'de Londra'da yayımlanan makale. Şiir her kavimde tabiidir. Yer yüzüne ne kadar millet ve kavim gelmişse, hepsinin kendilerine mahsus şiirleri vardır.
Şiir edebiyat alanında bulunan yazın türlerinden birisidir. Tanzimat dönemi temsilcileri şiirin konusunu ve anlatımını değiştirmiş kişilerdir. Tanzimat dönemi şiirlerinde genellikle aşk, hasret, ayrılık gibi konular bir yana bırakılmış, daha çok eşitlik, özgürlük ve toplumsal konulara önem verilmiştir.
Nazım (şiir) biçimindeki yazılara “manzum“; nazım parçalarına da “manzume” denir.
“Toplum için sanat” anlayışını benimsemiştir. Sanatı, toplumun Batılılaşması için bir araç olarak kullanmıştır. Eserlerini halkın anlayabileceği sade bir dille yazmayı amaçlamıştır. Divan edebiyatının süslü-sanatlı düz yazısı yerine, belli bir düşünceyi iletmeyi amaçlayan yeni bir düzyazıyı kullanmıştır.
Zafernâme, Tanzimat Dönemi yazarı Ziya Paşa tarafından Girit İsyanı'ndaki olaylar nedeniyle Âli Paşa'yı yermek amacıyla 1869'da yazılan hiciv türündeki eserdir.
Şiir, Sümerlerin Gılgamış Destanı'na kadar uzanan köklü bir tarihe sahiptir. İlk şiirler Çincede olduğu gibi halk şarkılarından ya da Sanskritçe Vedalar, Zerdüştlük inancının Gataları ve Homeros'un "İlyada" ile "Odysseia"sı gibi destanların yeniden sözlü anlatım ihtiyacından ortaya çıkmıştır.
Enheduanna (MÖ 2285 - MÖ 2250) Akad Kralı Sargon'un ve yüksek olasılıkla Kraliçe Tashlultum'un kızı. Tarihte bilinen ilk kadın şair ve yazar, hatta bazı kaynaklara göre ilk şair ve yazardır.
İlk başta içerik, şekil, dil ve üslup bakımından geleneğe bağlı şiirler kaleme almıştır. Hece ölçüsünü kullanmış, kafiyeli şiirler yazmıştır. Şiirleri romantik, lirik ve felsefidir. Garip Devresi ise Orhan Veli Kanık ve arkadaşları Melih Cevdet, Oktay Rıfat'la birlikte yayımladığı Garip adlı şiir kitabıyla başlamıştır.
Osmanlıcılık fikir akımı, Genç Osmanlılar Cemiyeti tarafından benimsendi. Bu akımın en önemli temsilcileri ise, Ziya Paşa, Namık Kemal ve Şinasi'dir. Osmanlıcılık fikir akımı, Balkan Savaşları'na kadar geçerliliğini korumuştur.
Harabat kelimesi ilk olarak harabe ya da virane anlamlarına gelir. Harabat diğer anlamına bakıldığında ise meyhane anlamındadır. Harabat ne demektir ve harabat ehli kime denir sizler için derledik. Harabat ehli kıyıda köşede kalmış, şekilcilikten uzak kimselere denir.
Bir yandan da şiirler, padişaha ve Reşid Paşa'ya kasideler yazmıştır. 1859'da yazdığı 'Tercî-i Bend' şiiriyle tanınmıştır. Paris'te bulunduğu yıllarda çeviriler de yapmıştır. Hece ile yazılmış birkaç şarkısı dışında, Divan şiiri geleneğine bağlı kalmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri