Bazı kadınlarda hemen her cinsel ilişki sonrası, sık ve ağrılı idrara çıkma gibi sistit belirtileri görülür. Şikayetler genellikle bir iki gün sürer ve yeniden ilişkiye girene kadar geçer.
Sistit, genellikle idrar yolu enfeksiyonunun ikincil etkisi olarak ortaya çıkan mesanenin bir tür enfeksiyonudur. Kadınlarda daha fazla görülen sistit; ağrılı ve acılı geçebilir. Hafif sistit vakaları genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşebilmektedir.
Tam olarak nedeni bilinmeyen ve tespit edilemeyen bu hastalıkta tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, bazı alerjik reaksiyonlar, idrar kesesinde alerjide görevli bazı hücrelerin aşırı fonksiyon göstermesi, idrar kesesinin içini döşeyen hücrelerin fonksiyon bozukluğu gibi nedenler suçlanabilir.
Özellikle maydanoz, karanfil, ebegümeci, civanperçemi, yaban mersini, ekinezya, karahindiba, güvey otu ve kekik sistit için etkili doğal bitkilerdir. Kaynattığınız suyun içine bu bitkilerden bir tutam atın ve 5 dakika demleyin. Sonrasında süzerek çayınızı içebilirsiniz. Günde en fazla 2 fincan içebilirsiniz.
Mesane enfeksiyonunuz varsa, muhtemelen 3 ila 7 gün boyunca antibiyotik almanız gerekecektir. Böbrek enfeksiyonunuz varsa, muhtemelen daha uzun süre – belki 2 haftaya kadar antibiyotik kullanmanız gerekecektir. Böbrek enfeksiyonunuz varsa, hastanede tedavi edilmeniz de gerekebilir.
İlgili 30 soru bulundu
Bol sıvı tüketin
Günde yaklaşık iki litre su içmek de, olası mesane enfeksiyonlarını önlemek için alınabilecek etkili bir önlemdir.
Kronik idrar yolu enfeksiyonu, bakteriyel bir enfeksiyonun sonucudur. Çoğu durumda, bakteriler üretra yoluyla üriner sisteme girer ve daha sonra mesanede çoğalırlar. Nasıl geliştiklerini daha iyi anlamak için Kronik idrar yolu enfeksiyonu, mesane ve üretral enfeksiyonlara ayırmak yararlıdır.
Sistitin (İdrar Kesesi İltihabı) Tedavisi. Belirtileriniz azaltmak için evde uygulayabileceğiniz birkaç yöntem vardır; Karnınızın alt bölümüne ısı uygulayın.Bu bölgeye su torbası,ısıtıcı ped veya sıcak havlu koyarak ağrıların ve bu bölgedeki baskı hissinin azalmasını sağlayabilirsiniz. Bol bol sıvı tüketin.
İnterstisyel sistit ise mesanede enfeksiyon belirtisi olmadan, mesane duvarının iltihaplanması ve tahrişi olmasıdır. Ağrılı mesane sendromu olarak da bilinen interstisyel sistit mesanede ağrı, sürekli idrara sıkışıklık hissi veya yanmanın mevcut olduğu uzun süreli (kronik) bir sorundur.
Çocuklarda görülen sistit için antibiyotikler arasında korunan penisilinler (augmentin, amoksmklav), sefalosporinler (sefiksim, sefuroksim), alternatif olarak ise ko-trimazole, nalidiksik asit, nitrofurantoin, sistit için antibiyotik hamileler için, amoxiclav, monural yer alır.
Sistitler antibiyotikler ile tedavi edilir. Tedaviye başlamadan önce idrar kültürü ve antibiyogram için örnek alınmalı, sonuçlar çıkıncaya kadar idrar yolları enfeksiyonlarında etkili antibiyotikler kullanılmalı, antibiyogram sonuçlarına göre gerekirse bu ilaçlar değiştirilmelidir.
Bir bardak suyun içine birkaç kaşık elma sirkesi ilave ederek içmek idrar yolu enfeksiyonunu idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelebilir.
Bunun dışında fluoroquinolonlar olarak bilinen bir antibiyotik grubu da yine ayaktan İYE tedavisinde son yıllarda çok kulllanılan ilaçlardır (Cipro, Ciproxin). Komplike olmayan, sık tekrarlamayan ve özellikle bayanlarda görülen sistit gibi enfeksiyonlarda kısa surely tedavi tercih edilir.
İdrar yolu enfeksiyonu kaç gün sürer sorusuna "Tedavi edilmezse, bir idrar yolu enfeksiyonu kendi başınıza savaşması genellikle yaklaşık üç ila yedi gün sürer" dedi.
Belirtiler: Sık idrara çıkma İdrar yaparken yanma veya acı hissi İdrar renginde değişiklik Bulanık veya kanlı idrar Karın veya kasık ağrısı Ateş Tedavi: Cinsel ilişki sonrası sistit, genellikle antibiyotik tedavisi ile yönetilir.
Bakteriyel enfeksiyon olmaksızın mesane duvarının iltihaplanmasıdır. İntersistiyal sistit, “ağrılı mesane sendromu” olarak da tanımlanır. Ağrı, sürekli idrara sıkışıklık hissi veya yanmanın mevcut olduğu uzun süreli (kronik) bir sorundur. Tedavide mesane içerisine farklı ilaç uygulamaları yapılabilir.
Diyaframlar spermisid denen sperm öldürücü kimyasallar içerdiğinden bu kişilerde sistit sık görülür. Gebelik: Kadınlarda hamilelik döneminde idrar yolu enfeksiyonları sık görülür.
Kanamalı sistit olarak da bilinen hemorajik sistit, mesane (idrar torbası) içinde birikip kolonizasyon yapan bakterilerin mesane duvarına penetrasyonu ile kan damarlarında kanama yapması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Kliniğe bu durum kişinin idrar yaparken kanama şikayetinin olması ile yansımaktadır.
Hastalarda genellikle uzun zaman içerisinde yavaş yavaş artarak ilerleyen sık idrara gitme, gece sık idrara kalkma, idrarını hissettiğinde göbek altında ağrı yakınmaları olur. Ağrı idrar yapınca hafifler. İdrarın uzun süre tutulması halinde idrarla birlikte gözle görülür kanamalar olabilir.
Bunun yanında soğuk ortamlarda uzun süre kalmak da sistit hastalığının bir sebebi olabilir. Bahsedilen bu durumlar hastalığın direkt sebepleri değil, daha çok hastalığın oluşumuna zemin hazırlayan faktörlerdir.
Akut sistitin özellikle kadınların kaçınılmaz hastalığı olduğunu belirten uzmanlar, günde 6 ya da 8 bardak su içmenin idrar yolu enfeksiyonlarından koruduğunu söylüyor.
C vitamini kullanın. C vitamini idrarla atılırken idrarın asitliğini de artırır. Asit, ortam bakterilerin yerleşmesini ve üremesini zorlaştırır. Bu durum tedavinin etkinliğini artırabilir ve kısmen de olsa korunma sağlayabilir.
Erkeklerde sürekli idrar hissine sebep olabilen, idrar yolu enfeksiyonları, içecek türleri, ilaç kullanımı ve diyabet kadınlarda da sürekli idrar hissine sebep olabilir.
İdrar yollarında veya idrar yaparken ağrı ve yanma çeşitli nedenlerden kaynaklanır. Belsoğukluğu, ülser, mesane iltihabı, prostat iltihabı, mesane tümörü, yumurtalık iltihabı, apandisit düşünülebilir. Bu nedenle tedaviye geçmeden önce, hastalığa neden olan bozukluğu tespit etmek gerekir.
CİPRO®, içerisinde 100 mililitrelik şişelerde bulunur. Şişe içerisindeki çözelti, renksiz, berrak çözeltidir. yaş arası çocuklarda komplike idrar yolu enfeksiyonları ve böbrek enfeksiyonlarının 2. ve 3. basamak tedavisinde, kistik fibrozisin P.aeruginosa adlı bakteriye bağlı akciğer alevlenmesinde kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri