Sinirsel gastritin en önemli nedeni yaşanılan üzüntü ve üzüntüye bağlı yaşanan strestir. Bu stres sonucunda midede ağrı, yanma ve bulantı ortaya çıkar. Bunlar sinirsel gastritin en sık görülen belirtileridir.
Gastrite iyi gelen yiyecekler ve içecekler arasında;
Elma, yulaf ezmesi, brokoli, havuç ve fasulye gibi yüksek lifli gıdalar. Tam tahıllar. Hindistan cevizi yağı Balık, tavuk ve hindi göğsü gibi az yağlı yiyecekler.
Şiddetli mide ağrısına dikkat!
Ancak hastalarda ağrı şiddetli ise, aşırı veya sürekli bulantı ve kusma varsa ve buna kilo kaybı da eşlik ediyorsa, ilaç kullanımına rağmen iyileşme olmuyorsa veya bu şikayetler 55 yaşın üzerindeki bir kişide yeni ortaya çıkmışsa hasta ileri tetkiklerle değerlendirilmelidir.
Gastrit; mide iç yüzeyini kaplayan tabakada, kızarıklık ve şişlik şeklinde beliren yangı olayıdır. Karnın üst bölümünde ağrı, yanma, ekşime; mide bulantısı, gaz, şişkinlik hissi, siyah renkli dışkı gastritin belirtilerindendir.
Bazı vakalarda, gastrit ülsere ve mide kanseri riskinin artmasına neden olabilir. Bununla birlikte, birçok vakada için gastrit ciddi sonuçları olan bir durum değildir ve doğru tedavi yöntemlerinin uygulanmasıyla hızlı bir şekilde iyileşir.
İlgili 29 soru bulundu
Açlık süresinin uzun olması mideden salgılanan asit miktarının da artmasına neden oluyor. Bu durum, gastriti olanların midesinde yanma, kazınma, ağrı gibi yakınmaların ortaya çıkmasına, ülseri olan hastalarda ise kanama, delinme gibi sağlık sorunlarının gelişmesine yol açabiliyor.
Gastrit Kilo Kaybı Yapar Mı? Gastrit kilo kaybına sebep olur. Gastrit belirtilerinde görülen kusma, iştahsızlık ve yemeklerden tiksinme gibi semptomlar uzun sürdüğü takdirde hastanın kilo vermesine yol açar.
Gelişmekte olan ülkelerde genellikle çocukluk çağında alındığından gastrit tedavisi yapılmadığında mide mukozasında hayat boyu süren bir kronik iltihaba sebep olur. Yaşlı popülasyonda daha fazla olmak üzere toplumumuzun yaklaşık %80 inin bu bakteri ile enfekte olduğu gösterilmiştir.
Mide ağrısı dalak, pankreas ve diyaframa etki edebilir. Ancak yayılma eğilimi gösterdiği durumlarda ciddi hastalıkların belirtisi olarak kabul edilmektedir. Mide ağrısı, sırt bölgesine çoğunlukla yayılma eğilimi gösterebilir. Bunun haricinde göğse ve kal bölgesini de etkileyebilir.
Yemeklerden sonra mide yanması problemini sık yaşayan kişilerin, günde bir fincan kekik çayı tüketmesi gerekir. MADEN SUYU Etli ve karbonhidratlı yemekler bazı kişilerde mide yanmasına neden olur. Yemeklerden 20 dakika sonra bir bardak tüketilen maden suyu midenizi rahatlatacaktır.
Ancak birçok hastada kronik gastrit herhangi bir fiziksel belirtiye neden olmaz. Kronik gastrit tedavi edilmezse yıllarca hatta ömür boyu sürebilir.
Gastrit, mide iç yüzeyinin inflamasyonuna verilen isimdir ve birçok sebepten dolayı ortaya çıkabilir. Gastritin tamamen iyileşmesi mümkündür, ancak iyileşme süreci kişinin yaşam tarzı, tedaviye uyumu ve gastritin nedeni gibi faktörlere bağlıdır.
Bal veya muzu karıştırarak günde 2-3 kase yoğurt yemek gastritin neden olduğu ağrıları hafifletmeye faydalı olabilir. : Ani ağrılara karşı rahatlama sağlayarak, bağırsak duvarlarını yatıştırıp, gazı ortadan kaldırır. Ayrıca, mide iltihabı ve mide ülseri riskini azaltabilir.
Tüketilmesi önerilmeyen yiyecek ve içecekler:
Çay, kahve, kakao, hazır meyve suları, kolalı içecekler, limonata. Yağda yapılmış yumurta, beyaz peynir, kaşar peyniri, dil peyniri ve gravyer peynir dışında kalan diğer peynirler. Sıcak ve kepekli, esmer ekmekler.
Stres ve sigara kullanımı Hp 'den sonra en sık asit salgısını artıran sebeplerin başında gelir. Bu nedenler ile aşırı asit salgısı mide mukozasının bütünlüğünün bozulmasına ve koruyucu bariyerin azalmasına sebep olabilir.
Taze zencefil çayı içmek veya yemeklerinizde zencefil kullanmak stres kaynaklı mide ağrısını hafifletebilir. Muz: Yüksek miktarda potasyum içeren bu mucizevi meyve, sindirim sistemini yatıştırıcı bir etkiye sahiptir. Stresli olduğunuzda muz yiyerek mide ağrısını azaltabilirsiniz.
Gastriti mide iltihabı olarak tanımlayabiliriz. Hasara bağlı olarak kandaki beyaz küre hücrelerin mide duvarında toplanması söz konusudur.
Dr. Atilla Bektaş, son yıllarda yapılan araştırmalarda yoğurtun; peptik ülser, gastrit üzerindeki iyileştirici etkisinin ortaya koyulduğunu belirtti. Süt tüketiminin mide ülserine geçici rahatlık verdiğini söyleyen Dr. Bektaş, tedavi etmediğini ve hatta midenin asit üretimini arttırdığını ifade etti.
Hayır, yapmaz.
Gastrit ve ülser şikayeti olan hastalar çoğunlukla hekime başvurmadan bir mide koruyucu ilaç kullanmaya başlamaktadır. Mide koruyucu diye isimlendirilen bu ilaçlar midenin asit salgılanmasını durdurarak etki etmektedirler.
GASTRİT TEDAVİSİ
Antibiyotiklere ek olarak, gastrit tedavisinde birkaç başka ilaç türü kullanılır. Omeprazol, lansoprazol, rabeprazol ve pantoprazol içeren ilaçlar bu ilaçlardandır. Ayrıca mide asidini nötralize eden antasitler de tedavi için kullanılan ilaçlar arasındadır.
Gastrit tedavi edilmesi gereken hastalıklardan biridir. En önemli gastrit nedeni midede bulunan “helikobakter pilori” dir. Bunun için üçlü tedavi uygulanır ve bu tedavi süresi 14 gündür. Gastritin sebepleri arasında bakteri yoksa tedavide hastaya mide asidini baskılayan ya da yok eden ilaçlar kullanılır.
Akut gastritte karnın üst kısmında ağrı, gaz, geğirme, yanma, ekşime,bulantı ve kusma gibi bulgular görülürken kronik gastritte ağrı daha az belirgin olup yemek sonrasında şişkinlik ve dolgunluk hissi, erken doyma, bulantı hissi, geğirme, iştahsızlık ve ağızda kötü tat gibi dispeptik yakınmalar daha sık görülür.
Gastrit tedavisinde kullanılan ilaçlar şunlardır:
H. pylori öldürmek için antibiyotik ilaçlar. Sindirim sisteminizdeki H. pylori için, doktorunuz bakteriyi öldürmek için klaritromisin (Biaxin) ve amoksisilin (Amoxil, Augmentin, diğerleri) veya metronidazol (Flagyl) gibi bir antibiyotik kombinasyonunu önerebilir.
Gastrit, midenin iç yüzeyini kaplayan tabakanın şiştiği ve ağrılı hale geldiği bir rahatsızlıktır. Akut gastrit, genellikle H. pylori adı verilen bakterinin neden olduğu enfeksiyona bağlı gelişir. Kronik gastrit ise: Virüs enfeksiyonu gibi durumların mide yüzeyini uzun süre tahriş etmesine bağlı ortaya çıkabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri