Simgesel Gösterge: Bu yapıda gösterge ile nesne arasında hiç bir yönden bağ olmamasına karşın, daha önceden uzlaşılan bir ilişki olduğundan; seçilen gösterge doğrudan belirtilen nesneyi temsil eder. Aradaki bağ uzlaşma, anlaşma ya da kural neticesinde sağlanmıştır.
Görsel gösterge, gösteren ile gösterilen arasında gerçek bir benzerlik içerir; bir portre, portresi olduğu insanı nedensiz bir uzlaşımdan çok benzerlik ilişkisiyle anlatır ya da gösterir. Örneğin, Ferdinand de Saussure'ün portresi bir görüntü, yani bir ikondur.
Bunları şu örneklerle açıklayabiliriz: Görüntüsel gösterge, belirttiği şeyi doğrudan doğruya canlandıran bir göstergedir (resim, fotoğraf); belirti, nesnesiyle kurduğu gerçek ilişki gereği, bu nesne tarafından belirlenen bir göstergedir (duman ateşin belirtisidir); simge, uzlaşmaya dayanan bir göstergedir (terazi, ...
Gösterge; kendisinden başka bir şey işaret eden, temsilî olan ve yorumlanabilen her türlü cisim, durum veya olay.
Gösterge, gönderge–gösterilen- gösteren zincirinden oluşan dil bilimsel bir kavramdır. Bu terim zincirinin ilk halkası olan gönderge ,gösterilenin kaynağı; gösteren ise gösterilenin dil ile ifade ediliş şeklidir.
İlgili 37 soru bulundu
Görüntüsel Gösterge (İkon)
Görüntüsel gösterge, Peirce'nin göstergebilim kuramında kullandığı gösterge türüdür. Nesnesinin sahip olduğu niteliklerinden dolayı nesnesine gönderme yapan göstergedir.
Dilsel bir anlatımda kullanılan gönderge, dil dışı dünyanın nesnesini gösterdiğinde, diğer nesneler arasında kendi gerçekliğini ifade eden kendine özgü nitelikleri belirten bilgileri de içinde barındırır. Örneğin "Başbakan dün Niğde'ye gitti" denildiğinde, hemen dış dünya ile bağlantı kurulur.
Her iki durumda farklı göstergeler ortaya çıkabilir. Bu durumda Peirce'e göre her göstergenin iki nesnesi vardır. Gösterge tarihine bakıldığında göstergenin iki farklı nesnesi olduğunu dillendiren ilk düşünür Charles Sanders Peirce'tür.
Göstergelerarası çeviri/başkalaşım, sözel göstergelerin sözel olmayan dizgelerin göstergeleriyle yorumlanmasıdır. Yazılı bir eserin işitsel sanatlarda (müzik, şarkı), görsel sanatlarda (resim, heykel, fotoğraf), devimsel dillerde (bale, pantomim) ve çok araçlı dillerde (sinema, opera vb.) yorumlanmasıdır.
Bir şeyin var olduğunu bildiren ya da neye benzediğine dair bilgi veren tüm belirteçlere gösterge denir. Çalışan makinelerin sıcaklık ve voltaj değerlerini gösteren aletler için de aynı kelime kullanılır.
Gösterge rakamının hesaplanması için kişinin yıllık ortalama kazancı hesaplanır. Bu hesaplama yapılırken kişiye ait son 10 yıllık kazanç değerlendirilir. Daha sonra bu kişinin 10 yıllık 10' a bölünür ve yıllık ortalama kazanç bulunur.
BİRİNCİ ÖBEK: • Nitel gösterge: Duyumladığımız bir niteliği ifade eder. Örneğin bir resimdeki kırmızı leke. Tekil gösterge: Tek ve belirtili bir durum ya da varlığa gönderme yapan göstergedir. gösterge: genellemeyi ifade eder.
Gösterge tablosu, hesabınıza ait performans verilerinin görsel ve özelleştirilebilir bir özetidir. Gösterge tabloları, puan kartlarının, grafiklerin, tabloların veya performans verileriniz hakkındaki notların özelleştirilebilir bir tabloya eklenmesiyle oluşturulur.
Kendisinden başka bir şeyin yerini tutan, daha doğrusu, kendi dışında bir şey gösteren her çeşit biçim, nesne, olgu vb. gösterge diye adlandırılır. Söz gelişi, fotoğrafımız bizim yerimizi tutan bir göstergedir. Göstergeler; sözcükler, imajlar, sesler, jestler veya nesneler biçiminde bulunabilir.
Yapay göstergelerin ise kaynak ile alıcı arasın- da önceden varılan bir uzlaşma neticesinde ortaya çıkan simge, sembol veya kodlardan oluştuğu ifade edilmiştir. Bu- na dili oluşturan sözcükler, adaleti temsil eden terazi gibi semboller örnek verilmiştir.
Alt Gösterge: Gösterge takibinde takip edilen alt göstergeleri ifade eder.
İmge göstergebilimi, imgeyi gösterge yapan özellikleri ve imgenin anlamlandırılmasını inceler. Görüntüsel gösterge, göstergebilimsel çözümlemede birinci plandadır. Bu inceleme yöntemi göstergeleri, anlamlandırma biçimi açısından ele alınır.
Göstergebilim ise, anlam üzerine kurulan bir bilim dalıdır. Bu nedenle de bize anlam veren her şey göstergebilimin alanına girer. Dil, resim, mimari, afiş, sinema, edebiyat, tiyatro, trafik işaretleri, işaret dili, jestler, alfabe, sağır ve kör alfabeleri, mimikler vs. göstergebilim alanına girer.
Göstergebilim, her biri birer 'metin' olarak kabul edilen olayların, olguların ve/ya şey'lerin insan ve dünyayla olan ilişkilerini ve bağıntısını inceler. İmgelem yüklü metinlerin taşıdığı gösterge ve başka imgelere ve olgulara yaptığı göndermelerin tarihsel, toplumsal ve metinsel bağıntılarını ele alır.
Kavram ile işitim imgesini birleştirerek buna gösterge diyen Saussure, bütünü belirtmek için gösterge sözcüğünü, kavram yerine gösterilen sözcüğünü ve işitim im- gesi yerine gösteren sözcüğünü benimsemeyi önermektedir.
1960'ların ikinci yarısında ise Roland Barthes geliştirdiği gösterge kuramıyla müstakil bir göstergebilimin kurucusu olarak kabul görmüştür. Bu çalışmadaki amacımız göstergebilimin ilk felsefi metinlerden günümüze gelen dil felsefesi içerisindeki tartışmaların sonucunda nasıl ortaya çıktığını betimlemektir.
Barthes'a göre göstergebilim dilbilimin bir alt dalını oluşturur. Barthes, göstergenin kendisinin o şey olmadığı halde, o şeyi çağrıştırarak iletişim yaratan bir araç olduğunu savunur. Gösteren ve gösterilen göstergeyi oluşturmaktadır.
Göndergesel işlev; Herhangi bir konu hakkında bilgi vermek amaçlı kullanılır. ''Bilgisayarı tam olarak kapatmadan önce fişi çekmeyiniz.'' Heyecana bağlı işlev; Öznel açıdan anlatıcının duygu ve düşüncelerini öne çıkaran dil eşlevidir. ''Çocuğum doğduğunda onu ilk gördüğüm zaman hiç unutmuyorum.''
Bir metnin göndergesi iki yoldan oluşur: Metin ile yaşam gerçekleri arasındaki ilişkiden doğan “ayrık göndergelilik" ve metnin kendi içindeki değişik yapısal ilişkisinden doğan "öz göndergelilik". Kurmaca metinler, belirli bir tarihsel ve kültürel kalıp içinde de olsa evrensel, temel duyguları, ilişkileri ele alır.
Yazınsal metinler özelinde sözceleme öznesinin kendi metinlerine gönderimde bulunması olarak tanımlanabilecek öz- göndergesellik kavramı, Yollar ve O Belde şiirlerini hem biçem hem de içerik bağlamında çözümlemek için son derece önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri