Yakıt bulmak için geçen araçlardan yardım isteyebilir ya da en yakın akaryakıt istasyonuna yürüyebilirsiniz. Ancak sizin ve aracınızın güvenliği için yol yardım - sigorta şirketi ya da çekici çağırmak en doğrusu olacaktır. Karakoldan izin belgesi alarak bidonla benzin alabilirsiniz.
Sequential (sıralı) sistemlerde monte edilen map yani basınçölçer sayesinde aracın gazı bitince veya basınç düştüğünde (gaz kaçağı vb.) otomatik olarak araç benzine geçer. Sistem montaj esnasında takılmış olan ısı sensörlerinden ısıyı alması ile otomatik olarak gaza geçiş yapar.
Karbüratörlü araçlar, lpg'den benzine geçmesi için motorun dönmesi gerekir. Karbüratörlü araçlarda elektrikli bir benzin pompası olmadığı için motorun dönmesi ile birlikte benzin otomatiği çalışır. Depodan motora benzin ulaştırılır. Bu sebeple karbüratörlü araçlarda lpg'den benzine sürüş anında geçmek gerekir.
Depo tamamen boşaldığında motor, son yakıt artıklarıyla birlikte havayı çekmeye başlar. Bu hava motorun yeniden çalışmasını durdurabilir, çünkü yanma için gerekli olan yakıt-hava karışımını kötü yoldan atar.
İlgili 30 soru bulundu
Bu konumda depodaki yakıtın üstten yaklaşık %80'lik bölümü kullanımdadır. Bunu, deponun içine bir kaç inch uzunluğunda bir tüp(kamış) yerleştirerek, böylece deponun en dibinde kalan yakıta ulaşamayacak yükseklikten bir noktadan yakıt alarak gerçekleştirmekteler.
Motor gaz yememeye başlar sende benzinin bittiğini anlarsın ve kenara çekip yedek depoya geçersin.. Yavaşlarsın,sonra durursun.
Sıralı sistem araçlar, ilk çalışmayı benzin ile yaparlar, bu nedenle sabah geç çalışma problemi yaşanmaz. Motor belli bir sıcaklığa ulaştıktan sonra araç otomatik olarak gazda çalışma moduna geçer.
LPG'ye geçtiğinde benzin pompasını kapatan röle kullanabilirsin. benzin pompa ile tanktan emiliyor, benzin hattına gönderiliyor.. genelde enjektör rayının sonunda regülatör vardır, hattaki basınç 3 bar olunca, regülatör açar ve benzinin fazlası geri döner..
Benzin kesici üzerinde ON-OFF vanası Araç LPG'de çalışırken devamlı OFF konumunda olmalıdır. Aracımızın lpg sisteminde herhangi bir arıza olması durumunda aracımızı benzinde çalıştırmak istediğimizde ise bu vananın yönünü ON konumuna alarak aracımızı benzinde çalıştırabiliriz.
Günümüz araçları genellikle çok nokta enjeksiyona sahip olduğu için sıralı sistem LPG'ler kullanılır ve bu sıralı sistemler araç motoruna zarar vermektense motorunu korur ve ömrünü uzatır. Sıralı sistem LPG'li araçlar istenildiği zaman benzinde kullanılabilir.
Lpg bitince erke dönergeci devreye giriyor ve sonsuz enerjiye ulaşılıyor. belimize ip bağlayıp arabayı çekiyoruz. dandik araçlarda yakıt bitince otomatik duran motor sistemi olmadığı için kontağı kapatmadığın sürece araç gider.
Sıralı sistem LPG sistemi, 'çok nokta enjeksiyonlu' araçlara montaj yapılan bir otogaz sistemidir. Bu sistemin en önemli özelliği, aracın LPG' de kullanımı sırasında performans kaybı meydana getirmemesidir. Aracın performansı benzinde nasılsa LPG de iken de aynıdır.
Arkadaşlar bu haldeyken aracı kullanmayalım, benzine alalım ve mutlaka sorunu çözdükten sonra LPG kullanımına devam edelim. Çünkü problemli haliyle araç tekliyorken LPG kullanımı aracınıza supaplarınıza zarar verecektin. Çünkü motor iç ısısını arttıracaktır bu da bize zaman içerisinde motor yapısına zarar verecektir.
Günümüz araçları, lpg ile kullanılsa dahi ilk çalıştırma benzinde gerçekleştiği için aracı devamlı benzinde kullanmak bir sorun oluşturmayacaktır. Aksine motor için oldukça iyi olacaktır. Ancak eski model karbüratör sistemine sahip araçlarda bulunan lpg sistemi ile birlikte araç direkt olarak lpg'de çalışır.
Araç beynine yeterli ısı gelene kadar araç benzinde çalışır. Yeterli basınç ve ısı oluştuğunda LPG almaya başlar. Sıralı sistem LPG'li araçta benzin yoksa aracı LPG'de çalıştırmak da mümkün.
Elektrikli yakıt pompaları, sürücü tarafından kontak açıldığı andan itibaren birkaç saniye çalışır ve durur. Böylece de motor çalışmadan önce yakıt sisteminde bir ön yakıt basıncı oluşur ve motor çalıştığı andan itibaren sürekli bir biçimde çalışmaya devam eder.
Benzin kesici diğer adıyla ( benzin valfi ) sadece eski tip karbüratörlü sistem LPG'li araçlarda kullanılır. Benzin Kesicinin Görevi Nedir? Benzin kesicinin görevi araç gazda çalışırken benzin otomatiğinden karburatöre giden benzinin akışını engellemektir.
Sıralı Sistem Araçlarda Motor Soğukken LPG'de Tekleme
Genelikle soğuk iklimlerde ve kış aylarında sıkça yaşanan bu sorunun en büyük sebebi gaza geçiş ısısısının yaza göre ayarlanmasından kaynaklanır. Kış aylarında benzinden gaza geçiş ısısı en az 30 derece olması gerekir.
Lpg geçiş derecesi 30da.
Tanklara aktarılan yakıt miktarı tankın %80'i kadar dolu olmalıdır. %80'inin üzerinde doldurulması halinde tehlike oluşturabilir. LPG kullanan araç sahiplerinin mutlaka 3-4 günde bir karbüratörlü araçlarda benzinli bölümünü de 5 dakika süre ile devir daim yaptırması gerekmektedir.
Aynı model, aynı motor hacimdeki araçlarda yapılan tespitlere göre; -1 litre benzinle ortalama 14.7 km yol kat edilirken, - 1 litre otogaz-LPG ile 11.36 km yol kat edilmektedir. -1 litre mazot yani motorinle ise yaklaşık 22.22 km yol kat edilmektedir.
( eğer birkaç yıl kalacaksa dediklerimin hepsini unutun) ozaman durum değişir. Benzin depolarında benzinin etkileyeceği herhangi bir boya, vs madde olmaz. Ancak benzin durdukça tortu yapar, bu tortu içindeki çeşitli katkı maddeleridir veya safsızlıklardır, cam şişede beklese de bu gözlenir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri