Sinir sıkışması, bir sinirin çevresinde yer alan kemik, kıkırdak, kas ya da tendon gibi dokular tarafınca oluşturulan basınç sebebiyle meydana gelen durumdur. Bu baskı etkisi neticesinde sinir fonksiyonları negatif yönde etkilenir. Ve ağrı, karıncalanma, uyuşma ya da güçsüzlük gibi semptomlar meydana gelebilir.
Sinir sıkışmasının tanısı; fiziki muayene ve EMG tetkiki sonucunun değerlendirilmesiyle konulur. Bazen de ultrasonografi, MRI veya doppler gibi tetkiklerden yararlanılır. Hastanın durumu ve sıkışmanın olduğu bölge; tedavinin şeklini belirler.
Sinir sıkışması bir sinir lifinin baskı altında kalması ile sıkışması halini tariflemek için kullanılır. Genellikle tek bir bölgenin etkilendiği bu durumdan gövde, kollar ya da bacaklar etkilenebilir. Sinir sıkışması sonrasında ağrı, uyuşukluk ve kas güçsüzlüğü gibi belirtiler oluşabilir.
Sinir sıkışması, insan vücudundaki tendon, kemik ve kıkırdak gibi dokuların sinirlere baskı yapması sonucundan ortaya çıkmaktadır. Sinir sıkışmalarına tuzak nöropati denilmektedir. Tuzak nöropatilerin % 90'nını elde meydana gelen 'karpal tünel sendromu' oluşturmaktadır.
Ağrı, sıkışan sinirin bulunduğu bölgede veya sinirin uzandığı başka bölgelerde hissedilebilir. Ağrı genellikle keskin, yanma, uyuşma veya batma tarzında olabilir. Uyuşma ve Karıncalanma: Sinir sıkışması, sinirin normal iletimini engellediği için uyuşma ve karıncalanma hissi ortaya çıkabilir.
İlgili 19 soru bulundu
C5 ve C6 omurları arasındaki C6 sinir kökünde sıkışma olursa, omuz ve kürek kemiğine yayılan ağrı görülür. Ayrıca elde baş ve işaret parmaklarında uyuşma oluşmaktadır. C6 ve C7 omurları arasındaki C7 sinir kökünde uyuşma olursa, omuz ve boyundan yayılan ağrı, eldeki orta parmağa kadar yayılmaktadır.
Sıkışma C4 ve C5 omurları arasında yer alan C5 sinir kökünde meydana gelirse, omuz ve üst kol ile biceps kasında güçsüzlük hissi ortaya çıkar. C5 ve C6 omurları arasında yer alan C6 sinir kökünde sıkışma meydana gelirse, omuz ve kürek kemiğine yayılan ağrı görülür.
Sinirin sıkıştığı bölgede rahatlaması ve iyileşmesinin hızlanması için fizik tedaviden yararlanılır. En çok kullanılan fizik tedavi araçlarının başında su tedavisi, ultrason, parafin, lazer ve manyetik alan tedavileri sayılabilir.
Ağır yük kaldırmak veya taşımak, stres, duruş bozuklukları, aşırı kilolu olma, bilgisayar kullanımı, genetik, spor aktiviteleri sinir sıkışmasının nedenleri arasında yer almaktadır.
Sinir Sıkışması Kendiliğinden Düzelir mi? Sıkışan bir sinir kendiliğinden geçebilir ve bu çoğunlukla zamanla olur (normalde dört ila altı hafta). Naproksen, ibuprofen veya asetaminofen gibi ağrı kesici ilaçlar ve dinlenme ile semptomlar iyileştirilebilir.
Omurilikteki bir sinir sıkıştığında felç, duyu kaybı ve mesane ve bağırsak kontrolünün kaybı gibi ciddi nörolojik sorunlara yol açabilir. Bu tür sinir sıkışması, kalıcı hasarı önlemek için acil tıbbi müdahale gerektirir. Sinir sıkışması, bir tümör veya başka bir büyümeden kaynaklandığında da tehlikeli olabilir.
Sinir sıkışması problemi için ortopedi ve nöroloji alanında uzman hekimlere gidilmelidir. Doktorların uygulayacağı MR gibi tetkik yöntemlerinin ardından teşhis konur ve bir an önce tedavi sürecine başlanır. Uzun süreli sağlık problemlerinin aksatılmaması gerektiği unutulmamalıdır.
Periferik sinir sıkışmaları kaza ve yaralanmalar, eklemlerin tekrarlanan zorlayıcı hareketleri, günlük yaşamdaki kullanıma bağlı mikrotravmalar, diyabet, çeşitli sistemik hastalıklar, alkol bağımlılığı, özellikle B vitamini eksikliği, genetik faktörler gibi nedenlerle ortaya çıkar.
Sinir sıkışması bitkisel tedavi yöntemleri arasında kerevizi deneyenler de bulunmaktadır. Kereviz sinir ağrılarının iyileşmesinde yardım eder. Havuç suyu ile beraber yarım bardak kereviz suyu içilmesi sinir sıkışmasına iyi gelir. Kereviz suyunun patates suyu ile beraber içilmesi de siyatik sinir ağrılarını hafifletir.
Bu hastaların pek çoğu özel sara ilaçları (Gabapentin, Pregabalin, Karbamazepin, Lamotrigine vb.), beyin hormonları üzerinden etki eden ilaçlar (amitriptilin, venlafaksin, duloksetin vb.), özgün kas gevşeticiler ve morfin türevleri gibi ilaçlar ile tedavi edilir.
Medikal masaj, stres atma ve rahatlama sağlamak için yapılan bir masaj türüdür. Vücudun dolaşım sistemine iyi gelmekte ve genellikle ağrı, iltihaplanma, sinir sıkışması gibi durumlarda başvurulmaktadır. Medikal masaj sağlık ihtiyaçlarına göre uyarlanabilir ve daha hızlı iyileşmeye yardımcı olur.
Sinir sıkışması çeşitli nedenlerle bir sinirin üzerindeki baskının arttığını ifade eder. Bu durum el, kol, bacak veya vücudun çeşitli bölümlerini etkisi altına alabilir.
Sinir sıkışmasının meydana gelmesinde bel fıtığı, oturma şekli ve duruşta problemler, sıkıntı ve genetik etkenler gibi birden fazla sebep sıralanabilir. Bunlardan en önemlisi stres diyebiliriz. Bu yüzden sinir sıkışmasının zamanında tespit edilmesi, rahatsızlığın iyileşmesine fayda sağlar.
EMG (Elektromiyografi) testi, kas ve sinir sistemi ile ilgili çeşitli hastalıkların teşhisinde kullanılır. İşte EMG ile teşhis edilebilen bazı hastalıklar: Sinir sıkışmaları: Karpal tünel sendromu, sıkışmış sinirlerin belirtilerine neden olabilir.
Bacak hacamat noktaları arasında üst bacak bölgesi ve baldır bölgesinin ön ve arka kısımları sayılabilecektir. Ayrıca kupa tedavisi bacaklarda sinir sıkışması (siyatik), damar tıkanıklığı gibi rahatsızlıklara da faydalı olabilecektir.
Parmaklarınızı sıkıp, elinizi yumruk yapın. Yumruğunuzu bileğinizden aşağıya bükün ve 5′e kadar sayın. Daha sonra bileklerinizi düz tutun, parmaklarınızı gevşetin ve tekrar yumruk yaparak hareketi tekrarlayın. Her iki egzersizi de toplam 10 kere uygulayın.
En önemli belirti gece uykudan uyandıran el uyuşmalarıdır. Bazen ağrı olsa da, uyuşmalar ön plandadır. Yakınmalar ilerleyebilir ve zaman içinde el parmaklarında kuvvet azalması sonucu, elde tutulan eşyalar yere düşmeye başlayabilir.
Median sinir sıkışması ile 1-2-3 parmaklarda uyuşma, karıncalanma, keçeleşme ve ağrı hissi olur. Tünel daha da daralırsa unlar sinirde sıkışır ve 4-5. parmaklarda da uyuşma başlar. Bilekteki sinir sıkışması hemen tedavi edilmezse, zamanla elde kuvvet kaybı başlar ve felce kadar gidebilir.
Ameliyatın sonuçları genellikle hasta açısından olumludur. Her cerrahi yöntem sinir sıkışması vakaları için benzer bir başarı oranına sahiptir. Sinir çok kötü bir şekilde bastırılmışsa veya kas kaybı varsa sinir normale dönemeyebilir ve bazı semptomlar ameliyattan sonra devam edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri