Dil papillası (Lingual papilla), dilin üst yüzeyinde bulunan, dile karakteristik pürüzlü dokusunu veren küçük, meme ucu benzeri yapılardır. İnsan dilindeki dört tip papilla farklı yapılara sahiptir ve buna göre sirkumvallat (veya vallat), fungiform, filiform ve yaprak şeklinde sınıflandırılır.
Geçici lingual papillitte dil üzerinde kırmızı veya beyaz renkli belirgin kabarcıklar oluşur. Stres, hormon değişimleri, bazı besinler; geçici lingual papillite neden olabilir. Geçici lingual papillit genellikle birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçer.
Dil papillaları
Dile pürüzlü bir görünüm veren, dilin üst yüzeyinde ve yanlarında yer alan minik çıkıntılara verilen isimdir. İçlerinde tat tomurcukları bulundururlar. Bu tomurcuklar içerisinde ise tat hücreleri vardır. Papillae filiformes: İpliksi papiller.
Dr. Aslan, dilde çatlak oluşumunu tetikleyen unsurlara dikkati çekti: Pamukçuk denilen mantar enfeksiyonları (bağışıklık sisteminin zayıfladığı; stres, şeker hastalığı, kanser gibi) dildeki çatlağın en sık karşılaşılan nedenidir. Sert fırçalamalar da dil üzerinde fissür (çatlaklar) oluşturur.
Dil kökünde oluşan kabarcıkların nedenlerini; dili ısırma, bağışıklık sisteminin güçsüzlüğü, yetersiz beslenme, alerjik maddeler, sigara tüketimi, kawaski sendromu, dil yaralanmaları, oral herpes, aftlar; sık görülmemekle birlikte kanser, pamukçuk ve enfeksiyonlar olarak sıralayabiliriz.
İlgili 33 soru bulundu
Belirli bakteri türleri papillaların (dili kaplayan küçük çıkıntılar) üzerinde birikir ve dilin siyah görünmesine neden olan alyuvar pigmentleri oluşturur. Dil üzerindeki hücrelerin dış tabakasının normal dökülmesi engellenirse papillalar daha da büyür ve dil "kıllı" görünebilir.
Atrofik dil nedir? Dil üzerinden filiform papillaların silindiği, dilin pütürlü yüzeyinin düz, parlak hale gelmesiyle karakterize görünümdür. Nedeni genellikle demir, B12 ve folik asit başta olmak üzere vitamin eksiklikleri, beslenme bozuklukları ve Sjögren gibi ağız kuruluğuna neden olan hastalıklardır.
Dilde gelişen aftöz yaralar yaklaşık birkaç hafta içinde kendiliğinden iyileşebilir. Aftöz yaralar yıl içinde birkaç kez ağız içinde farklı dokularda tekrarlayabilir.
Canlı bir yapı olan dil, ihtiyaç duyduğu hâllerde kendini yeniler ve yeni kelimeler türetir.
Canlılarda, dil kuru olduğunda dil papillaları daha kolay görülür. Dilde dört tip papilla bulunur.
Papilla, kabartı ve çıkıntı anlamına gelmektedir. Bu durum vücudun çeşitli bölgelerinde meydana gelebilmektedir. Ancak bu kabartı ve çıkıntılar çok küçük düzeylerde olmaktadır. Dilimizin üzerindeki ufak kabarcıklar buna örnek olarak verilebilir.
Papillaları yiyeceklerin tadının algılamasını sağlayan bir çeşit vücut sensörü olarak düşünebiliriz. Bu sensörün çalışmasını sağlayan ise üzerindeki tat tomurcuklarıdır.
Bu ufak tefek şişlikler papilla yani tat alma tomurcukları olmaktadır. Dilin uç kısmı tatlı, arka yanlar ise ekşiyi yoğun bir şekilde hissettirmektedir. Ayrıca dilin ön yanları tuzlu ve arka kısmı da acı tadını kişilere hissettiren bölümlerdir.
Ağzınızı kullanmadığınız zamanlarda, yani yemek yemediğiniz, konuşmadığınız, şarkı söylemediğiniz, ağzınızın kapalı olarak durduğu her an ve gece yatarken de dilinizin ucu bu noktada durmalı. Sakın yanlış anlamayın, bu gergin değil son derece konforlu bir duruş olmalı.
Dil temizliğinin en basit yolu dişlerinizi fırçalarken dilinizi de fırçalamaktır. Bu yöntemler diş fırçası ile dilinizi temizlerken dilinizi tamamen dışarı çıkararak dilinizi fırçalamasınız. Bu sayede dil üzerinde biriken kirler kolay bir şekilde dışarı atılabilir.
Dil ve deride çatlaklar: Bazı deri hastalıkları ve sinir sistemi bozuklukları B6 vitamini eksikliğinden kaynaklanabilir. Özellikle dudak ve dil çatlaması ya da egzama gibi belirtiler, vücutta B6 vitamini eksikliğini işaret edebilir.
Vitamin ve Mineral Eksikleri
B12 vitamini, demir ve folat eksikliğinde dil pürüzsüz ve ağrılı olabilir. B12 eksikliğinde dil rengi parlak kırmızıya döner. Çinko eksikliğinde ise ağızda yanma hissedilebilir. Vitamin ve mineral eksiklikleri, dilde yara oluşumuna yol açabilir.
Dil yarası birkaç gün içerisinde toparlanarak çabucak iyileşebilir. 14 günden uzun süren dil yaraları için uzman doktora başvurmak gerekir.
Henüz su içmeden, bir şeyler yemeden, sabah uyanır uyanmaz dil temizliği yapmak bakterilerin vücuda girmesini önlemeye yardımcı olur. Temizleyici aparat, fırça veya kaşıkla dil arkadan öne doğru sürüntü alınarak temizlenir.
Bir çay kaşığı kadar karbonatı, bir limon suyu ile karıştırın. Macun kıvamına gelen karışım ile diş fırçası kullanarak dilinizi ve dişlerinizi fırçalayıp ılık su ile durulayın. Bu işlemi günde bir kez tekrarladığınızda etkili bir temizliğe ulaşabilirsiniz.
Pamukçuk kendini genel olarak dil beyazlaması şeklinde gösterse de bu hastalıkta lezyonlar yanak içlerine, damağa, diş etlerine ve bademciklere yayılabilir. Başta kanser ve AIDS gibi hastalıklar olmak üzere pamukçuğun daha şiddetli seyretmesine neden olan durumlarda lezyonlar yemek borusuna kadar ilerleyebilir.
Dil kanseri genellikle dil yüzeyini kaplayan ince, düz hücreler olan skuamöz hücrelerde gelişir. Dil kanseri, dilin üzerinde yaralar, aftlar veya beyaz beneklerin oluşmasıyla kendini belli eder. İlk bakıldığında basit bir yara gibi görünse de uzun süre geçmeyen durumlarda kansere çevirebilir.
Ölüm hızı açısından değerlendirildiğinde, hastalığa erkeklerde 0.27 kadınlarda ise 0.17 oranında rastlanıyor.
Dil ve ağız içi kanseri kimlerde daha sık görülür? Dil kanseri, çoğu kez 30 ve daha üzeri yaştaki kadınlarda görülmektedir. Ancak, erkeklerde, nadiren de gençlerde ve çocuklarda görülebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri