Sinop İli; Ayancık, Boyabat, Dikmen, Durağan, Erfelek, Gerze, Saraydüzü ve Türkeli olmak üzere ilçe sayısı 8, mahalle sayısı 46, köy sayısı 466, bağlı sayısı ise 1.650'dir. İl genelinde toplam 9 belediye kuruluşu bulunmaktadır.
Merkez, Ayancık, Boyabat, Dikmen, Durağan, Erfelek, Gerze, Saraydüzü ve Türkeli olmak üzere Sinop'ta 9 ilçe bulunmaktadır.
Sinop Merkez İlçeleri
Merkez olarak bilinen ilçe şehrin en büyük ve kalabalık yeridir.
Sinop idari teşkilat olarak merkezi Samsun olan, Canik Livasına bağlanmış, Tanzimat'ın ilanından sonra Kastamonu'ya sancak olmuş, 1924 yılında Kastamonu'dan ayrılarak il haline getirilmiştir.
Sinop ilinin ilçeleri, Sinop (il merkezi) Ayancık.
İlgili 40 soru bulundu
Kaşık çıkartması (mamalika), zılbıt böreği, hasuda, Boyabat ilçesinde yiyebileceğiniz sırık kebabı, taktak helvası ve ezmesi Sinop'taki diğer yöresel tatlar. Denizi gibi doğası da oldukça cömert olan Sinop verimli topraklara sahip.
Muharip Hava Kuvveti Komutanlığı - Vikipedi.
Bölge dışında ise Karadenizlilerin kendilerini Laz olarak ifade ettikleri görülür. Ancak bölgede yaşayanlar için Laz, daha doğudakilerdir. “İstanbul'da Samsunlular ve Sinoplular dahil bütün Karadenizlilere Laz derler; Sinoplular Samsunlulara, Samsunlular Trabzonlulara, Laz derler.
Gerze ilçesi, Çeçe Sultan Türbesi, Saklıköy Şelaleleri, Yakup Ağa Konağı, Gerze Yangın evleri ve İskele Camii gibi tarihi ve doğal güzellikleri içinde bulundurmaktadır. Gerze ilçesi, birçok doğal alan ve turistik alanı bünyesinde bulundurduğundan; Sinop'un en çok turist alan ilçeleri arasında yer almaktadır.
Harita 1. Sinop ili lokasyon haritası. Sinop, mevcut ekonomik durum itibariyle tarım, hayvancılık ve ormancılık faaliyetlerinin ön planda olduğu, sanayinin yeterince gelişmediği, bütün bunlara bağlı olarak verdiği iç ve dış göçler sonucu toplam nüfusunun yaklaşık iki katının sınırları dışında yaşadığı bir ildir.
Sinop, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde bir ildir. İl nüfusu 2021 TÜİK verilerine göre 218.408'dir. İlin yüzölçümü 5.718 km2'dir. İlde km2'ye 38 kişi düşmektedir. 2021 verilerine göre 9 İlçe, 9 belediye, bu belediyelerde 50 mahalle, ayrıca 464 köy bulunmaktadır.
Sinop'un ilçe belediyeleri hangi partiden? Türkiye nüfusu 2021 yılına göre toplam 84.680.273 olup, 42.428.101 erkek ve 42.252.172 kadından oluşmaktadır. Sinop'un nüfusu 2021 yılına göre 218.408'dir.
Batısı Kastamonu, güneyi Çorum, güneydoğusu Samsun illeri, kuzeyi ise Karadeniz ile çevrilidir. 475 km. uzunluğundaki sınırlarının 300 km'si kara, 175 km'si ise deniz kıyısıdır.
Türkiye'nin yedi bölgesinden birisi olan Karadeniz Bölgesi'nde yer alır. Sinop, bu bölgenin ise Orta Karadeniz Bölümü'nde bulunur. Sinop'a sınır komşuluğu yapan illerimiz; doğu sınırında Samsun, güney sınırında Çorum ve batı sınırında Kastamonu ilidir. Ayrıca bu şehrin kuzeyinin Karadeniz'e sınırı bulunmaktadır.
Nüfusun % 57,22'si (129.425) il ve ilçe merkezlerinde, % 42,78'i (90.308) köylerde yaşamaktadır. Nüfus yoğunluğu km² başına 36'dır.
Sinop ilinin temiz ve berrak plaj, beach ve sahillerinden bazıları ise; Karakum Plajı, Sinop DSİ Plajı, Sarıkum Plajı, Ayancık Çamurca Plajı, Türkeli Plajı, Büyük Gerze Plajı, Akliman Plajı, Antik Beach ve Marina Beach'tir. Sinop Karakum Plajı, Sinop il merkezine ortalama 4 km uzaklıkta yer almaktadır.
Antik Çağ'da Karadeniz'in en önemli liman kenti olan Sinop MÖ 7. yüzyılda Helen Kolonisi olarak kurulmuştur. Uzun yıllar boyunca Hitit, Frig, Lidya, Pers, Roma, Bizans, Selçuklu, Candaroğlu ve Osmanlı Devleti hâkimiyetinde kalan şehrin en eski adı Sinope'dir.
15 Eylül 1928 tarihinde Atatürk 'ün ilk alfabe dersini Sinop'ta vermesi. Sinop Adı, Antikçağ'da Paphlagonia olarak adlandırılan bölgenin kuzey ucunda Sinop'un saptanabilen en eski adı "Sinope" dir.
SİNOP'UN MEŞHUR SEYYİD AİLELERİ
Alevî ve sünnî toplumun adeta ortak paydası olmuştur.
EN ÇOK SİNOPLUNUN YAŞADIĞI İL İSTANBUL
Türkiye genelinde Sinopluların İstanbul'dan sonra en çok ikamet ettiği diğer iki il ise Ankara ve Tekirdağ oldu. Ankara'da 24 bin 78 Sinoplu yaşarken, Tekirdağ'da ikamet eden 23 bin 745 kişinin Sinop nüfusuna kayıtlı olduğu tespit edildi.
Türkiye hali hazırda farklı bölge ve ülkelerde askeri varlığa sahiptir. Bu ülkelerin bir kısmında askeri üs, bir kısmında ise asker bulundurmaktadır. Son yıllarda askeri üslere ağırlık veren Türkiye, 2017 yılında en büyük askeri üssünü Somali'de inşa etmiştir.
FERHAT KURAN KAYMAKAMIMIZ SN. MUSTAFA DÜZGÜN'Ü MAKAMINDA ZİYARET ETTİ. Sinop İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Sayın Ferhat KURAN, Kaymakamımız Sayın Mustafa DÜZGÜN'ü makamında ziyaret etti.
49. Komando Tugayı (Bingöl) - eski adıyla 49. Motorlu Piyade Tugayı, PKK ile mücadele kapsamında daha önce Motorize piyade sınıfında olan birlik Komando sınıfına geçirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri