2019 yılında getirilen düzenleme ve uygulanan karar ile cam filmi yasaklanmıştı. Aracın içinin görünmemesinin güvenlik problemlerine yol açabilmesi sebebiyle böyle bir karar alınmıştı. Bunun yanı sıra bütün araçların ön camlarında cam filmi kullanılması da yasaklanmıştı.
Sadece ufak düzenlemeler getirildi. Cam filmini ön sürüş camına uygulamak kesinlikle yasak. Aynı zamanda %70 geçirgenliğin üzerindeki filmleri yaptırmakta aynı şekilde yasak. Cam filmi yaptırmayı düşünüyorsanız, ön cam sürüş camı haricinde kalan camlara çok koyu olmayan bir tonda uygulayabilirsiniz.
Ancak cam filmi taktırma şartları bununla sınırlı değildir. “Ön cam filmi yasak mı?” sorusuna da mutlaka cevap verilmesi gerekir. Ön cama film uygulamak tamamen yasaktır ve bu yasağa uymayan sürücüler ön cam filmi cezası ile karşı karşıya kalabilirler.
Araba cam filmleri UV ışınlarına maruz kalmayı engeller, bu nedenle özellikle en sıcak yaz aylarında sabah işe giderken güneş yanığı konusunda endişelenmenize gerek kalmaz.
1 numara cam filminde görüş durumu %85'dir. Bundan dolayı hiçbir ceza ve yasak durumuyla karşılaşmadan rahatlıkla araçlarda kullanılabilir.
İlgili 29 soru bulundu
Yani 1 numara ve 2 numaralı film türleri bu kurala uygundur. 1 numaralı film %85, 2 numaralı film ise %70 ışık geçirgenliği oranına sahiptir. 1 ya da 2 numara dışındaki diğer cam filmlerin kullanılması yasaktır. Yasak olmasının nedeni ise sürücünün görüş açısını kapatması ve aracın içerisini görmeyi engellemesidir.
Güncel yasa ve yönetmeliklere göre cam filmlerinin en az %70 ışık geçirmesi gerekiyor. %70 ışık geçirgenliği sadece 1 ve 2 numaralı filmler için uygun görülüyor. Bu orandan daha az ışık geçiren cam filmleri araçlarda yasak olarak biliniyor. Bu nedenle 3, 4 veya daha fazla numara film kullanmak yasaktır.
Hangi Cam Filmleri Serbest? Işık geçirgenliği %70'in üstünde olan yani ışığı %70'ten fazla geçiren cam filmlerinin kullanılması serbesttir. Cam filmi uygulayan yerlerde bu filmler 1 ve 2 numara olarak adlandırılır.
Başlangıç olarak, yapıştırma yapıştırıldıktan en az bir hafta sonra yıkanması gerektiğini bilmeliyiz, çünkü tutkal cama sıkıca sabitlenmelidir. Tutkal tamamen kavranana kadar filmi dikkatsizce yıkarsanız, soyulma olasılığı yüksektir. Filmi aşındırıcı özelliklere sahip maddelerle yıkamaktan kaçınmak gerekir.
Cam temizliğinde mikrofiber bez ile fazla su alınması gerekmektedir. Camlar sirke, bulaşık deterjanı veya sirke ile temizlenmektedir. Ayrıca cam üzerinde herhangi bir kalıntı var ise cam jiletleri kullanılabilir.
Cam filminin belirli bir yüzdesinin araçlarda kullanılması da yasaklanmıştır. Yasal olarak araçlarda kullanılabilen cam filmi oranı, aracın ön camı için %75, arka camı için ise %70'tir. Bu oranlar dışında cam filmi kullanmak da yasaktır ve trafik cezası ile karşılaşabilirsiniz.
Buna göre 1 ve 2 numaralı cam film türlerinin kullanımı söz konusudur. 1 numaralı cam filmi %85 geçirgenlik sağlarken son derece rahat bir şekilde sürücü kontrolünü sunuyor. 2 numaralı cam film ise %70 geçirgenliğe sahip olmasıyla sınıfı geçiyor.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi her araç filmi için ceza bulunmamaktadır. Cam filmi konusunda Avrupa Birliği standartları esas alınmaktadır. Buna göre; arka camlar için film serbestken, ön camlarda kullanımı yasaktır ve kullanan araç TÜVTÜRK tarafından ağır kusurlu olarak sayılmaktadır.
Bunun yanı sıra aracın herhangi bir camına %70 ışık geçirgenliği oranının altında geçirgenliğe sahip olan bir cam filmi yapıştırılması ayrıca yasaktır. Eğer cam filmi kullanmayı düşünüyorsanız ön cam hariç bütün camlarda en az %70 ışık geçirgenliğine sahip cam filmi kullanabilirsiniz.
Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin ilgili maddesi ise “Taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır” hükmünü içeriyor. Bu hükümle birlikte artık araçlarda cam filmi ve renkli cam yasaklandı.
Sonradan takılan cam filmler ruhsata işlenmemektedir. Sadece fabrika çıkışlı cam filmler ruhsata işlenmektedir. Cam film uygulaması kullanımına bir takım şartlar koyularak izin verilmektedir. Burada amaç araç içi görünümünü çok fazla kapatarak, bunun kötü niyetli kullanımının önüne geçmektir.
Araba cam filmi ömrü genelde 5 – 15 yıl arasında gösterilse de bu sürelerden çok daha erken bir zamanda eskimeler görülmektedir. Tercih edilecek cam filminin kalitesine ve özelliklerine göre ömrü de farklılık göstermektedir. Cam filmi çekildikten sonra bu filmlerin faydalarından uzun süre yararlanmanız mümkündür.
Uygulama işlemi tamamladıktan sonra 3 ve 12 saat arasında kuruması ve iyi bir şekilde uygulanması açısından bekletebilirsiniz. Ürünü uyguladığınız yüzeye kolay bir şekilde uygulanmasını sağlamak için güneş ışığı görmesini sağlayarak sağlıklı bir şekilde kurumasını ve cam yüzeyine uygulanmasını sağlayabilirsiniz.
Ancak cam filmi yaptırdığınız ilk 2 gün camlar kesinlikle açılmamalıdır garantiliyse garantiden çıkar.
Karayolları Trafik Kanunu madde 30/1-b'ye göre:
Kanunda da belirtildiği üzere cam filmi taktırmak ve cam filmini belirtilen süre içinde çıkarttırmamak da cezaya tabi. 2023'de cam filmi taktırma cezası ise 20 ceza puanı ve 951 TL; ancak ilk 15 gün içinde ödenmesi durumunda indirimli tutar 713 TL'ye düşüyor.
2 Numara Cam Filmi
Bunu hesaba katarsak camın toplam ışık geçirgenliğinin en %70 olması gerektiği sonucuna varabiliriz. Aksi takdirde ön camda sürücünün görüş problemi yaşaması olasıdır. 2 numara cam filmi için ışık geçirgenliği oranına baktığımızda ise bunun %70 ve %75 arasında değişiklik gösterdiğini görebiliriz.
Dolayısıyla geçirgenlik yüzdeleri dört numara ile kısıtlı değildir. Ancak temel olarak ifade etmek gerekirse, 1 numaralı cam filmi yüzde 85, 2 numaralı cam filmi yüzde 70, 3 numaralı cam filmi yüzde 55, 4 numaralı cam filmi yüzde 40 görünür ışık geçirgenliğine sahiptir.
Kimi süs, kimi güvenlik, kimisi de sağlık problemleri nedeniyle araçlarına cam filmi taktırıyordu. Ancak bu işlemi yaptıran araç sahiplerine, trafik kurallarına uygun olmadığı gerekçesiyle cezai yaptırımlar uygulanıyordu. Bugün yürürlüğe giren yönetmelikle birlikte, artık araçlara cam filmi takmak serbest hale geldi.
Aynalı Cam Filmi Ne İşe Yarar? Aynalı cam filmi gece içeriyi gösterir mi, sorusunun cevabı da, hayır olacaktır. Hem güvenlik boyutunu düşünen hem de güneş ışınlarının zararlı etkisinden korunmak isteyen kişiler için genellikle aynalı cam filmi tavsiye edilmektedir.
Sonax Amerikan Cam Filmi markasında, dünyanın en iyisi olarak kabul edilen ASWF cam filmi kullanılıyor. Amerikan standartlarına uygun olarak üretilen Sonax Cam filmi, %99 oranında UV ışınlarını bloke ediyor. Ömür boyu garantili olan Sonax Cam filmi, diğer cam filmlerine göre fiyat olarak da avantajlı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri