Kurulum süreci ve sermaye farkı: Limited şirket 2 veya 3 gün içerisinde kurulurken, şahıs şirketi 1 gün içerisinde kurulabilir. Limited şirketlerde kuruluş maliyeti şahıs şirketlerine göre daha yüksek miktarlardadır ve sermaye şartı aranır.
Türkiye'de şirket kuruluş işlemlerinin, gerekli belgelerin ilgili ticaret sicili müdürlüğüne sunulması halinde, bir saat içerisinde tamamlanması mümkündür. Türkiye'de şirket kuruluşu harçtan muaftır.
Limited şirketin en az iki ortağı olmalıdır. Ortaklar, şirketin yönetimine ve karar alınmasına katkıda bulunurlar. Limited şirketin belirli bir sermaye gereksinimi yoktur, ancak en az 10.000 TL sermaye ile kurulabilir.
Limited şirket için minimum sermaye 10.000 TL anonim şirket için de 50.000 TL'dir. İlk aşamada yatırımlar yapılacak, cihazlar alınacak, yüklü ithalatlar yapılacak ise ileride ödemelerde sıkıntı yaşamamak adına bu tutarların daha fazla olması gerekir.
Limitet şirketler için kuruluş sermayesi, 2024 yılı itibarıyla en az 10.000 TL olmalıdır. Anonim şirketlerde 2024 kuruluş sermayesi alt limiti 50.000 TL'dir. Bu tutar, kayıtlı sermaye sistemine dahil olan ve halka açık olmayan anonim şirketler için 100.000 TL'dir.
İlgili 33 soru bulundu
İşe alım süreci ve ekip oluşturma da şirket kurma sürecinde kritik adımlar arasında yer alır. Sonuç olarak, kendi şirketini kurmak zor değildir, fakat özenli bir planlama gerektirir. Tüm bu adımları dikkatlice takip ederek, işi yasal düzenlemelere uygun hale getirerek ve başarıyla şirket kurmak mümkündür.
7061 sayılı Kanun düzenlemesi sonucunda Kurumlar Vergisi Kanunu'na eklenen Geçici 10'uncu madde ile 2018, 2019 ve 2020 hesap dönemi kurum kazançlarına uygulanacak olan kurumlar vergisi oranı %20'den %22'ye yükseltildi.
Şahıs şirketi kurarken de gerekli olan evraklar vardır. Bunlardan birisi de şirketinizi kurarken göstereceğiniz adrestir. Şahıs şirketinde ofis ihtiyacınız olmasa bile kesinlikle bir adres göstermelisiniz. Kuracağınız şahıs şirketininde ofis olarak evinizi gösterme imkanınız vardır.
2024 yılında şahıs şirketi kurmak belli bir sermaye sınırı yoktur. Limited sermaye şirketleri için ortalama olarak, 50.000 TL (güncel fiyatlar hakkında lütfen resmi kurumlardan bilgi alınız) bütçenizin olması gerekir. Anonim şirketlerde ise 250.000 sermayeye sahip olmak gerekmektedir.
Ortalama olarak 2023 yılında şahıs şirketi kurma maliyetleri şu şekildedir: Şahıs İmza Beyannamesi için Noter Onayı: 270-400 TL. Muhasebeci Vekaleti için Noter Onayı: 480-530 TL. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İş Yeri Açılış Ücreti: 500-850 TL.
Limited şirket bir veya daha çok gerçek veya tüzel kişi tarafından bir ticaret unvanı altında kurulan ticaret şirketi. Limitet şirketler, ticaret siciline tescil ile tüzel kişilik kazanırlar. Sermayesi belirli olup, bu sermaye esas sermaye paylarının toplamından oluşur (TK m. 573/1).
Şirket isimlerinin sonunda alan eklerden biri LTD ŞTİ ifadeleridir. Limited şirket terimi ile aynı anlama gelen LTD ŞTİ ifadesi şirketlerin bulundukları grubu temsil etmektedir. Özellikle ticaret ile uğraşan kişilerin kurdukları şirketin ticari unvanı olarak da adlandırılmaktadır.
LİMİTED ŞİRKET HAKKINDA ÖZET BİLGİ:
Limited şirketler asgari 50.000.-TL. sermaye ve asgari 1 ortakla kurulmalıdır. Ünvanlarında limited şirket ibaresinin bulunması ve EN AZ BİR faaliyet konusunun gösterilmesi zorunludur. Ortakların koyacakları sermayenin en az 25.-TL. veya bunun katları olması lazımdır.
Şahıs şirket kurmanın maliyeti aşağıdaki gibidir:
Noterden şahıs imza beyannamesi 272 - 395 TL. Noterden muhasebeci vekaleti 490 - 520 TL. Mali Müşavir iş yeri açılış ücreti 500-850 TL.
e-Devlet üzerinden İnteraktif Vergi Dairesi'ne girin. Oradan sırasıyla İşlemler, Sicil Bildirimleri ve İşe Başlama Bildirimi seçeneklerine tıklayın. Karşınıza çıkan bölümü sizden istenen bilgileri doğru ve eksiksiz bir şekilde girin. Bu aşamadan sonra karşınıza kurulacak olan şirket ile ilgili sorular gelecektir.
Bilindiği gibi e-ticaret yapmak isteyenler bir şirket de kurmalıdır. Bu bakımdan kişilerin kurabilecekleri farklı işletme türleri yer almakta olup, onlardan bir tanesi de şahıs şirketidir. Şirket kurmak için reşit olmak, yani 18 yaşını doldurmak gereklidir.
Şahıs şirketi, işletme adını belirlerken yanıltıcı ifadelerden ve özellikle diğer şirket türlerine atıfta bulunan eklerden kaçınmalıdır. Ticaret sicilinde tescil edilmesi, işletme adınızın korunmasını sağlar. Bu süreç, Türk Ticaret Kanunu gerekliliklerine uygundur ve yerel ticaret odasında gerçekleştirilir.
Evet. Ev adresini iş adresi olarak gösterebilmek için mutlaka şahıs şirketi olmak gerekir. Anonim ve limited şirketler bünyesine giren firmaların kendilerine ait resmi bir iş yeri adresi olmalıdır. Bu adres ev adresi ile aynı olmamalıdır.
Türkiye'de bir şahıs şirketi kuruluşu ve faaliyetleri sırasında muhasebeci tutmak zorunlu değildir. Ancak, bir muhasebeci tutmak şirketinizin vergi beyannamesi verme, vergi ödemeleri yapma ve diğer muhasebe işlemlerini yapma gibi işlemlerde yardımcı olabilir.
"Şahıs şirketi nasıl kurulur" sorusu, işletme açma sürecinde sıkça sorulan bir konudur. Şahıs şirketi kurmak için ilk adım, vergi dairesine başvurudur. Kuruluş için gerekli belgeler toplanıp, bu belgelerle vergi dairesine şahsen başvurulabildiği gibi e-devlet üzerinden de başvurulabilir.
Şahıs şirketlerinde vergilendirme gelire göre yapılır. Geliriniz artıkça kademeli vergi oranınız da artar. Bu oran gelirinize bağlı olarak yüzde 15 ile yüzde 40 arasında değişir. Yani tüm şahıs şirketleri aynı oranda vergi ödemez.
Genç girişimciler, işletmelerini kurduklarında ve faaliyetlerine başladıklarında KDV yükümlülükleri de başlar. Ürettikleri mal veya hizmetlerin KDV oranlarına uygun olarak hesaplamalar yapmalı ve bu KDV'yi zamanında ödemelidirler.
Bir şahıs şirketi kurduğunuzda, herhangi bir gelir kazanmıyor olsanız ve aynı şekilde bir gider masrafınız olmasa bile devlete bazı vergileri ödeme yükümlülüğünüz vardır. Bu vergilerden birisi de şahıs şirketi aylık giderlerinde her ay düzenli olarak ödemeniz gereken Katma Değer Vergisidir.
Devlet tarafından 18-29 yaş arasındaki genç girişimcilere sunulan Genç Girişimci Desteği vergi ve sigorta ödeme muafiyetlerini kapsar. Genç Girişimci Desteği'nden faydalanacak olan kişiler 2023 senesindeki güncellemelere göre 3 yıl boyunca yıllık 150.000 TL'ye kadar olan gelirlerin vergisini ödemekten muaftır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri