Sinüs, dik açılı üçgenlerde dik olmayan bir açının karşısında kalan dik kenar ile hipotenüsün (dik açının karşısında kalan kenar) birbirine oranıdır.
Sinüs değeri bir açısının karşısındaki kenarın hipotenüs isimli uzunluğa oranlanması ile elde edilmektedir. Sinüs, Sin şeklinde ifade edilir. Sin(A)= karşı kenar / hipotenüs = a/c şeklinde olmaktadır. Kosinüs kısaca cos olarak gösterilmektedir.
Sinüs teoremi; bir üçgende, iç açıların sinüsü ile karşılarındaki kenarların uzunluklarının oranının sabit olduğunu söyler. Mesela, bu üçgende, Bu 30 derecelik bu da 45derecelik bir açı İç açıların toplamı 180 derece olduğu için, üçüncü açı 180 eksi 45 eksi 30, Yani 180 eksi 75'ten, 105 derece olur.
Sinüs bir üçgende açının komşusu olan kenarın hipotenüse oranını temsil eder.
Orijinden noktaya çizilen bir doğrunun y ekseniyle yaptığı açı kullanılarak ya da aynı açıya sahip bir dik üçgende, bu açının karşısındaki kenarın hipotenüse bölümüyle hesaplanır.
İlgili 45 soru bulundu
Sinüs aslında boşluk demektir. Her iki elmacık kemik, alın bölgesinde, gözlerimizin iç kısmında ve beynimizin altında olmak üzere kemik yapının içinde yer alan dört çift ana sinüs grubu mevcuttur.
Sinüs ve Kosinüs fonksiyonları
1. f(x) = sin(x) işlevi dik üçgen'de karşı dik kenarın hipotenüse oranıdır. Koordinat Düzleminde "y" ekseni olarak tabir edilir. Bu işlevin tanım aralığı [-1,1] dir. Yani, sinüs fonksiyonunun değeri -1'den küçük 1'den büyük olamaz.
Kosinüs teoremi, iki kenar ve aralarındaki açı verildiğinde üçüncü kenarı bulmada ve üç kenar da verildiğinde açıları hesaplamada kullanılır. Ayrıca bu teorem, sadece dik üçgenlerde uygulanan Pisagor bağıntısını tüm üçgenler için geneller.
Burnumuzun çevresine yerleşmiş boşluklara sinüs boşlukları denir. Frontal; alın sinüsü, maksiller; yanak sinüsü, ön ve arka etmoid; göz arası sinüsler ve sfenoid; kafaiçi sinüs olmak üzere, her bir tarafta 4 bölge olmak üzere toplam 8 bölgede sinüs boşluğu bulunur.
Bir dik üçgende hipotenüs en uzun, "karşı" kenar verilen bir açının karşısındaki, "komşu" kenar ise verilen bir açının yanındaki kenardır.
Sinüs alan formülü Alan (ABC) = Sinüs A açısı x b x c x 1/2 şeklinde bulunur. Bazı değerleri ve kuralları bilmek işlem kolaylığı sağlar. Dik üçgen ise; dik kenarın kendisi olur. Hipotenüsü olmayan 2 kenarın çarpılarak ikiye bölünmesi sonucunda alan hesabı yapılmaktadır.
Dairesel faktörlerde ve dik üçgenlerde kullanılan bir teorem olan sinüs, alan bulmak için kullanılır. Dik üçgenlerin alan konusunda, hipotenüsün karşı açısı ile beraber hipotenüsün oranı sinüs değerini ortaya çıkarır. Sinüs 30, 45, 60 ve 90 derece olarak verilmekte olan değerler formüle yazılır ve sonuca ulaşılır.
Sinüslerin gelişimleri kafatasının gelişimine ve dişlerin çıkmasına bağlı olarak devam eder ve 12-14 yaşlarında büyük ölçüde tamamlanır. Sinüslerin son şekil ve boyutlarına ulaşmaları ise 22-24 yaşlarına kadar devam etmektedir.
Sinüs Nedir? Şekildeki gibi bir üçgende A açısının karşısındaki kenarın uzunluğunun hipotenüs adı verilen kenarın uzunluğuna bölünmesi ile elde edilen bir değerdir (orandır).
Sinüs cetveli; açıların, koniklerin ve eğimlerin ölçülmesinde, iş parçalarının, aparatların ve tezgahların ayarlanmasında kullanılır.
Sinüs ya da girit, herhangi bir organ veya dokuda bulunan boşluk veya açıklık.
Sinus maxillaris; paranazal sinüslerin en büyüğü ve enfeksi- yonların en çok görüldüğü paranazal sinüstür. Sinus sphenoidealis; sfenoid kemik gövdesi içinde bulunur. Hipofiz bezi, bu sinüsün hemen yukarısındadır.
Maksiller sinüs en büyük sinüstür. Uzunluğu 25 mm, yüksekliği 33 mm, derinliği 34 mm ve hacmi 15 ml dir. Maksiller sinüsün ostiumu medial duvarın arka üst bölümünde lokalize 3 mm çapında ve 5 mm2 alanındadır. Etmoid sinüsler her bir tarafta 2-8 arasında ön etmoid, 1-5 arasında arka etmoid hücreler bulunur.
Alında, yanakların arkasında, burun kenarlarında ve burnun gerisinde 10-15 arasında sinus boşluğu bulunur.
Sinüs. α ölçülü açının gördüğü dik kenarın uzunluğunun hipotenüs uzunluğuna oranına, α ölçüsünün sinüsü denir. sin α ile gösterilir. Kosinüs. α ölçülü açıya komşu olan dik kenarın uzunluğunun hipotenüs uzunluğuna oranına, α ölçüsünün kosinüsü denir. cos α ile gösterilir.
Birim çember üzerinde, orijinden geçen bir doğrunun x ekseniyle arasındaki, saat yönünün tersine doğru açının tanjant değeri, bu doğrunun tanjant ekseniyle kesiştiği noktanın y değerine (ordinatına) eşittir.
Yani y eksenine göre yansıtıldıktan sonra bile grafiği değişmez. Çift fonksiyonlara örnek, |x|, x2, x4, cos(x) ve cosh(x). Mutlak degerli ifadelerin tamamı çift fonksiyondur.
Modern "sinüs" kelimesi, "koy (bay)", "göğüs (bosom)" veya "kıvrım (fold)" anlamına gelen Latince sinus kelimesinden türetilmiştir; dolaylı olarak, Hintçe, Farsça ve Arapça aktarım yoluyla, Yunanca khordḗ "yay-teli (bow-string), akor (chord)" teriminden türetilmiştir.
Sinx ile beraber cosx trigonometrik fonksiyon olarak ifade edilmiştir. Özellikle geometri üzerinden üçgenleri incelerken trigonometrik fonksiyon olarak sinx ve cosx ön plana çıkar. Uzun adlar ile sinüs ve kosinüs olarak bilinen yapılar olarak öne çıkar.
Bir üçgendeki x açısının karşısında bulunan kenarın komşu kenara olan oranı tanjant olarak ifade edilmektedir. Kotanjant hesaplaması ise bir x açısının komşu kenarı ile kendi karşısındaki kenara oranı olarak ifade edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri