Doğada serbest olarak bulunmayan ve yarı iletken özelliği gösteren silisyum, bir ametaldir. Çok sert ve kırılgan bir yapıya sahiptir. Diğer elementlerin birçoğuyla tepkimeye girer. Girdiği kimyasal tepkimeler sonucu genellikle metallik özelliği gösterir.
Silisyum, yeryüzünde en çok bulunan elementlerden biridir. Atom numarası (proton sayısı) 14'tür. "Si" simgesi ile gösterilmektedir. Oda sıcaklığında katı hâldedir.
Silisyum elementi, periyodik tablonun 4A grubunda bulunan bir ametaldir. Simgesi "Si" olan silisyumun atom numarası 14, yoğunluğu 2,34, atom ağırlığı ise 28,06'dır.
Berilyum ametal mi? Berilyum, periyodik tabloda II-A grubunda ve ikinci periyotta yer almasından ötürü ametal değildir.
Silisyum, periyodik tablonun 3. periyodunun 14. grubunda yer alan bir elementtir. Silisyumun atom numarası 14'tür. Silisyum, Si sembolü ile gösterilir ve yarı metaldir.
İlgili 17 soru bulundu
Silikon, "Si" kısaltması ile sembolize edilen ve atom numarası 14 olan kimyasal bir elementtir. Mavi-gri metalik bir parlaklığa sahip, sert, kırılgan ve kristal bir katıdır. Dört değerlik elektrona sahiptir ve yarı iletken özellik göstermektedir. Periyodik tabloda 14. grupta yer alır.
Silisyum, metalik olmayan; oksijenden sonra yer kabuğunda en fazla bulunan elementtir. Kumun en yaygın bileşeni olan silisyum, pek çok alanda kullanılmaktadır. Silikon ne metal ne ametaldir; metaloid olarak söz edebiliriz. Metaloidler genellikle hem metal olanların hem de metal olmayanların özelliklerine sahiptirler.
Berilyum içeren değerli taşlar arasında; beril (akuamarin, zümrüt) ve krizoberil bulunur. Berilyum; çelik renginde, güçlü, hafif ve kırılgan bir toprak alkali metaldir.
Ametallerin yüzeyleri mat bir görünüme sahipken metaller parlak bir yüzeye sahiptir. Ametaller kırılgandır ve işlenemezler fakat metaller tel ve levha hâline dönüştürülebilir.
Ametal olan elementler arasında karbon, oksijen, kükürt, azot, fosfor, selenyum, flor, klor, brom ve iyot ön plana çıkar. Ametal elementler ve semboller listesi şu şekildedir: Argon (Ar)
Karbon, azot, fosfor, oksijen, kükürt, selenyum, flor, klor, brom, iyot ve soy gaz elementlerine, ametal adı verilmektedir. Herhangi bir metal elementine ait özelliği göstermeyen ve kendi aralarında dahi ortak özellikleri yok denecek kadar az olan ametaller, şekil verilmesi zor elementlerdir.
Özellikleri. Simgesi C, atom numarası 6, atom ağırlığı 12,011 olan karbon, periyodik tablonun 14. grubunda silisyum, germanyum, kalay ve kurşun elementleriyle birlikte yer alır. Bu elementlerin en hafifi ve en az metalik olanıdır.
Oda sıcaklığında katı haldedir. Camın ana maddesi kum olarak bilinir. Bunun sebebi camın asıl hammaddesi olan silisyumun kumda özellikle de deniz kumunda çok bulunmasıdır.
Organik silisyum doğada yaygın bulunan mineral formlardan farklıdır çünkü hidrojen ile ilişkili bir veya daha fazla karbon atomu vardır. Silisyumun bu organik formu canlı dokunun bir bileşenidir ve bitkilerde, hayvanlarda ve insanlarda görülür.
Silikon metal, alüminyum alaşımlarının bir bileşenidir ve kimya endüstrisi tarafından silikon üretimi için kullanılır. Elektronik endüstrisinde ve güneş enerjisi sektöründe de (güneş panelleri, silikon çipler, yarı iletkenler) popülerdir. Alüminyumun mukavemet, sertlik veya akışkanlık etkili geliştirir.
Ametaller metal ve yarı metal olmayan maddelerdir. Flor klor karbon hidrojen gibi elementler birer ametaldir. ametaller iyonlaşmada katmanlarını doldurmak için - yüklü olarak iyonlaşırlar. Metallerle iyonik bağ ile iyonik bileşikleri oluştururlar.
Kaynama ve erime noktaları, yoğunlukları oldukça farklıdır. Hakiki metal olan elementlerin sayısı 77'dir. Metal özelliği göstermeyen elementlerin sayısı ise 17'dir.
Ana metal veya diğer adıyla baz metal, değerli metalin aksine, görece yaygın bulunan ve daha ucuz olan metaldir. Bakır, demir, kurşun ve nikel; ana metaller arasındadır.
Silisyum, yarı iletkenler olarak sınıflandırılan bir elementtir, yani tam anlamıyla bir metal değildir. Yarıiletkenler, metallerin tam iletkenliği ve ametallerin tam yalıtımı arasında bir yerde bulunan malzemelerdir. Silisyum, elektrik akımını belirli koşullar altında iletir, ancak metal kadar iyi iletken değildir.
Metal adı altında genellikle karşılaşılan elementler bulunmaktadır. Bunlar demir, alüminyum, bakır, çinko, magnezyum, nikel, volfram, cıva olmaktadır. Bakır günlük hayatta sık biçimde kullanıma sahiptir. Yumuşak bir metal olması nedeniyle elektrik kablolarında kullanılır.
Helyum atomu element tablosunun birinci periyot 8A grubunda yer almaktadır. Sembolü He ve atom numarası 2'dir. Helyum atomu ne metal ne de ametaldir. Helyum bir soy gazdır.
Silisyum elementi yer kabuğunun %25'ini meydana getiren ve dünyada oksijenden sonra en bol bulunan bir elemandır. Hayvan iskeletlerinde, bitki dokularında, denizlerde yaşayan diatomların hücrelerinin duvar yapılılarında da bulunur. Yıldızlar ve meteorlarda yüksek oranda silisyum bulunur.
Yerkabuğundaki silisyumun çoğu kuvars ve kumlardaki silisyum dioksit olarak bulunur. Ayrıca 64 farklı elementin bileşiğinde silisyum vardır. Silisyumun önemli bir bileşiği olan kuvars kumlarının Türkiye'deki rezervi 750 milyon ton civarındadır.
Silisyum çeşitli gıdalarda doğal olarak bulunabilir. Günlük silisyum ihtiyacını gidermek için bu besinler tüketilebilir. Bunun yanı sıra tüketilen besinler silisyum ihtiyacını karşılamadığı takdirde silisyum takviyesi alınabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri