Paylaş: e-Devlet Kapısı'nda Borç Durum Yazısı Talep Girişi (Gerçek Kişi) ve Borç Durum Yazısı Talep Girişi (Tüzel Kişi) olmak üzere açılan iki hizmet üzerinden tüm vatandaşlarımız "Borcu yoktur" yazısını artık e-Devlet Kapısı'ndan alabilecekler.
Vergi borcu yoktur yazısı, vergi mükellefinin bağlı bulunduğu vergi dairesinden alınır. Vergi borcu yoktur yazısı almak amacıyla yapılacak başvuru, dilekçe ile şahsen yapılmalıdır.
e-Devlet sistemine giriş yapılır. Kurumlar bölümünden 'Gelir İdaresi Başkanlığı' seçilir. Hizmetler arasından 'Kimlik Doğrulama' seçilir. 'Borcu Yoktur Yazısı Talebi Girişi' seçilir.
Dilekçe sunarak talep ettiğiniz vergi borcu yoktur yazısının geçerlilik süresi vardır. Genellikle 15 gün olarak belirtilen bu süre zarfı dolduğunda yeniden gerekli işlemleri başlatarak yeni bir belge hazırlanmasını sağlamalısınız.
Hak sahibinin vergi borçları toplamı 5.000 TL'nı aşmıyorsa, hak sahibinin vergi borcu olmadığı kabul edilecek ve “vergi borcu yoktur” yazısı verilecektir. Söz konusu tutarlar önceden 2.000 TL olarak belirlenmişken, 03.03.2020 tarihinden itibaren 5.000 TL olarak uygulanacaktır.
İlgili 41 soru bulundu
e-Devlet Kapısı'nda Borç Durum Yazısı Talep Girişi (Gerçek Kişi) ve Borç Durum Yazısı Talep Girişi (Tüzel Kişi) olmak üzere açılan iki hizmet üzerinden tüm vatandaşlarımız "Borcu yoktur" yazısını artık e-Devlet Kapısı'ndan alabilecekler.
2023 yılı vergi borcu sınırı ise yine 5.000 TL olarak uygulanmaya devam edilecektir.
Başvurunun ardından bir, en geç iki iş gününde talep edilen borcu yoktur belgesi e-posta olarak gönderilir. E-imzalı olarak gönderilen belge, resmi evrak niteliğindedir ve tüm resmi işlemlerde kullanılabilir.
Vergi borcu yoktur yazısına konu borç tüm vergi borçlarını değil sadece 5 bin TL'yi aşan vadesi geçmiş borçları kapsamaktadır. Hatta aşağıda detaylı şekilde belirtildiği üzere 5 bin TL'yi aşan vadesi geçmiş her borcu da kapsamamaktadır. 5 bin TL'yi aşmayan borçlarda bu belgeye/uygulamaya ihtiyaç yoktur.
SGK borcu yoktur yazısı nereden alınır? SGK borcu yoktur yazısı Sosyal Güvenlik Kurumunun resmi internet sitesi www.ssk.gov.tr veya e-Devlet https://www.turkiye.gov.tr/sgk-esgkuyg-esgksifre-e-borcu-yoktur üzerinden alınmaktadır.
Taksitlendirilen borçlar için borcun yüzde 10'u ödenmeden "borcu yoktur" yazısı verilmeyeceği şartı 31 Temmuz'a kadar kaldırıldı.
SGK Borcu Yoktur Yazısı Nereden Alınır? SGK borcu yoktur yazısı, bağlı olunan Sosyal Güvenlik Kurumu Merkezine başvurularak alınabilir. Uzun süredir kullanılan bu yöntem hâlâ geçerli olmakla birlikte ilgili belge artık e-Devlet üzerinden de alınabiliyor.
EBorcu Yoktur (TL) sonrası e-SGK, “İşveren sistemi” uygulamasına taşınmıştır. Isveren Sistemi linki ile uygulamaya giriş yapabilirsiniz. Adi ortaklık işyerleri de yapılan güncelleme sonrası borcu yoktur belgelerini uygulama üzerinden temin edebilmektedirler.
Dileyen vatandaşlar Tapu Müdürlüğü'nden bu belgeleri çıkartabiliyor, borcu varsa da ödeme işlemini gerçekleştirip borcu yoktur yazısını kısa sürede alabiliyor.
6183 sayılı Kanunun 22/A maddesi, 7061 sayılı Bazı Vergi Kanunları ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun[1] 7 inci maddesiyle değişmiştir. Buna göre, amme alacağı ödemeden yapılmayacak işlemler ve işlem yapanların sorumluluklarına ilişkin düzenlemeler düzenlenmiştir.
ÖDEMELERDE VERGİ BORCU SORGULAMASI
Ödeme tutarı olan 2000 TL'nin hesabında KDV hariç mi, dahil mi olarak dikkate alınacaktır.
Her bir ödeme veya işlem için ayrı ayrı olmak üzere, belgenin aranılması gereken yılda uygulanacak olan idari para cezası tatbik edilir. 6183 sayılı Kanunun 22/A maddesine göre verilen idari para cezası, ilgilisine tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekir.
yerdeki vergi dairesine vermeleri gerekmektedir.
SORU 4: VERGİ BORCU KABUL EDİLMEYECEK DURUMLAR NELERDİR? Firmanın ihale tarihi itibarıyla vergi borcu tutarı 5.000 (beşbin) TL ve altında ise vergi borcu olmadığı kabul edilecektir.
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunun devamında ise cezai yaptırımın boyutu genişler.
Bu iki terimi vergi hukuku açısından değerlendirdiğimizde vergi borcunun tahakkuku, tarh edilen verginin ödenecek aşamaya gelmesini ifade eden bir durum, bir saptama; vergi borcunun kesinleşmesi ise, vergi borcuna karşı başvurulabilecek tüm olağan kanun yollarının tüketilmesi biçiminde tanımlanabilir.
Vergi Borcu 5 Yıl Ödenmezse Ne Olur? 5 yıl içinde ödenmeyen, dolayısıyla tahsil edilmeyen vergi borcu tahsil zamanaşımına uğrar.
5510 sayılı Kanunun 90 ıncı maddesi hükmü uyarınca yayımlanan Yönetmelik hükümleri; ihale yoluyla yapılan işleri kapsadığından, doğrudan temin ihale usulü ile yapılan alımlar nedeniyle borcu yoktur yazısı aranmayacaktır.
Kendisine ödeme emri tebliğ edilen borçlu, 15 günlük süre içinde borcunu ödemez ve mal bildiriminde de bulunmazsa mal bildiriminde bulununcaya kadar bir defaya mahsus olmak ve üç ayı geçmemek üzere hapisle tazyik olunur.
İnteraktif Vergi Dairesi internet sayfasına, beyannameyi dolduracak mirasçılardan herhangi birinin bilgileriyle girilebilecek ve vefat eden kişinin TC kimlik numarasıyla işlem gerçekleştirilebilecek. Sistem, adım adım ve kolay şekilde beyannamesini doldurması için mükellefi yönlendirecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri