e-Devlet ve İnternet Vergi Dairesi'nde yer alan 'Borç Sorgulama ve Ödeme' bölümünden vergi borcunuzu ödeyebilirsiniz. Sisteme giriş yaptıktan ve gerekli alanları doldurduktan sonra vergi borcunuzu anlaşmalı bankaların banka kartları, kredi kartı, banka hesabından havale yöntemleri ile ödeyebilirsiniz.
Vergi borçlarına dair ödemeler bu tahakkuk fişine göre yapılır. Vergi dairesinin verdiği tahakkuk fişi ile banka şubeleri, internet bankacılığı ya da vergi daireleri aracılığı ile ya da İnternet Vergi Dairesi yoluyla ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.
E-Hizmetler bölümüne giriş yaptıktan sonra "Gelir İdaresi Başkanlığı" bölümüne tıklayın ve burada karşınıza gelecek alt hizmetlerden "Vergi Borcu Sorgulama" ibaresini seçerek işleminizi yapabilirsiniz. Tüm faturalarını "Online Fatura Öde" butonuna basarak kredi kartıyla 9 taksite kadar ödeyebilirsin.
Yine E-Devlet üzerinden girilen Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) sisteminden vergi borcu ödemek mümkün oluyor. Ayrıca GİB'in İnternet Vergi Dairesi platformunun doğrudan bir giriş bölümü bulunuyor.
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunun devamında ise cezai yaptırımın boyutu genişler.
İlgili 15 soru bulundu
Örneğin 5 Eylül 2022 tarihine kadar ödenmesi gereken bir vergi borcu, 5 Eylül'ün isabet ettiği yılı yani 2022'yi takip eden yılın başından itibaren (01.01.2023) 5 yıl boyunca yani 31.12.2027'ye kadar ödenmezse bu tarih itibariyle zamanaşımına uğrar ve bu borç ortadan kalkar.
Borçlu olan esnaf dükkanını kapatmış olsa bile vergi dairesine olan borcu aynen durmaya devam edecektir. Yani borç silinmesi gibi bir durum olmayacaktır.
Tarayıcınıza "www.gib.gov.tr" yazarak girişi yapılır. Daha sonra "borç sorgulama ve ödeme" sekmesi tıklanarak çıkan vergi borcunuzu kredi ya da banka kartıyla güvenli bir şekilde ödeyebilirsiniz. Dilerseniz bu işlemi e-Devlet üzerinden de yapabilirsiniz.
ödemelerinizi İNTERAKTİF VERGİ DAİRESİ'nin web (ivd.gib.gov.tr) adresi ve mobil (GİB Mobil) uygulaması üzerinden ya da anlaşmalı tüm bankaların online bankacılık hizmetlerinden yararlanarak internet ortamında evinizden yada ofisinizden ödeyebilirsiniz.
Ödemenizin vadesi geçtiyse vergi dairelerinden, interaktif vergi dairesinden veya e-devlet üzerinden ödemenizi yapabilirsiniz.
Vergi affı için son başvuru tarihi 31 Mayıs 2023 olarak belirlenmiştir. Borçlarını yapılandırmak isteyen mükelleflerin, yapılandırma başvurularını 31 Haziran'a kadar yapmaları gerekmektedir. İlk taksit ve peşin ödemenin de 30 Temmuz 2023 tarihine kadar yapılmalıdır.
31 Aralık 2022 tarihinden önce borç kapsamına giren ve 2 bin TL altı olan borçlar, vergi daireleri tarafından otomatik olarak silinecek. Bunun için vatandaşların ekstra bir takip ya da başvuru yapması da gerekmeyecek.
2023 VERGİ AFFI BORÇ YAPILANDIRMA NE ZAMAN BİTİYOR? Vergi borcu yapılandırma başvuru tarihi daha önce 30 Mayıs olarak belirlenmişti. Ancak 2023 vergi affında son başvuru tarihi uzatılarak 30 Haziran'a ertelendi.
Vergi borcunuzu GİB (www.gib.gov.tr) İnternet Vergi Dairesi'nden veya e-Devlet üzerinden sorgulayarak öğrenebilirsiniz.
Şirket vergi borcu, bir şirketin devlete ödemesi gereken vergi miktarını ifade eder. Bir şirketin borçlu olduğu vergi miktarı, şirketin toplam gelirinden giderler ve kesintiler düşülerek hesaplanan vergiye tabi geliri ile belirlenir. Bir şirketin ödemesi gereken vergi oranı, şirketin vergiye tabi gelirine bağlıdır.
İşletme geliri üzerinden vergilendirme yaparken kazancın doğru bir şekilde belirlenmesi gerekir. 70.000₺'ye kadar bir kazanç elde eden şirket %15 oranında vergi ödemekle yükümlüdür. 2. Eğer şirketin kazancı 150.000₺'nin üzerinde kalıyorsa 70.000₺'den geriye kalan 80.000₺ için %20 oranında vergi ödemesi yapması gerekir.
Vergi dairesine olan borçların ödenmesinde iki farklı yöntem kullanılabilir. Bunlar kamu bankalarının internet şubesinden ödeme yöntemi ve interaktif vergi dairesi üzerinden kredi/banka kartı ile ödeme yöntemidir.
Vergi borcu varsa ve bunun miktarını öğrenmek gerekiyorsa ya da ödeme işlemini sağlama noktasında e-devlet sistemi veya Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) sitesi kullanılabilir. Eğer veri borcu yoktur yazısı alınmak isteniyorsa bağlı olunan Vergi Dairesi'ne gidilir ve resmi belge talep edilir.
Vergi borcu ödemeleri fiziki veya sanal ortamlarda yapılabilir. Bu noktada İnteraktif Vergi Dairesi, e-Devlet ve dijital bankacılık uygulamaları internet ortamında borçlarınızı ödemenize imkân verir. Ödeme işlemleri ise gerekli sistemlere giriş yaptıktan sonra kredi veya banka kartı aracılığıyla yapılabilir.
2 Bin TL Altı Vergi Borçları Tamamen Siliniyor!
Yapılandırma için 31 Aralık 2022 tarihi önem taşıyor, bu tarihten önceki borçlar, yapılandırma kapsamında olacak. 2 bin lirayı aşan borçlar için gecikme zamlarının ve kamu alacaklarına ilişkin bazı cezaların silinmesi şeklinde bir yapılandırma yapılması öngörülüyor.
Vergi ve prim affıyla ilgili kanun teklifine göre, 2 bin lira ve altındaki vergi anapara borçları, 10 bin lirayı aşmayan prim ve gecikme faizleri silinecek.
“Şirket, borç ve yükümlülükleri dolayısıyla sadece malvarlığıyla sorumludur.” Bu maddeden de anlaşılacağı üzere şirket bütün borçlarından kendi malvarlığıyla sorumlu olacaktır. Ödenmeyen kamu borçlarının da icra yoluyla şirket malvarlığından tahsili bu şekilde mümkün olacaktır.
Şirketinizi kapatmak istiyorsanız bağlı olduğunuz ticaret sicilmüdürlüklerine ve vergi dairelerine bildirimde bulunmanız gerekir. Bu süreçteticaret sicil müdürlüğüne ticareti veya işi bırakma, tasfiye edilme vefeshedilme belgeleri teslim edilmelidir.
Şirketten vergi borcunu tahsil edemeyen vergi dairesi, 2009,2010 ve 2011 yıllarında şirkete ortak olan Ahmet'e 2021 yılında ödeme emri göndersin. Ahmet kendisine tebliğ edilen ödeme emrine karşı nasıl hareket edebilir? Borcu ödeyebilir, 15 gün içinde Vergi Mahkemesi'nde dava açabilir ve vergi borcunu iptal ettirebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri