Maksiller sinüs 3 yaşında anlamlı büyüklüğe gelir ve ancak puberte çağında erişkindeki boyutuna ulaşır. Frontal sinüs doğumda yoktur. 6 yaşında filmlerde görülebilecek boyuta gelir. Yine puberte çağında erişkin boyutuna ulaşır.
Embriyo gelişimine paralel olarak gelişir, doğum esnasında vardır, 12 yaşında erişkinlerdeki seviyesine ulaşır. Sfenoid Sinüsler: Burnun arka kısmında, kafatasının derin kısmında bulunur. Oluşumu 2 yaşında, hava ile dolması 5 yaşında tamamlanır.
Küçük çocukların bağışıklıkları henüz tam kuvvetlenmemiş olduğundan, özellikle 7 yaşına kadar burun, sinüs ve kulak enfeksiyonlarına daha fazla yatkındırlar. Çocuklarda sinüzit çoğunlukla nezle-grip virüsleriyle olan enfeksiyonlar sonrasında başlar ve alerjiler nedeniyle ağırlaşabilir.
Kronik sinüzit, enfeksiyon hastalıkları, yapısal faktörler ve iltihabi durumların bir araya gelmesi ile oluşur. Çevresel faktörlerden toz ve küf gibi alerjenler, sigara dumanı ve solunum yollarında mukusun temizlenmesinden sorumlu silya yapılarındaki fonksiyon kaybı sonrasında kişide kronik sinüzit meydana gelebilir.
Sinüzitler tüm mevsimlerde görülse de, en sık kış aylarında görülür. Bu nedenle kış aylarında başlayan bir soğuk algınlığından 4-5 gün sonra, ortaya koyu renkli burun akıntısı ya da burun akıntısının aniden durması ve başlayan baş ağrısı sinüziti düşündürmeli.
İlgili 32 soru bulundu
Burunda tıkanıklık, tat ve koku kaybı, ateş, koyu bir burun akıntısı, genizde akıntı, sinüzitin en belirgin belirtileridir. Bunların yanında baş ağrısı, ağızda koku, halsizlik, kulakta ağrı ve diş ağrısı yer almaktadır. Bu belirtiler doğrultusunda sinüzit olup olmadığını anlaşılır.
Sinüzit; akut, subakut ve kronik sinüzit olmak üzere 3 grupta sınıflandırılmaktadır. Akut sinüzitler, yaklaşık 4 hafta sürmekte, ilaç tedavisiyle ya da kendiliğinden iyileşme göstermektedir. Subakut sinüzit, akut sinüzitin henüz tam olarak iyileşmediği, kronik sinüzitin ise tam olarak oluşmadığı geçiş evresidir.
Akut sinüzite çoğunlukla soğuk algınlığı neden olur. Bakteriyel bir enfeksiyon gelişmedikçe, çoğu vaka bir hafta ila 10 gün içinde düzelir ve akut sinüziti tedavi etmek için tek gereken evde gerçekleştirilecek bakım olabilir. Medikal tedaviye rağmen 12 haftadan uzun süren sinüzite ise kronik sinüzit denir.
Akut sinüzit semptomları (burun tıkanıklığı, akıntı, yüzde ağrı/basınç ve koku alma duyusunda azalma) dört haftadan kısa sürer. Genellikle soğuk algınlığı gibi virüslerden kaynaklanır. Subakut sinüzit semptomları 4 ila 12 hafta sürer. Kronik sinüzit semptomları en az 12 hafta sürer.
Her yaşta görülen bu rahatsızlık, çocukluk döneminde daha farklı ortaya çıkabiliyor. Geniz eti, çocuklukta sinüzite yol açan sebeplerin başında geliyor.
Doğru teşhis doğru muayene ile konulabilir
Endoskopik muayeneden sonra gerekirse görüntüleme yöntemlerine başvurulmalıdır. Çocuk sinüzitlerinin tanısında sinüsleri mutlaka radyolojik olarak görmek gerekirse, başvurulacak görüntüleme yöntemi bilgisayarlı sinüs tomografisi olmalıdır.
Çocuklarda kronik sinüzitin teşhisinde, ince endoskoplarla yapılan burun içi muayenede sinüs kanallarını ve geniz etinin boyutunu görmek çok önemlidir. Aynı muayene sırasında mukoza örtüsünün görünümü de burun işleyişi ve alerji ile ilgili önemli bulgular verir.
Sinüsleri doğal olarak temizlemek için soğanı da kullanabilirsiniz. Soğanı bir müddet suda kaynatın. Suda kaynattıktan sonra dilerseniz bu suyu içebilir ya da su kaynamış suyun buharını sinüslerinize çekebilirsiniz. Bu suyu burundan soluyarak da sinüsleri doğal yollardan temizlemiş olursunuz.
Eğer sinüsleriniz hala doluysa; baş parmaklarınızla, her iki kaşın ortasına bastırın ve yukarı doğru masaj yapın. Bu masaj esnasında dilinizi damağınızda tutun. Ağız içinden baskı yaparken; parmaklarınız da burnun rahatlamasına yardım edecektir. Sinüslerin boşalması için bu yöntemi deneyebilirsiniz.
Frontal sinüsler bir anterior etmoid hücreden gelişerek 5-8 yaşlarında orbitanın üzerine göç eder. Sfenoid sinüsler hipofiz çukuru önünde, posterior etmoidlerin arkasında yer alır, genellikle 5 yaşında havalanır.
Sinüzit en çok kimlerde görülür? Sinüzit genellikle soğuk algınlığı, grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak ortaya çıkar. Bununla birlikte alerjisi olan kişilerde ve burun septumu eğriliği gibi anatomik problemleri olanlarda da daha sık görülür.
Araştırmalar, burun deliklerini günde iki kez salin solüsyonu ile yıkamanın (her bir burun deliğinden art arda tuzlu su akıtarak) sinüziti tedavi edip önleyebileceğini göstermiştir. Ayrıca, burun boşluğuna günde birkaç kez tuzlu su püskürtmek tıkanıklığı gidermeye yardımcı olabilir.
Islak saç tek başına sinüzit nedeni değildir ancak özellikle soğuk havalarda saçların ıslak olması soğuğun kafa kemiklerine daha fazla iletilmesine neden olur. Burun mukozasındaki damarların soğuk etkisi ile genişlemesi mukozada kalınlaşma ve dar sinüs boşalma kanallarında tıkanmaya neden olabilmektedir.
Sinüzit Genetik midir? Sinüslerin anatomisi elbette ki genetik aktarım sonucu ile oluşmaktadır. Ancak oldukça az kişide genetik aktarım nedeni ile açığa çıkan sinüzit problemi ile karşılaşılmaktadır.
"Önem verilmeyen bir gribal enfeksiyon, doğru tedavi edilmediğinde sinüzite yol açabiliyor. Sinüzit ise kronik farenjit, kronik bronşit, gastrit, reflü, göz çevresi enfeksiyon ve apseleri, menenjit ve beyin apsesine kadar varabilen ciddi hastalıklara davetiye çıkarabiliyor..."
Kapalı ortamları odayı sık sık havalandırın: Sinüzitin kış aylarında artmasının en önemli sebebi, havasız odalarda zaman geçirmek ve havalandırma olmaması nedeniyle enfeksiyon riskine maruz kalmak. Bu yüzden bulunduğunuz kapalı alanları olabildiğince fazla havalandırın. Sık sık temiz hava almaya da özen gösterin.
Koyu burun ve geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, koku-nefes alamama ve bilhassa geceleri artan öksürük bulguları görülebilir. Sinüzit ne zaman artar? Kış mevsiminde ve kasımdan mart-nisan aylarına kadar olan zamanda en sık biçimde olarak görülür.
Bazı virüsler, özellikle akut sinüzite neden olmasıyla bilinir. Rhinovirüs, adenovirüs, influenza virüsü ve parainfluenza virüsü bu etkenlerdendir. Bu duruma neden olan mikroorganizmalar olarak ise streptococcus pneumoniae, haemophilus influenzae ve moraxella catarrhalis gibi bakteriler sayılabilir.
Örneğin bahar ve yaz aylarında polenler de sinüziti tetikleyerek alerjik riniti olan kişilere adeta kabus yaşatabiliyor. İşte sinüzite neden olan etkenleri anlattı, önemli bilgiler verdi. Alerji kaynaklı sinüzit tedavi edilmezse kronikleşiyor ve bu nedenle polenlere maruz kalmaktan kaçınmalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri