Mağdur olduğunuz böylesi bir durum karşısında derhal şikâyet için en yakın emniyet birimine ya da Cumhuriyet Başsavcılığına müracaat ederek suç duyurusunda bulunun.
Instagram, Twitter, Facebook, Whatsapp vb. sosyal medya uygulamaları üzerinden failin mağduru kandırarak kendisine haksız kazanç elde etmesi TCK m. 158 hükmü uyarınca nitelikli dolandırıcılık suçudur. Suçun mağduru, zararının giderimi için derhal savcılığa şikayette bulunmalıdır.
En yakınınızdaki karakola veya savcılığa giderek ilgililer hakkında şikâyetçi olabilirsiniz. Basit dolandırıcılık suçları uzlaştırmaya tabiidir. Basit dolandırıcılık suçu mağduruysanız şikâyetçi olduktan sonra dosyanız uzlaştırma bürosuna gönderilerek uzlaştırma süreci başlatılır.
Dolandırıldım ne yapmalıyım? sorusunun ilk cevabı; dolandırılma olayının mağduru olunması halinde Cumhuriyet Başsavcılıklarına şikayette bulunulabilir. Bu şikayetler aynı zamanda kolluk birimlerine ve ilgili diğer kurumlara da yapılabilir.
Bu suç için öngörülen zamanaşımı süresi ise 15 yıldır. Bu suçta uzlaşma prosedürleri uygulanmamaktadır. Davanın görüleceği mahkeme ise Ağır Ceza Mahkemesi'dir. Sosyal medya dolandırıcılığı için TCK 158/1-f maddesi uyarınca 4-10 yıl aralığında hapis cezası verilebilmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
İşlendiğini düşündüğünüz bir suçla ilgili (örneğin dolandırıcılık) ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmanız gerekir. Cimer ihbarı bir suç ihbarı değildir. Suç içeriyor olabilir ancak daha çok idari yönü olan ihbarlardır CİMER tarafından ele alınanlar.
İnternet dolandırıcılığı suçunu şikayet için en yakın emniyet birimine ya da Cumhuriyet Başsavcılığına müracaat ederek suç duyurusunda bulunabilirsiniz.
Öte yandan Instagram dolandırıcılığının bildirimi internet üzerinden EGM resmi web sitesinden de yapılabilmektedir. Karşınıza çıkacak olan şikayet formunu doldurmak yeterli olacaktır. Bununla beraber [email protected] adresinden kolluk kuvvetlerine ulaşarak şikayette bulunmak mümkündür.
BTK Bilgi ve İhbar Merkezi'ne 120 Numaralı Telefon Kanalıyla Ulaşılabilmektedir.
Dolandırıcılık suçu ile ilgili ceza davaları ortalama olarak 300-390 gün arası sürer. Ancak uygulamada bu sürelerden daha uzun süren davalar vardır.
"KİŞİSEL VERİYİ SİZİN ELE GEÇİRMENİZ DEĞİL İFŞA ETMENİZ SUÇ"
Özellikle görüntü ve ses kayıtlarının bu şekilde ifşa edilmesi çok ağır yaptırıma bağlanmıştır. 2 yıl ile 5 yıl arası bir ceza öngörmüştür kanun koyucu bununla alakalı.
Dolandırıcılar tamamen gerçek görünen sahte bir internet sitesi açarlar. Dolandırıcılar, ödemelerinizi EFT ve havale gibi yöntemlerle doğrudan doğruya banka hesaplarına göndererek ya da kart bilgileriniz ile ödeme yapmanızı isteyebilirler.
Çalınan kişisel veriler ve kimlik bilgileriyle adınıza banka hesabı açılabilir, yeni telefon hatları alınabilir, kredi çekilebilir, şirket kurulabilir, interaktif bankacılık işlemleri gerçekleştirilebilir. Bu işlemlerin bazılarını ve daha fazlasını yapabilmek için sadece çalıntı kimlik bilgileri yetmez.
Eğer T tipi cezaevine hangi suçtan girerler diye sorulacak olursa bu soruya şu şekilde cevap verilebilmektedir: Örgüt suçları, cinayet, dolandırıcılık, hırsızlık gibi suçlara karışmış olan kişilerin burada bulunmakta olduğu bilinmektedir.
Savcılığa Şikâyet Kaç Günde Sonuçlanır? Mağdurların yaptığı savcılığa suç duyurusu sonuçları, savcılığın iş durumuna göre değişik sürelerde gerçekleşebilmektedir. Bu süreç bazen bir ayda sonuçlanabileceği gibi bazı durumlarda ise bir yıl bile sürebilmektedir.
Aslında telefonla yapılan bu yöntemde savcı, polis ya da asker gibi kendisini tanıtan kişiler karşısındakinin güvenini kazanmak için sizin özel bilgilerinizi vererek sizi kendilerine inandırmaya çalışırlar.
Kişisel bilgilerinizin çalınması, siber tacize, şantaja ya da herhangi bir bilişim suçu nedeniyle mağdur olduğunuzu düşünüyorsanız, suç duyurusu ya da şikayet dilekçesi ile bulunduğunuz yerdeki Cumhuriyet Başsavcılığı'na veya Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüklerine şikayette bulunabilirsiniz.
İşlenen herhangi bir siber suçu, doğrudan ihbar etmek için 155 hattını arayarak ilgili suç birimi ile suç ihbarı yapılabilir. Bunların dışında ise, aynı zamanda size karşı işlenen bir bilişim suçu hakkında da dilekçe yazarak savcılık aracılığı ile soruşturma ve dava açılmasını sağlayabilirsiniz.
Kişinin kendisine sosyal medya üzerinden hakaret suçu işleyen karşı tarafı emniyet birimlerine ya da savcılığa şikayet etmesi gerekir. Soruşturma ve kovuşturma sonucunda suçun gerçekleştiği anlaşılırsa savcılık bir iddianame hazırlar ve bu iddianameyi mahkemeye gönderir.
Hayır yapamazlar kesin bilgi eğer rahatsızsan instagram üzerinden şikayet et.
Yardım'a dokunun. Sorun bildir'e dokunun. Sallamadan sorun bildir butonuna dokunun. Dahil etme ve devam et'i seçin.
Eğer şikayette bariz bir kural ihlali mevcutsa hesap kapanır. Hesabın kapanması için kural ihlali varsa bir şikayet bile yeterlidir ama fazla şikayette hesabın incelenip kapatılma süresi hızlanır.
Dolandırıldım Ne Yapmalıyım? Dolandırıcılık suçunun unsurları oluştuğu takdirde ya da bir şahsın dolandırıldığını anladığınız takdirde adli makamlara ihbar veya şikayet ederek suçun faillerinin bulunmasını ve soruşturma yürütülmesi sağlanabilmektedir.
Savcılığa Yapılan Şikayet Nasıl Takip Edilir? Cumhuriyet savcılığına verilen şikayet dilekçesinin ardından bir hazırlık numarası verilir. Bu hazırlık numarası ile şikayette bulunulan savcılığa gidilerek soruşturmanın durumu takip edilebilir.
Reklam dolandırıcılığı, raporlara göre birden fazla adım içeriyor. Dolandırıcı kuruluş, bir reklam alanı için rakiplerle çekişmeyi kazandıktan sonra, birden fazla video reklamı kötü niyetle üst üste yığabiliyor. Reklam ortadan kalktığında saldırı da kalkmış oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri