Nakşibendiliğin Hâlidi kolundan olan İsmailağa Cemaati üyeleri, Türkiye'deki İslamcı gruplaşmalar arasında en katı yoruma sahip olanlardan biliniyor. Cemaat üyeleri, erkeklerin cübbe ve şalvarla gezip sarık sarmaları, kadınların ise kara çarşaf giymeleriyle diğer İslâmi cemaatlerden şeklen ayırt ediliyor.
İSMAİLAĞA CEMAATİ:
KADINLAR: Siyah çarşaf giyerler.
Her tarikatın kendisine özel bir başlığı (takke) bulunur ki bu başlığa Tac denir. Bayrami tarikatının tacı beyaz renkli, altı dilimli olup tam tepesinde beyaz keçeden birbiri içinde üç daire bulunurdu. Buna gül adı verilirdi.
Sokaktaki adamlar çember sakallı, sarıklı, cüppeli, şalvarlı... İsmailağa cemaatine mensup varlıklı kesimin buraları yeni yerleşim alanı olarak seçmesinden sonra bu görütülerin arttığı belirtiliyor.
İsmailağa Cemaati son olarak, tarikat gölgesinde küçük yaşta evlendirilen kız çocuğunun hikayesini anlatan Kızıl Goncalar dizisini hedef göstererek yayından kaldırılmasını talep etmesiyle gündeme gelmişti.
İlgili 32 soru bulundu
Türkiye'de bulunan tarikatlar ve cemaatler arasında Faniler Tarikatı diye bir grup bulunmuyor. Kızıl Goncalar dizisi ile gündem olan Faniler Tarikatı gerçekte yok.
Resmi kaynaklara göre, Türkiye'de 200'den fazla tarikat bulunmaktadır. Ancak bazı araştırmacılar, bu sayının 500'ü aştığını iddia etmektedir.
Abdülkādir-i Geylânî'ye (ö. 561/1165-66) nisbet edilen İslâm dünyasının ilk ve en yaygın tarikatı. Tasavvufta Hakk'a ulaşmak için benimsenen usul, tutulan yol.
Nakşibendilik (Farsça: نقشبندیه Nakşbendiyye), 14. yüzyılda Orta Asya'da Buhara çevresinde gelişen ve adını kurucusu sufi alim Bahâeddin Nakşibend'den alan tasavvuf tarikatı.
Ali kanalıyla gelen tarikatlar sesli ve hareketli zikiri benimsedikleri için cehrî (turuk-ı cehriyye), Hz. Ebû Bekir kanalıyla gelen Nakşibendiyye ve kolları genellikle kalbî, sessiz ve hareketsiz zikir uyguladıklarından hafî (turuk-ı hafiyye) diye isimlendirilir.
Menzil Cemaati, Nakşibendiye'ye bağlı olup Türkiye'deki cemaatler arasında en fazla mensubu olanlardan biridir.
Ruşen Çakır yazdı: 10 soruda Menzil tarikatının geleceği
Nakşibendiliğin Menzil kolunun şeyhi Abdülbaki Erol'un hayatını kaybetmesinin ardından tarikat üçe bölündü. Abdülbaki Erol hayattayken, oğulları Saki Erol, Fettah Erol ve Mübarek Erol'a halifelik vermişti. Böylece tarikat üçe bölünmüştü.
Kurucu Şeyh Nureddin Mehmed Cerrahi 1678'de Cerrahpaşa'da doğmuştur. Bu tarikatın Bektaşilikten etkilendiği söylenebilir; çünkü Şeyh Nurettin Cerrahi'nin icazet aldığı Ramazaniye tarikatı şeyhi Ali Köstendili, ruhani eğitimini H. Bektaş Veli aracılığıyla gerçekleştirmiştir.
İsmailağa Cemaati, Mahmut Ustaosmanoğlu'nun İstanbul Fatih'te Çarşamba semtindeki İsmailağa Camii merkez olmak üzere oluşturduğu, Nakşibendiliğin Halidî koluna bağlı bir cemaattir.
Çarşaf, Irak, Suriye, Suudi Arabistan, İran, Afganistan, Pakistan, Moritanya, Çad, Cezayir, Sudan, Yemen gibi çoğunluğu Müslüman olan toplumlarda bazı kadınların giydiği bir tesettür türü. Çeşitli stilleri ve renkleri olmak ile birlikte sadece eller ve yüzün açık kalmasına izin verilir.
Çarşaf Türkiye'ye Tanzimat döneminde hacca gidip gelenler tarafından Araplar veya muhtemelen İranlılar'dan alınmak suretiyle getirilmiştir. Önceleri pek tutulmayan, hatta bid'at olduğu ileri sürülen çarşaf, 1870'te çıkarılan bir emirnâme ile ince yaşmak ve feracenin yasaklanmasından sonra yaygınlaşmıştır.
Muhammed Cemal b. el-Kebîr b. Musa b. mran b. Yahya b. Hüsameddin el-Bekrî eş-Şattârî el-Muktserî el-Hindî en- Nakşibendî aslen Sistanlı olup soyu Ebû Bekir es-Sıddîk'e ulaşmaktadır.
Nakşibendi Tarikatı | Şeyh Seyyid Abdulbaki Elhüseyni Hazretleri - YouTube.
Nakşibendiyye tarikatının kurucusu. Bahâeddin Nakşibend'e (ö. 791/1389) nisbet edilen tarikat. Nakşibendiyye tarikatının kurucusu Bahâeddin Nakşibend'in mürşidi.
Nakşibendilik ülkemize Emir Buhari'nin İstanbul'daki ilk Nakşibendî tekkesini 895 (1490) yılında[2] açmasıyla başlamıştır. Emîr Buhârî'nin faaliyet merkezi önceleri Fatih semtindeki evi olmuş, ardından buraya II. Bayezid'in desteğiyle bir tekke inşa etmiş ve son olarak da Ayvansaray'da bir tekke daha kurmuştur.
Bütün dinlerde değişik zamanlarda ve yerlerde ortaya çıkan farklı tarikatlar ve cemaatler bulunmaktadır. Müslüman tarihinde de sayısız tarikat mevcuttur.
Türkiye'nin en büyük tarikatlarından biri olan Menzil artık 3 şeyh tarafından idare edilecek. Cemaat ve tarikatlarla ilgili araştırmalarıyla tanınan Müfid Yüksel, tarikatlarda "şeyh seçimi" diye bir uygulamanın olmadığını belirtiyor.
Bizde çoğunlukla tek kişilik cemaat hükmündeki Veysel Karani ile başlatılan tarikatlar aynı zamanda cemaat adı altında toplandıkları gibi; Şii, İsmaili vb. siyasi heteredoksiye mensup olan hareketler de birer cemaattir.
İşte, Menzil cemaati lideri Abdulbaki Erol hakkında bilgiler... ABDULBAKİ EROL KİMDİR? Abdulbaki Erol, 2 Mayıs 1949 tarihinde Adıyaman'ın Kâhta ilçesinin Menzil Köyünde dünyaya geldi. Babası Seyyid Abdulhakim el-Hüseyni'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri