Şinasi'nin La Fontaine'den, Ahmet Vefik Paşa'nın da Moliere'den yaptığı çeviri ve uyarlamalar ile klasizm tanzimat edebiyatı döneminde tanınmaya başlanmıştır.
Ahmet Vefik Paşa, Tanzimat yıllarında belki de modern çevirinin başlangıcını oluşturacak bir teknikle Moliére'in eserlerini dilimize kazandırmıştır. O, Moliére'den bazı tiyatro eserlerini adapte etmiş, bazılarını ise birebir çevirmiştir.
İsmail Hamit Danişment tarafından yapılan metnin tam çevirisi 1938 yılında ilk önce Suhulet Kitabevi, sonra ise Milli Eğitim Bakanlığı tarafından basılmıştır. Molière'in Cimri'siyle daha sonraları farklı birçok yayınevi, Yaşar Nabi Nayır ve Sabahattin Eyüboğlu başta olmak üzere birçok çevirmen ilgilenmiştir.
“Türkçenin Moliere” olarak nitelendirilen Ahmet Vefik Paşa'ya ait çeviri tiyatro. Eser, Moliere'nin Le Bourgeois Gentilhomme adlı tiyatro eserinin Pırpırı Kibar ismi ile Türkçeye çevirisidir. 1879-1882 arasında çevrildiği düşünülmektedir.
Yeni edebiyat dilinin yerleşmesinde tiyatro türünün özellikle Moliére çevirilerinin çok önemli katkısıvardır. Tiyatronun diyaloglara dayalı olması, anlatmanın yanında göstermeyi esas alması, dilin kullanımını veanlaşılmasını kolaylaştırıcı bulunur.
İlgili 45 soru bulundu
Klasisizm akımının öne çıkan temsilcileri; François de Malherbe, Pierre Conhielle, Jean de La Fontaine, John Milton ve Moliere olarak ifade edilebilir.
Liberten düşünceyi temel alarak verilen edebî eserler arasında Molière'in Dom Juan'ı ilk akla gelenler arasındadır.
Molière (Jean-Baptiste Poquelin) XVII. yüzyılda oyunlarıyla hem dönemin kralı XIV. Louis'nin hem de Fransız halkının dikkatlerini üzerine çekmeyi başaran bir tiyatro oyuncusu, yönetmen ve yazardır. Nasıl ki tragedyada Corneille ve Racine en önemli isimlerse, komedyada da Molière adından söz ettirir.
Moliere, klasik çağın ve günümüzün ölçülerine göre, profesyonel bir yazar ya da edebiyatçı değildi. Oyunlarının tümünü, yayımlamak amacıyla değil, oynanmak amacıyla yazmıştır.
Cimri (Özgün adı: L'Avare), Fransız komedi yazarı Molière tarafından yazılmış 5 perdelik bir oyundur. İlk kez 1668 yılında Palais Royal'da oynamıştır. Eser, Plautus'un Altın Çömlek (Yunanca: Aulularia) adlı komedyasına dayanır.
Jean-Baptiste Poquelin, ya da daha bilinen adıyla Molière 15 Ocak 1622 – 17 Şubat 1673 tarihleri arasında yaşamış olan Fransız oyun yazarı ve oyuncudur.
Aralarında "İnsandan Kaçan", "Kibarlık Budalası", "Bilgiç Kadınlar" ve "Hastalık Hastası"da dahil otuz altı oyun yazdı. Bu oyunlardan on üçünün danslı ve müzikli olma gibi önemli bir özelliği vardır. Moliere'in birçok eseri dilimize çevrildi, tiyatrolarımızda oynandı.
Emin Sıddık'ın yaptığı Pol ve Virjini çevirisiyle ilgili Sevük, “Geni çe bir hülasa” (Sevük, 1941: 141) ifadesini kullanmaktadır.
KOCALAR MEKTEBİ (AHMET VEFİK PAŞA)
Kocalar Mektebi; Molière'in 1661 tarihli L'Ecale des Maris adlı 5 perdelik komedi-bale türünde yazılmış müzikal oyununun, Ahmet Vefik Paşa tarafından yapılmış 59 sayfa uzunluğundaki çeviri eser.
"Cimri" adlı kitabı Türkçeye ilk olarak "Azarya" adıyla Vefik Paşa; daha sonra ise "Pinti Hamit" adıyla Teodor Kasap tercüme eder.
Moliere, 23 yaşında Paris'ten adeta kaçtı ve sonraki 13 yılını gezgin tiyatro yaparak geçirdi. Bu dönemde elde ettiği başarılar sonrası genç Fransa Kralı 14. Louis'in desteğini alarak Paris'e döndü ve seyirci kitlesini genişletti.
Tanzimat Dönemi'nde Batı'ya açılan tiyatromuzun benimsediği yazarlardan biri kuşkusuz 17. yüzyıl Fransız tiyatrosunun usta komedi yazarı Molière olmuştur. Molière'in oyunları ve bu oyunlarda yer alan tipler toplumumuzda da mevcuttur: yaratılan bu tipler tiyatromuzda komedinin temel ögelerindendir.
Fransız edebiyatının ölümsüz isimlerinden biri olan Jean-Baptiste Poquelin ya da bilinen adıyla Molière, 15 Ocak 1622'de Paris'te tüccar bir ailenin oğlu olarak dünyaya gelir. On yaşındayken annesini kaybeden yazar, büyük babası Louis Cresse tarafından büyütülür.
Latin harflerini kullanan dillerdeki özel adlar özgün biçimleriyle yazılır: Beethoven, Byron, Cervantes, Chopin, Eminescu, Grimm, Horatius, Molière, Puccini, Rousseau, Shakespeare; Bologna, Buenos Aires, Iorga, Ile-de-France, Karlovy Vary, Latium, Loire, Mann, New York, Nice, Rio de Janeiro, Vaasa, Wuppertal vb.
L'Avare/Cimri,1668
Bir karakter komedyası olan bu oyunun baş kişisi Harpagon gerçek bir barbon ve gerçek bir cimridir.
Hastalık Hastası (Fransızca özgün adıyla: Le Malade imaginaire), ünlü Fransız oyun yazarı Molière tarafından yazılmış, komedi-bale türünde seyirlik bir oyundur. Molière'in son eseri olan oyun, üç bölümden oluşan bir müzikli gülmecedir.
Louis devrinin karakteristik özelliklerini yansıttığı gibi, aynı zamanda insanın doğası gereği mahkûm olduğu birçok hususiyetini de satırlarında aktaran bir oyun Cimri. Karbon Kitaplar, Molière'in Türkçedeki en bilindik eseri “L'avare”ı, Fransızca aslından çevirdi.
O dönemin komedi anlayışının yalnızca güldürmeyi amaç edinmiş olmasına rağmen Moliere, güldürürken düşündüren bir komedinin çığırını açmış oldu. İnsanlığın gülünç yanlarını doğal, yalın ve geniş bir biçimde yansıttı. Pek çok eseri dilimize çevrildi ve tiyatrolarımızda oynandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri