Panik atağa iyi gelen yiyecek önerileri arasında farklı besinlere de rastlanmaktadır. Brezilya fındığı, yağlı balıklar, kabak çekirdeği, bitter çikolata ve zerdeçal bu farklı besinler arasındadır. Fındık ve bademin E vitamini içerdiği bilinmektedir. Bu sebepten dolayı panik atak için tavsiye edilmektedir.
Panik atak ne iyi gelir diye düşündüğünüz anlarda hemen birkaç parça çikolata tüketebilirsiniz. Çikolata vücudunuzdaki stresi önleyecek ve mutluluk hormonunun hızla salgılanmasına yardım edecektir.
Günde toplam 8-10 bardak arası su, soda, taze sıkılmış meyve suyu içilmeli. Bitkisel çaylar ihmal edilmemeli. Panik atak ve kaygı giderici özelliği olan melisa, papatya çaylarından günde üç fincan içilmeli. Çay tiryakileri günde 5-6 bardağı geçmemeli ve açık çay içmeli.
Koyu çay, kahve, kolalı içecekler, alkol, aşırı sigara içimi, aşırı yemek yemek, tatlılar, uzun süre aç kalmak panik atağı tetikler.
Panik atak sırasında düşünce içeriğini değiştirmek, kaygı seviyesinin azalmasına yardımcı olabilir. Nefes alıp verirken içinizden 5 e kadar saymak veya yakın zaman önce yaşadığınız bir olayı tüm detaylarıyla hatırlamaya çalışmak düşünce içeriğinizi değiştirmenize yardımcı olabilir.
İlgili 19 soru bulundu
1- Panik Atağı Durdurmak için Derin Nefes Alın
Derin nefes almanız hem beyninize hem de organlarınıza daha fazla oksijen gitmesini sağlayarak rahatlamanıza yardımcı olacaktır. Uyarı! Derin nefes alırken bu nefesi olabildiğince sakin almaya çalışın. Hızlı ve ani bir şekilde derin nefes almaya çalışmayın.
Magnezyumun ve onu içeren besinlerin panik ve anksiyete (kaygı) bozukluklarına faydalı olduğu saptanmıştır. Muz ve bitter çikolata gibi magnezyum içeren besinler, stresinizi azaltmak ve vücudunuzu sakinleştirmek için idealdir.
Panikatağı tetikleyen yiyecekler Koyu çay, Kahve, Kolalı içecekler, Alkol, Aşırı sigara içimi, Esrar, 'ecstasy', kokain, Aşırı yemek yemek, Özellikle tatlı yiyecekler (Bunlar kan şekerini aniden yükseltir.
Vücuttaki B12 eksikliği, beyin ve sinir sisteminizin en büyük düşmanlarındandır. Bu nedenle panik atak hastaları için bol B12 vitamini alımı büyük önem taşır.
Hepimizin panik atak yaşama ihtimali vardır. Çocuklukta yaşanan bir ayrılığın veya aile üyelerinden birinin kaybının panik atağı tetikleyen durumlar olduğu yapılan çalışmalarda ortaya çıkmıştır. Bunun yanı sıra genel olarak evhamlı, endişeli yapıya sahip kişilerin panik atağı yaşayan gruba girdiklerini görüyoruz.
Panikle tanışmamış olsa belki hiç dikkatini çekmeyecektir. Dolayısıyla açlık-tokluk durumumuz, ne yiyip-içtiğimiz panikataklarımızla yakından ilişkilidir. Koyu çay, kahve, kolalı içecekler, tatlı yiyecekler ile aşırı yemek yeme, yemeklerden sonra hemen uyuma ve uzun süre aç kalmak panik atakları tetikler.
Kafein, sigara, alkol ve uyuşturucu maddeler panik atak sıklığını artırabilirler. Sakinleştirici ilaçların aniden bırakılması panik atağı tetikleyebilir. Hızlı soluk alıp vermek panik atağı başlatabilir. Kişilik yapısı özellikleri de panik atak nedenleri arasında değerlendirilebilir.
Kuruyemiş, süt ürünleri ve yağsız etlerin mutluluk hormonu salgılamada yardımcı olduğu uzmanlar tarafından söylenmektedir. Ispanak ve pazı ise magnezyum açısından zengin olan sebzelerdir. Bu sebzeler de panik atak için tavsiye edilmektedir. Sebze önerileri arasında brokoli, pırasa, enginar ve kereviz de vardır.
Panik Atak Nasıl Tedavi Edilir? Panik atak tedavisinde bazı medikal ilaçlar ve psikoterapi tekniği kullanılır. SSRI, SNRI, benzodiazepin türü ilaçlar, rahatsızlığın tedavisinde kişiye özel olarak reçete edilebilir. İlaç kullanımını takiben kişi kendisini iyi hissetse de ilaç kullanımına devam edilmelidir.
Bu nedenle de panik atak ilaçsız geçer mi sorusunun cevabı evet, zaten panik atak ilaçsız geçen bir hastalıktır. Sadece hastalığı çok ağır ve kemikleşmisse psikoterapiyi destekleyici olması için ilaç tedavisi de sürece eklenmelidir.
1 bardak sıcak suya 2 yemek kaşığı yeşil çay atıp, üzerini örtün ve 5 dakika demlemeye bırakın. Süzüp, içine biraz bal ve limon suyu ekleyip günde 2-3 bardak için. Bitki uzmanları passion flower olarak da bilinen çarkıfelek çiçeğinin panik atak tedavisinde oldukça etkili olduğunu bildiriyorlar.
Nihat Kaya; çay, kahve ve kolalı içeceklerin panikatak rahatsızlığını tetiklediğini balık, ıspanak, pırasa, muz, brokoli, kereviz, enginar, mercimek, nohut, fasulye, bezelye, barbunya gibi gıdaların ise panikatak hastalarını rahatlattığını söyledi.
Alprazolam (Xanax) ve klonazepam (Rivotril) panik atak tedavisinde ilk tercih anksiyolitik ilaçlardır. Diazepam ve lorazepam ise biraz daha yüksek dozlarda kullanıldıklarında panik ataklar üzerinde etkili olurlar.
Hastalar, evde kimsenin olmadığı bir zamanda kalp krizi geçirmekten ve hastaneye ulaşamadan ölmekten ya da kontrolünü kaybederek çıldırıp intihar etmekten , kendisine ya da yakınlarına zarar vermekten, başkalarının bulunduğu ortamlarda çılgınca ve garip davranışlarda bulunarak rezil olmaktan şiddetle korkarlar.
Özellikle nokturnal panik bozuklukta antidepresanlar ve kaygı giderici ilaçlar önerilmektedir. Psikoterapi ile bu yakınmalar tamama yakın düzelebilmektedir. Gevşeme egzersizleri, uygun nefes alma teknikleri ile panik bozukluk kontrol altına alınmakta ve tedavi edilebilmektedir.
Anksiyete krizinin başladığını hissettiğinizde 3-3- 3 kuralını uygulayın. Etrafınıza bakın ve gördüğünüz üç şeyin ismini söyleyin. Ardından duyduğunuz üç sesi söyleyin. Son olarak vücudunuzdaki üç bölümü; bileklerinizi, parmaklarınızı ve kolunuzu oynatın.
Panik atağın bir kaygı bozukluğu olduğunu belirten uzmanlar, tedavi süresince kafein alımının kısıtlanmasının faydalı olacağına dikkat çekiyor. “Kafein yani çay, kahve ve kola uyarıcıdır ve vücutta alarm durumu meydana getirir. Bu durumda ise stresli yaşam, daha şiddetli algılanır.”
Duraklatmak için insanlar sakinleştirici etkili ilaçlara yönelirler veya biraz temiz hava almak için dışarı çıkarlar, ancak anksiyete ataklarıyla başa çıkmanın başka bir yolu vardır: Soğuk duş almaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri