Yatay görüş mesafesini 1 km.nin altına düşüren meteorolojik bir olaydır. Stratus bulutunun yerde veya yere yakın seviyede oluşması olarak da bilinir. Yerle temas eden hava içindeki subuharının yoğuşması veya donarak kristalleşmesi sonucu ortaya çıkan çok küçük su damlacıkları veya buz kristallerinden meydana gelmiştir.
SİS NEYİN HABERCİSİ? Yoğun sis, görüş mesafesinde azalma, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzlukları beraberinde getiriyor. Sise sebep olan yüksek basınç ise kuraklığın habercisi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Dr.
“Sis yüksek basınç şartlarında meydana gelir. Yüksek basınç da alçalıcı hava hareketleriyle meydana gelir, yani hava aşağıdan yukarıya çıkmıyor, aşırı soğuyan hava ağırlaşarak yere doğru çöküyor. Bu da genellikle kış aylarında gerçekleşir. Biz buna kararlı hava diyoruz, kararlı hava kütlelerinde yağış asla oluşmaz.”
Ülkemiz genelinde sisin etkileri en çok Karadeniz ve Marmara Bölgelerinde görülür. Sonbahar ve ilkbahar döneminde oldukça yoğun yaşanan sis olayı, çoğu zaman ulaşımda sıkıntı yaşanmasına neden olur. Sis genellikle gece başlar ve gündüz sıcaklık artışı ile ortadan kalkar.
Sisli, nemli ortamda partikül yoğunluğu da çok fazla oluyor. Havadaki partiküllerin yoğunlaşması solunum yoluna virüslerin özellikle partiküllerle birlikte hızlı taşınmasına neden oluyor. Böyle havalarda özellikle kronik akciğer hastalığı olan hastalarımızın mümkün olduğu kadar evden çıkmaması öneriliyor.
İlgili 18 soru bulundu
Sisin içinde çisenti biçiminde çok hafif yağış olabilir. Güneşe engel olduğu için gündüz sıcaklıklarının artmasını engeller; deniz, kara ve hava ulaşımını büyük ölçüde olumsuz etkileyebilse de estetik görünüm sağlayabilir ve zirai açıdan faydalıdır.
Sis ve kirli hava arasındaki en büyük fark, sisin çoğunlukla kış aylarında görülen bir doğa olayı olmasıdır. Kirli hava ise dumanın ve sisin bir tür karışımıdır.
Yatay görüş mesafesini 1 km.nin altına düşüren meteorolojik bir olaydır. Stratus bulutunun yerde veya yere yakın seviyede oluşması olarak da bilinir. Yerle temas eden hava içindeki subuharının yoğuşması veya donarak kristalleşmesi sonucu ortaya çıkan çok küçük su damlacıkları veya buz kristallerinden meydana gelmiştir.
Kışın da güneşten korunmak gerekli
Güneşin zararlı ışınlarının yüzde 80'i ince bulutlardan, sisten geçer ve dünyaya ulaşır. Bu nedenle güneşin kırışıklık yapma, benlere sebep olma ve cilt kanseri gibi zararlı etkilerinden korunmak için kışın da 15 ve üzeri güneş koruma faktörlerini kullanmak faydalı.
Gece güneşin ısıtıcı etkisi olmadığı için soğuk toprak ve deniz üzerindeki nemli hava yoğuşmaya başlar. İlerleyen saatlerde ise güneşin etkisiyle birlikte hava ısınmaya başlar ve sis yavaş yavaş ortadan kalkar. Sisin ortadan kalkmasındaki diğer bir etken ise rüzgardır. Rüzgarın yoğun olduğu günlerde sis oluşmaz.
Bulut, serbest bir hava kütlesinde toplanmış, gözle görülebilir su damlacıkları, buz kristalleri veya her ikisinin karışımından oluşan yapıdır. Bulutlar yer seviyesinden yüksekte bulunur. Yer seviyesinde oluşan sığ bulut katmanları ise sis olarak adlandırılır.
Sıcak ve nemli hava ani bir soğumaya maruz kaldığı zaman mikroskobik su damlacıkları oluşur. Havada asılı halde bulunan bu su damlacıkları, görüş mesafesini kısaltır. Tanım olarak, sisin varlığından bahsedilebilmesi için görüş mesafesinin bir kilometreden kısa olması gerekir.
Yorum Yap. Düşük sıcaklıklarda nem, sis oluşumunu teşvik eder. Bu nedenle, göllerin, su yollarının ve nehirlerin yanı sıra çayırların çevresinde sis yoğun olarak görülmektedir.
Profesör Doktor Ercan Aksoy; sis bulutlarının deprem ile ilgili olmadığını ifade ederek; Yer kabuğundaki fayların hareket etmesi ve dolayısıyla depremleri meydana getirmesi ile bir atmosferik olaya olan sis arasında hiçbir bağlantı yoktur.
Depremler kilometrelerce derinde gerçekleşiyor; herhangi bir hava koşulunda ve herhangi bir zamanda olabiliyorlar. Sıcak ve kuru havalarda depremlerin daha sık meydana geldiği inanışı Antik Yunan'a kadar dayanıyor.
Dr. Ayhan Levent, “Ezilen çizgili kasların içeriğinin kan dolaşımına karışması sonucunda gelişen Crush sendromunun belirtileri arasında ağrılı ve şiş uzuvlar, tansiyon düşüklüğü, halsizlik, kalp ritim bozukluğu, solunum yetmezliği, idrar miktarında azalma ve koyu renkli idrar yapma sayılabilir.
Sis ile bulut oluşumu arasındaki temel fark oluştukları yükseltiden kaynaklanır. Bulut, yüksekte yani gökyüzünde oluşurken, sis, yeryüzünde oluşur.
Hava ısısı ve çiy noktası arasındaki ısı farkı 2.5 ila 4 C olduğu durumlarda sis oluşur. Sis su buharının havada asılı kalan sıvı su damlacıklarına dönüşmesi sebebiyle ortaya çıkar.
Ertesi gün hapı: korunmasız ilişki sonrasında kullanılan haplardır. Hapın cinsel ilişkiden sonra ilk 2 gün içinde alınması gerekmektedir. Bu sayede döllenen yumurtaların rahme ulaşması engellenmiş olacaktır.
Genel olarak havanın 2,5 ile 4 C olduğu anlarda sisin oluşma durumu vardır. Su buharının havada asılı kalan sıvı su damlacıklarına dönüşmesi sisin oluşumuna neden olur. Sisin türleri şunlardır: Radyasyon Sisleri: Açık ve durgun olan gecelerde ısı kaybı nedeniyle yeryüzündeki havanın soğuması ile oluşan sis türüdür.
Sis ile hava kirliliği birleşince daha fazla zararlı olmaktadır. Uzmanlar, sisli havalarda, hava kirliliği de var ise kalp, astım, bronşit, KOAH hastalarının daha dikkatli olması gerektiğini ve bu hastaların mümkün olduğu kadar dışarı çıkmaması gerektiğini belirtmektedir.
Sisin toprak yüzeyinde görülme vakitleri sabah ve akşam saatleridir. Toprak yüzeyine inmiş bulut bu saatlerde su yüzeyinde ya daNedeni sonbaharda rastlanmaktadır. Çünkü sonbahar aylarında hava çabucak soğur ve sonbahar akşamlarında, toprağa yakın yerlerde sis meydana gelir .
Ülkemizde sis en çok Karadeniz iklimi ve Marmara (geçiş) ikliminde görülür. Karadeniz ikliminde görülen sisler daha çok yamaç sisleridir. En çok ilkbahar mevsiminde rastlanır. En az görüldüğü yerler ise Akdeniz kıyılarıdır.
Soğuk olan toprak veya deniz üzerindeki nemli hava, güneşin doğumu ile birlikteki sıcaklık artışından dolayı, yoğunlaşarak sis oluşturur. Havanın daha da ısınması ile birlikte sabahın ilerleyen saatlerinde sis dağılır. Ayrıca rüzgar da sisin dağılmasına sebep olacak olan başlıca etkenlerden biridir.
Çünkü sis yerle temas eden hava içerisindeki su buharının yoğunlaşması sonucunda meydana gelen küçük su damlacıklarının havada asılı kalması ile oluşmaktadır. Yani sis birbiri içerisinde çözünmeyen bir yapıya sahip olmaktadır. Bu sebeple sis heterojen bir katı sıvı karışımı olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri