Pişmiş Tavuk buzdolabında 3 gün taze kalırken buzlukta ise 2-6 ay arasında taze kalabilir. Tabi pişmiş tavuğu başka ürünler ile karıştırmadan saklamak gerekmektedir.
Bunun için buzdolabının +4 derece ayarlı bölümünde tavuğunuzu muhafaza edebilirsiniz. +4 derece soğuk buzdolaplarında pişmiş tavuk 2 güne kadar saklanabilmektedir.
Küf olup olmadığına bak.
Küf çürümüş, kokuşmuş, bozulmuş tavuğun en bariz göstergelerinden biridir. Eğer tavuğun üzerinde siyah veya beyaz tüycükler ya da herhangi bir canlı organizma gelişimi beliriyorsa o tavuk acilen atılmalıdır.
Bir pakette 1 adet dana şinitzel bulunur. Ürünün gramajı +-%10 oranında farklılık gösterebilir. 0-4 derece buzdolabında vakumlu paketi açılmadan 4 gün, -18 derece buzlukta 3 ay saklanabilir. Donuk ürün çözüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır.
Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı'na (USDA) göre, çiğ tavuk buzdolabınızda yaklaşık 1-2 gün saklanabilir. Aynı durum çiğ hindi ve diğer kümes hayvanları için de geçerlidir.
İlgili 15 soru bulundu
Birçok kişi aldığı tavuğu dolaba koymaktadır. Buzdolabında duran tavuk 3-5 gün arasında tüketilmelidir. Ayrıca tarihi geçmiş olan tavuk buzdolabında ise kesinlikle yenmemelidir. Ancak Tavuk eti tarihi geçmeden önce buzluğa atılmış ve dondurulmuş ise uzun süre dayanıklı şekilde kalabilir.
Pişmiş tavuk eti genellikle beyazdır ve sulu bir dokuya sahiptir. Eğer pişmiş tavuk rengini kaybetmişse veya kurumuşsa, bu da bozulma belirtisi olabilir. Son olarak, eğer pişmiş tavuğunuzu güvenli bir şekilde saklamadıysanız ve uzun süre oda sıcaklığında bıraktıysanız, bu da bozulma riskini artırabilir.
Pişmiş tavuk buzdolabında 3 gün kadar bozulmadan durabilir. Bu süre 5 güne kadar çıkabilir. Ancak gıda zehirlenmesi yaşanmaması için dikkat etmekte fayda vardır. Pişmiş tavuğu buzlukta saklamak ise daha garanti olmaktadır.
Saklama Koşulları
Taze Ürünler: Buzdolabında (0/3 ºC)' de ve orijinal ambalajı açılmadığı sürece son tüketim tarihine kadar muhafaza edilebilir. Donuk Ürünler: Derin dondurucuda (-18 ºC) 1 yıl süre ile muhafaza edilebilir. Donuk ürün buzdolabında çözündürmeli, tekrar dondurulmamalıdır.
Saklama koşulları: Raf ömrü (+2/ + 4) derecede Son kullanma tarihine kadar ( 21 gün ) Dondurucuda ise – 18 oC'de 6 ay tazeliğini korur.
1- TAVUK. Tavuk, en fazla buzdolabında saklanan yiyeceklerdendir, çünkü çabuk bozulmaz ve ısıtıldığında da tadını korumaktadır. Ama tavuk aslında ya taze pişmiş ya da soğuk olarak tüketilmelidir. Tavuğu tekrar ısıtmak, protein kompozisyonunun değişmesine dolayısı ile de düzgünce sindirilememesine sebep olmaktadır.
Şenpiliç Nuget: Buzdolabında 0-4ºC'de saklanmalıdır. Eğer taze ürün alınmışsa ve raf ömrü süresi içinde tüketilmeyecekse en kısa zamanda -18ºC'de dondurulması gerekmektedir. Bu şekilde dondurulan ürünler buzdolabında çözdürülmelidir. Çözdürülmüş ürün tekrar dondurulmamalıdır.
Çiğ etler ve pişmiş et yemekleri buzdolabında ayrı raflarda saklanmalıdır. Pişmiş et yemekleri diğer pişmiş yemekler gibi buzdolabının üst veya orta raflarında saklanmalıdır. Etlerin buzdolabında güvenli saklama süreleri; büyük parçalı pişmiş tavuk yemekleri için 3 gündür.
Isıtma şekli: TAVA: Hafif yağlanmış teflon tavada orta ateşte 3 - 4 dakika ısıtınız. FRİTÖZ: Çözünmesini beklemeden, önceden 165° - 170° C'ye ısıtılmış fritözde 2,5 - 3 dakika kızartınız. FIRIN:Çözünmesini beklemeden, 200° - 230° C'ye ısıtılmış fırın ızgarasında 9 - 10 dakika ısıtınız.
Eğer yemeğin içinde tavuk kullandıysanız muhafaza süresi yaklaşık 3 gündür.
Şenpiliç Piliç Şinitzel: Buzdolabında 0-4ºC'de saklanmalıdır. Eğer taze ürün alınmışsa ve raf ömrü süresi içinde tüketilmeyecekse en kısa zamanda -18ºC'de dondurulması gerekmektedir.
Buz erimeye başladıktan sonra bir müddet bekleyin erime işlemi bittikten sonra eğer tavuğun renginde herhangi bir değişiklik yoksa bozulmamış demektir. Ayrıca bozulmuş veya bozulmaya başlayan tavukta da değişik kötü kokular meydana gelir.
Marketlerde satılan hazır şinitzeller önceden pişirilmiş oldukları için mikrodalga fırında pişmeye uygunlardır. Şinitzel tabağa koyularak mikrodalgaya koyulur. 1 dakika sonra tüketilmeye hazırdır. Marka ve ısıya göre değişeceği için sık sık kontrol ederek karar veriniz.
Derin dondurucudan çıkardığınız tavuğu hızlıca çözmenin en bilinir yollarından biri mikrodalgaya atmaktır. Buz çözme kademesine getirdiğiniz mikrodalgaya tavuğu atın ve yaklaşık 4 dakika çalıştırın. Daha fazla çalıştırdığınızda tavuğunuz pişmeye başlayabilir.
Buzdolabında haşlanmış tavuğu 4 güne kadar saklayabilirsiniz. Ancak haşlanmış tavuk dışarıda saatler içinde bozulacaktır. Oda sıcaklığında 2 saatten sonra bozulmaya başlayacağından dolayı tavuğun saklanması için buzdolabı tercih edilmelidir.
Tavuğun son kullanma tarihi geçmiş ise tüketmeniz önerilmez. Tarihi geçmiş tavuk buzdolabında ise asla tüketilmemelidir. Fakat tavuk satın aldıktan sonra eve gelince buzluğa attınız tarihi geçmiş olsa da buzluktan çıkarttınız zaman yiyebilirsiniz. Unutmayın dondurulmuş tavuk tarihi geçmiş olsa da yenilebilir.
6 oC sıcaklığa sahip derin dondurucuda muhafaza edilen bir besini saklama süresi ortalama 1 haftadır. 12 oC sıcaklığa sahip derin dondurucuda muhafaza edilen bir besini saklama süresi ortalama 1 ay kadardır.
Tavuk etinden zehirlenme belirtileri 8- 72 saat aralığında ortaya çıkabilir. Ayrıca hem belirtiler hem de hastalık 48 saat sürebilir. Gıda zehirlenmelerinin belirtileri genelde aynıdır. Tükettiğiniz gıda miktarı ile de belirtilerin şiddeti orantılı olur.
Besin zehirlenmesi belirtileri çoğunlukla 2-3 gün içinde kendiliğinden geriler ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Bu süre içinde bol miktarda su ve yağsız sıvı alınması, ishal ve kusma ile kaybedilen sıvının yerine konması için gereklidir. Kusma var ise bulantı önleyici ilaçlar kullanılabilir.
Peki tavuk zehirlenmesi kaç saat sonra ortaya çıkar? Gıda zehirlenmesi belirtileri genellikle bakteri, virüs veya mikroorganizma vücuda girdikten sonraki birkaç saat içinde ortaya çıkar. Hastanede gaita testi ile tavuk zehirlenmesi teşhisi konulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri