Günde ortalama 2 litre yani 8 su bardağı su içerek kalp krizi riskinizi azaltabilirsiniz.
İdeal Miktarda Su Tüketimi Kalp Hastalığı Riskini Azaltabilir. Su tüketim miktarı ile koroner kalp hastalığı riski arasında önemli bir bağlantı vardır.
Günde 6 ve daha fazla bardak su içenlerde kalp krizinden ölüm riski, günde 2 bardak ve daha az içenlerden çok daha az bulunmuştur. Çünkü su, kanın akıcılığını artırarak damarları ve kalbi korur.
Su, vücudumuzdaki besin maddelerini hücrelere taşır ve hücrelerdeki atıkları alır, vücut ısısını dengeler, eklemleri ve iç organları kayganlaştırır, kan dolaşımını sağlar, kalp damar fonksiyonlarını korur2.
Yeterince su içilmemesi, kaybedilen suyun yerine konulmaması, vücudumuzun susuz kalmasına yol açıyor; bu durum vücuttaki elektrolitleri azaltıyor, tansiyonu düşürüyor ve çarpıntıya yol açıyor.
İlgili 36 soru bulundu
Kalp yetersizliği hastaları için günlük sıvı alımı ne oranda olmalıdır? Günlük sıvı alımı 1.8–2 litreyi (8 su bardağı) geçmemelidir.
Yetersiz su tüketimi kalp krizini tetikleyebilir
Beslenme, sporla yaşarken sigara ve alkolü hayatınızdan çıkarın. Peki yaşam kaynağı su bunun neresinde? Suyun kalp sağlığı için de kritik önem taşıdığını biliyor muydunuz? Bilimsel çalışmalar, az su içenlerde kalp krizi riskinin arttığını ortaya koyuyor.
Örneğin kalp ve böbrek yetmezliği olanların fazla su içmeleri sağlıklarına zarar verebilir. Bu hastaların günlük almaları gereken su miktarı değişebileceğinden düzenli doktor takibinde olmaları gerekir.
Kanı sulandırır ve dolaşım sırasında pıhtılaşmasını önler, Stres, gerginlik ve depresyonun hafiflemesine yardımcı olur, Vücut direnci ve bağışıklığının güçlenmesini sağlar.
Dengeli ve düzenli beslenin, özellikle Akdeniz mutfağını tercih edin. Glisemik indeksi yüksek olan şekerli ve yağlı gıdalardan uzak durun. Günde 25-30 dakikalık yürüyüşler yapın veya yüzün. Damar sağlığı için risk oluşturan; sigara, yüksek tansiyon ve kolesterol gibi faktörleri ortadan kaldırmaya çalışın.
Her yemekten 30 dakika önce 1 bardak su yiyecekleri hazmetmeye yardım eder. Banyodan önce 1 bardak su, tansiyonun düşmesine yardım eder. Uykudan önce 1 bardak su ise kalp krizini ve felci önler.
Balık: Protein, vitamin (B6, B12), selenyum ve demir kaynağı. Yüksek derecede Omega 3 yağ asidi içeren somon, uskumru, ton balığı gibi balıklar kalp sağlığına son derece yararlı. Balık, kan pıhtılaşmasını azaltarak ritim bozukluklarını engelliyor.
Özellikle yağlı balıklar, omega-3 yağ asitleri açısından zengin, iyi bir protein kaynağıdır ve kalp sağlığı için faydalı besinlerdendir. Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin bir beslenme alışkanlığının olması kalp sağlığının korunmasına yardımcı olabilir.
Susuzluk kalbi yoruyor ama soğuk suya dikkat!
Vücuda alınan su miktarı yeterli değilse, kalp de bu durumdan olumsuz etkilenmektedir. Susuzluk kalpte ritim sorunlarına yol açabilmektedir. Özellikle kalp sağlığı için su tüketimine özen gösterilmelidir. Kalp hastalarının içtikleri suyun ısısına da dikkat etmelidir.
Sıcak su ile banyo yapmak ağrıyan eklemleri yatıştırmaya, stresi uzaklaştırmaya ve uykuya dalmaya yardımcı olur. 24 Mart 2020'de Heart dergisinde çevrimiçi yayınlanan bir çalışma, günlük sıcak su ile banyo yapmanın daha iyi kalp sağlığı ile de ilişkili olduğunu gösteriyor.
Yapılan kontrollerde sessiz kalp krizi tespiti yapılabilir. SESSİZ KALP KRİZİ NASIL ANLAŞILIR? Kalp krizi belirtileri arasında mide bulantısı ve kusma, ani soğuk ter basması, baş dönmesi, sıkıntılı genel durum, çabuk yorulma, nefes darlığı ve kalp ritim bozukluğu da yer almaktadır.
Çay ve kahve tüketimi: Kültürümüzün vazgeçilmez öğelerinden olan çay ve kahve tüketiminin kalp krizlerini ve inme riskini önlediğine dair araştırma sonuçları yayınlanmıştır. Bu olumlu etkilerin içeriklerinde bulunan flavonoidlerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Flavonoidler, antioksidan etki gösterirler.
Kalp krizi geçirmekte olan bir kişinin tıkalı olan damarını açmak adına yapabilecekleri hastaya zaman kazandırabilmektedir. Ağrı başladığı andan itibaren ilk olarak, telefon ile ambulans çağrılmalı ve yakınlarına haber verilmelidir. Bir bardak su içilmelidir. Bunun dışında hiçbir şey yenilip, içilmemelidir.
SOLUNUM Ekşi limon, sıcak (sıkıntılı) kalp çarpıntısını giderir ve meramalatı boğaz ve akciğere çok yararlıdır.
Uzmanlara göre haftada toplam 15-25 km, 3-5 kere 4-5 km koşmak veya en az 5 gün 30-45 dakika hızlı yürüyüş başka bir ifadeyle aerobik veya kardiyo (hedef kalp hızının -220'den yaşınızı çıkarın- %65'ine kadar sabit hızda hafif-orta tempolu koşu, yüzme, bisiklet benzeri) egzersiz ideal olarak görülüyor.
Kalp çarpıntısı ile karşılaştığınızda panik yapmayın, gevşeyip, rahat bir yere oturup dinlenmeye çalışın. Derin nefes alın ve soğuk bir içecek için. Şiddetli öksürmek ellerinizi soğuk suya batırmak ve ıkınmak iyi gelecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri