Bir işletmenin sahip olduğu yasal isme 'fatura unvanı' denir. Fatura unvanı resmi fatura belgelerinde kullanılır ve yasal olarak işletmenin tanındığı isimdir. Fatura unvanı fatura üzerinde belirtilen mal veya hizmetlerin satıcısının kimliği hakkında da bilgi verir.
Fatura ünvanı, firmanın sahip olduğu isimdir. İşletmenin muhasebe işleri için kestiği faturalardaki bilgileri içerir.
Firma ünvanı; ticaret yapan işyerinin adıdır. Marka ise satılan ürünün ismi. Yıllardır bizimle çalışan müşterilerimiz (Teşekkür ederiz) biliyorlar fakat bazen bazı yeni müşteriler bu farkın ayırdında olmayabiliyor. Telefonu firma adımızla açıyoruz. ”aa Özkayışdağı su değil mi?” diye sorabiliyorlar.
Satılan mal ya da hizmet karşılığında müşterinin ödemesi gereken tutarı gösteren ve satıcı tarafından düzenlenerek müşteriye verilen belgeye fatura adı verilir. Fatura ticari işlemler sırasında düzenlendiği için ticari bir belgedir. Fatura üzerinde, satışa konu olan mal ya da hizmet ile ilgili tüm detaylar bulunur.
Faturayı düzenleyenin adı, varsa ticaret unvanı, iş adresi, bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarası Müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarası Malın veya işin nevi, miktarı fiyatı ve tutarı
İlgili 39 soru bulundu
Fişin bilgisayardaki takip numarasıdır. Numara verilirken sayı ve harf birlikte kullanılabilir. Fişler numaralarına göre sıralıdır.
Bu nedenle faturanın düzenlenmesinde fatura bedelinin kimin tarafından ödendiği hususu önemli olmayıp, faturanın malı satın alan veya kendisine iş yapılan gerçek veya tüzel kişi adına düzenlenmesi gerekmektedir.
Fatura Nedir? Fatura bir şirket kurum ya da kişitarafından verilen bir hizmet ve/veya mal karşılığında müşteriden teslim alınanpara miktarını gösteren belgedir. Satış yapan her kurum ya da kişinin yaptığı satışkarşılığı fatura düzenlemesi ve kesmesi yasal olarak zorunludur.
Eğer nihai müşteriniz vergi mükellefi olan işletmeler ise kurumsal müşteri grubu olarak adlandırılır. Bu müşterilerinize ürün bedeli karşılığında düzenlediğiniz faturaya da “kurumsal fatura” denir.
Ticaret unvanlarında, “anonim şirket”, “limited şirket” ve “kooperatif” kelimelerinin bulunması şarttır. Bu şirketlerin ticaret unvanında, gerçek bir kişinin adı veya soyadı yer aldığı takdirde, şirket türünü gösteren ibareler, baş harflerle veya başka bir şekilde kısaltma yapılarak yazılamaz.
Ticaret unvanı sorgulama işlemi, Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi'nde yer alan “Ticari İşletme Sicil Müdürlüğü İşyeri Açma ve Çalışma İzin Belgesi Başvuru Formu” ile yapılabilir. Bu sorgulama işlemi, ticaret unvanının benzer ya da aynı bir başka şirket tarafından kullanılıp kullanılmadığını kontrol etmek için yapılır.
Ticaret unvanı, tacirin, ticari işletmesine ilişkin işlemler yaparken ve bu işlemlerle ilgili senet ve diğer evrakı imzalarken kullandığı addır[9]. Bir başka deyişle, ticaret unvanı, gerçek veya tüzel kişiyi, ticari işletmenin sahibi olarak belirtir.
Adi veya komandit şirketlerde unvan seçimi: Adi şirketlerde veya sermayesi paylara bölünen komandit şirketlerde unvanlar, ortaklardan en az birinin ismini taşımalı, şirketi belirtmeli ve şirketin türünü yansıtmalıdır. Öte yandan ticaret unvanlarında komanditer ortakların isimlerinin bulunması kanunlarla yasaklanmıştır.
1. Fatura tanımı: Fatura nedir? satılan mal ve yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı tutarı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tacir tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır.
İşlem amacına göre; satış faturası, irsaliyeli fatura, proforma fatura ve iade faturası olmak üzere 4 çeşit fatura vardır.
Fatura adresi, KDV Bilgi Değişim Sistemine (VIES) veya Ticaret Odasına kayıtlı resmi şirket adresidir. Fatura adresi faturada görünür ve bir posta adresi belirtmediğiniz sürece faturanızın basılı kopyasını normal posta yoluyla göndereceğimiz adrestir.
Faturada bulunması gereken bilgiler
Müşterilerin ünvan, adres, vergi dairesi, vergi no gibi bilgilerinin yer alacağı faturada Maliye Bakanlığı mührü, fatura tarihi, fatura seri no, satılan malın ya da hizmetin türü, tutarı, varsa KDV tutarı bilgileri de bulunur.
Ticari Faturalar: Proforma faturaya, siparişe, kontrat veya sözleşmeye istinaden satıcı tarafından düzenlenen mal veya hizmetin satışını gösteren belgelerdir. Ticari fatura, gümrük işlemlerine, döviz transfer ve taahhütlerine esas olarak alınan kesin faturadır.
Faturanın üzerine müşterinin adı, varsa ticaret unvanı, iş adresi, bağlı bulunduğu vergi dairesi ve vergi sicil numarası yazılmalıdır. Faturanın açıklaması olmalı, satılan malın veya işin nevi, miktarı, fiyatı ve tutarı yazılmalıdır. Faturanın üstüne satılan malın teslim tarihi ile irsaliye numarası yazılmalıdır.
SMS Fatura nedir? Kağıt fatura yerine fatura tutarı ve son ödeme tarihinin her ay ücretsiz olarak cep telefonunuza SMS ile gönderilmesidir. Böylece kağıt faturaya gerek kalmadan faturanızın tutarını ve son ödeme tarihini cebinizden kolayca takip edebilirsiniz.
e-Fatura başvuru sorgulama işlemi, "ebelge.gib.gov.tr" adresi üzerinden gerçekleştirilebilir. Bu web sitesine vergi kimlik numaranız veya TC kimlik numaranız (TCKN) ile giriş yaparak e-fatura sorgulama yapabilirsiniz.
Ticari, işletmelerin ne sattıklarını veya ne aldıklarını görmeleri açısından önemli bir ispat vesikasıdır. Faturanın, ticari işletmelerin bilanço ve gelir tablolarının oluşumunu sağlamak gibi önemli bir görevi vardır. Faturalar, ticari işletmelerin cirolarını oluşturur.
Bu noktada merak edilen "Firma kendine fatura kesebilir mi?" sorusuna da cevap verelim. Bildiğiniz üzere, fatura bir hizmet veya ürünün satılmasıyla alıcıya yani müşteriye verilen belgedir. Bu durumda bir firmanın kendi kendine fatura kesmesi mümkün değildir.
Müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarası, Malın veya işin nevi, miktarı, fiyatı, KDV oranı ve tutarı, Satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri