10,62 km2'lik yüzölçümüne sahip Şişli ilçesi, 19 Mayıs, Bozkurt, Cumhuriyet, Duatepe, Ergenekon, Esentepe, Eskişehir, Fulya, Feriköy, Gülbahar, Halaskargazi, Halide Edip Adıvar, Halil Rıfat Paşa, Harbiye, İnönü, İzzetpaşa, Kaptanpaşa, Kuştepe, Mahmut Şevket Paşa, Mecidiyeköy, Merkez, Meşrutiyet, Paşa, Teşvikiye, Yayla ...
Şişli, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda yer alan bir ilçesidir. 25 mahallesi bulunan Şişli, doğuda Beşiktaş, kuzeyde ve batıda Kâğıthane ve güneyde Beyoğlu ilçeleri ile komşudur. Denize sahili olmayan Şişli ilçesinde çok sayıda tarihî eser, iş yeri, modern ticaret merkezi, kültür ve sanat merkezi bulunmaktadır.
İlçe, 35 km2 yüz ölçümüne sahiptir. Kuzeydoğusunda Kağıthane, batısında Beşiktaş ve güneybatısında Beyoğlu ilçeleri bulunmaktadır. İlçede 25 mahalle bulunmakta olup, ilçenin nüfusu TÜİK 2019 verilerine göre 279,817'dir.
Peki, Şişli adı nereden geliyor? İlçenin adının kaynağına dair en yaygın görüşe göre, şiş yapımıyla uğraşan ve “Şişçiler” diye anılan bir ailenin burada yaptırdığı “Şişçilerin Konağı”nın zamanla “Şişlilerin Konağı” olarak anılmaya başlanmasıyla ilçenin adı “Şişli” olarak günümüze kadar geldi.
Merkez, İstanbul'un Şişli ilçesine bağlı bir mahalledir. Şişli semti ayrıca bulunduğu ilçeye de adını vermiştir. Semtin adı burada oturan ve şiş yapımıyla uğraşan bir aileden gelmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
Peki, Şişli adı nereden geliyor? İlçenin adının kaynağına dair en yaygın görüşe göre, şiş yapımıyla uğraşan ve “Şişçiler” diye anılan bir ailenin burada yaptırdığı “Şişçilerin Konağı”nın zamanla “Şişlilerin Konağı” olarak anılmaya başlanmasıyla ilçenin adı “Şişli” olarak günümüze kadar geldi.
Nişantaşı, İstanbul'un Şişli ilçesinde, merkezi, Valikonağı Caddesi ile Teşvikiye Caddesi-Rumeli Caddesi'nin kesiştiği kavşakta yer alan anıt taş olan, Meşrutiyet ve Teşvikiye mahallelerinin Vali Konağı çevresindeki bölümlerini kapsayan, ev sahipliği yaptığı dünyaca ünlü markaların mağazaları, kafeler ve eğlence ...
Şişli'ye bağlı olmakla birlikte Kağıthane'nin güneyi ile birleşik durumda gibidir.
Belirli bir bölge içerisinde bulunan her alana semt denebilir. Bölge içerisinde yer alan bu alanlar yani semtler resmi idari sınırlardan bağımsızdır.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, İstanbul'un en kalabalık mahallesi olan Beylikdüzü'ndeki Adnan Kahveci Mahallesi, 11 bin 798 nüfusuyla Türkiye'nin de en kalabalık ikinci mahallesi olarak yer alıyor.
Şişli, Marmara Bölgesi kentsel yoğunluk sistemin ana çekirdeğini oluşturan İstanbul'da önemli ilçelerden biridir. İlçemiz nüfusu 2017 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt verilerine göre 274.196 olduğu tespit edilmiş olup; bunlardan 133.548 kişi erkek, 140.648 kişisi de kadın nüfusu oluşturmaktadır.
Son olarak 31 Mart 2019'daki seçimlerden %48,49'luk oy oranıyla birinci sırada ayrılan Cumhuriyet Halk Partisi'nden Muammer Keskin, günümüzde de bu görevi sürdürmektedir.
Adını İstanbul'un en eski semtlerinden biri olan Beşiktaş semtinden alır. 8,4 km uzunluğunda sahili olduğu İstanbul Boğazı'nın Rumeli yakasında yer alan ilçe batıda Şişli ve Kâğıthane, güneybatıda Beyoğlu, kuzeyde Sarıyer ilçeleriyle komşudur.
Şişli - Mecidiyeköy Metro İstasyonu, İstanbul metrosu'nun M2 (Yenikapı - Hacıosman) Metro Hattı'nda yer alan ve 16 Eylül 2000'de hizmete giren yer altı metro istasyonudur. Şişli'nin Merkez Mahallesi ile Fulya Mahallesi arasında Büyükdere Caddesi üzerinde -M7 platformunun üst kotunda- yer almaktadır.
Nişantaşı, İstanbul Avrupa Yakası'nda bulunan tarihin modernle harmanlandığı göz alıcı semtlerden biri. Nişantaşı ziyaretçilerine her adımda lüksün, zarafetin, zengin alışveriş deneyiminin, sanatın, kültür ve gastronominin çeşitliliğini sunuyor.
Cevahir AVM - İstanbul Şişli Mecidiyeköy.
Zincirlikuyu İstanbul'da Şişli ilçesinin Beşiktaş ilçesi ile olan sınırında, Esentepe ile Levent arasında kalan, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü bağlantı yolu, Büyükdere Caddesi ve Barbaros Bulvarı'nın kesiştiği bölgede yer alan semt.
(Ali Sami Ülgen, Fatih Devrinde İstanbul, İstanbul 1939, 15. Osmanlı İstanbul'unun ilk kurulan semti olan Saraçhane, bugün Fatih İlçe'nin temellerinin atıldığı ilk semti olma özelliğini de taşımaktadır. Bugün Şehzadebaşı olarak bilinen bölgede Saraçhane sınırları içerisindeydi.
İstanbul'un tarihî merkezi olan Fatih ilçesi turizm ve ekonominin en canlı olduğu noktalardandır. Kuzeyinde Haliç; güneyinde Marmara Denizi, doğusunda İstanbul Boğazı; batısında Zeytinburnu ve Eyüpsultan ilçeleriyle komşudur.
Anadolu Yakasındaki İlçeler: Adalar, Ataşehir, Beykoz, Çekmeköy, Kadıköy, Kartal, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sultanbeyli, Şile, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar olmak üzere 14 tane ilçeye sahiptir.
Harbiye, İstanbul'un Şişli İlçesi'ne bağlı bir semt ve mahalledir. Adını 1834-1936 yılları arasında burada bulunan Mekteb-i Harbiye'den almıştır. Kuzeyinde Şişli ilçesine bağlı Halaskargazi ve Teşvikiye mahalleleri, batısında gene Şişli ilçesine bağlı İnönü ve Ergenekon mahalleleri vardır.
Şişli-Nişantaşı'nda yer alan ve oldukça popüler bir cadde olan Vali Konağı Caddesi, ismini bünyesinde bulunan vali konağından almıştır. Burada yer alan konak anlatılana göre önceleri bir Rum tüccarına aittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri