Siyah kıllı dil genellikle ağzınızın içindeki bakterilerin aşırı büyümesinden kaynaklanan geçici ve zararsız bir durumdur. Belirli bakteri türleri papillaların (dili kaplayan küçük çıkıntılar) üzerinde birikir ve dilin siyah görünmesine neden olan alyuvar pigmentleri oluşturur.
Siyah kıllı dil endişe verici görünse de, genellikle herhangi bir sağlık sorununa neden olmaz ve genellikle ağrısızdır. Siyah tüylü dil genellikle olası nedenleri veya katkıda bulunan faktörleri ortadan kaldırarak ve iyi ağız hijyeni uygulayarak çözülür.
Nadir durumlarda, kıllı dil kalıcı olabilir ve bu durumda bir doktor veya diş hekiminden tıbbi yardım istenmelidir. Antibiyotik veya antifungal ilaçlar, bakterileri veya mayayı çıkarmak için reçete edilebilir. Bazı vakalarda filiform papilla'nın ameliyatla çıkarılması da mümkündür.
Kıllı dil hastalığı, genellikle geçicidir. Doktor kontrolü gerekmeyebilir. Ancak bazı durumlarda, bu rahatsızlık kalıcı olabilir. Normalde uzun süre içerisinde dilinizdeki tüylenme geçmiyorsa, hekim kontrolü ihmal edilmemelidir.
Dilde meydana gelen hastalıklara sağlık kurumlarında bulunan kulak burun boğaz bölümü bakar. Aynı zamanda dil hastalıklarının tedavisi için dâhiliye yani iç hastalıkları bölümü yardımları da alabilmeniz mümkündür.
İlgili 30 soru bulundu
Normal bir dil, pembe renklidir, orta kalınlıktadır ve çatlak olmamalıdır. Üzeri hafif beyaz, nemli bir yapıdadır. Şurada Paylaş! Kırmızı bir dil ise bazı besinlerin eksikliği anlamına gelebilir.
Dil temizliğinin en basit yolu dişlerinizi fırçalarken dilinizi de fırçalamaktır. Diş fırçasıyla dilinizi temizlerken dilinizi tamamen dışarı çıkararak dilinizi fırçalamalısınız. Bu şekilde dildeki kirleri dışarı atabilir ve tekrar ağız içine yerleşmesini engelleyebilirsiniz.
Dil temizliğinin en basit yolu dişlerinizi fırçalarken dilinizi de fırçalamaktır. Bu yöntemler diş fırçası ile dilinizi temizlerken dilinizi tamamen dışarı çıkararak dilinizi fırçalamasınız. Bu sayede dil üzerinde biriken kirler kolay bir şekilde dışarı atılabilir.
Dil temizleme işlemi her gün dişler fırçalandıktan sonra yapılması gerekir. Günde 2 defa diş fırçalamadan sonra dili de fırçalamak yeterli olacaktır.
Kıllı dil, dilin dorsal yüzeyinin anormal saç benzeri oluşumlarla kaplanmasıyla karakterize benign, akkiz bir hastalıktır. Etyopatogenezi tam olarak bilinmemekle birlikte, histopatolojik olarak sekonder papilla hücrelerinden saç tipi keratin salgısının arttığı ve retansiyona uğradığı belirlenmiştir.
Kolesterol yüksekliğinin yol açtığı en önemli hastalıkların başında kalp gelmektedir. Ayrıca, dilin ortasında bulunan sarımsı tabaka, karaciğer rahatsızlığına işarettir. Kahverengi lekeler: Kabızlık problemi, bunun yanı sıra aşırı alkol tüketimi ve sigara içmek, dil üzerinde kahverengi leke oluşumuna yol açmaktadır.
Dil yüzeyinde tüy ya da kılların çıkması ile oluşan bir rahatsızlıktır. Dilde keratin ve protein birikmesi sonucu ortaya çıkar. Tehlikesiz olan bu hastalık her yaş grubunda görülebilir. Genellikle orta yaş ve üzerinde sıkça rastlanır.
SİYAH KILLI DİL TEDAVİSİ
Fırçalama: Günlük diş bakımı rutininizin bir parçası olarak günde iki kez dilinizi diş fırçasıyla nazikçe fırçalayın. Sorun çözüldükten sonra da dilinizi fırçalamaya devam etmek iyi bir fikir olabilir, böylece siyah dilin geri dönmesini önleyebilirsiniz.
The Mayo Clinic'e göre siyah kıllı dil, tat tomurcukları içeren dilin papillalarında ölü deri hücrelerinin birikmesinden kaynaklanır. Bu papillalar bakteri, maya, tütün, gıda veya diğer maddeleri kolayca hapsedilebilir ve bu maddelerle lekelenebilir.
Dil üstü temizliği için bir dil temizleme fırçası veya dil spatulası kullanılabilir. Ancak bu malzemeler bulunmuyorsa bir kaşık yardımıyla dil temizliği yapılabilir. Dil temizliği için kullanacağınız yemek kaşığını diğerlerinden ayırmalı ve hep aynı kaşıkla temizlik yapmalısınız.
Ağız mantarı enfeksiyonu (oral kandidiyaz) tedavisinde de kullanılmaktadır. Bu noktada ağzı karbonatlı bir suyla çalkalamak veya gazlı steril bir beze sürülmüş karbonatla dil ve yanağı temizlemek etkili olmaktadır. Karbonatla ağız çalkalandıktan sonra sade suyla durulama da yapılmalıdır.
Dilin arka kısmından öne doğru hafifçe iterek dil temizleyicisini kullanın. Yumuşak ve nazik hareketlerle dilin yüzeyini temizleyin, ancak fazla güç uygulamaktan kaçının. Her kullanımdan sonra dil temizleyicisini suyla durulayın ve temiz tutun. Böylece hijyenik bir şekilde kullanmış olursunuz.
Dilin üzerine biraz tuz serpiştirin ve bir dakika boyunca bir diş fırçası ile hafifçe fırçalayın. Daha sonra ağzınızı su ile durulayın. Bunu günde iki kez tekrarlayın. Şurada Paylaş!
Ağız bakımının düzgünce yapılmadığı durumlarda, dil üzerindeki papilla adı verilen çıkıntılarda şişkinlik ve iltihaplanma ortaya çıkar. Ağız içerisindeki ölü hücreler, yemek artıkları ve mikroorganizmalar bu papillalar içerisinde birikerek beyaz bir görüntü oluşturur.
Günde en az iki kez olmak üzere dişlerle birlikte dili de fırçalamak. Düzenli olarak ağız bakım suyu kullanmak. Dil temizleyicisi ismiyle bilinen ürünlerden yararlanarak dil üzerindeki kalıntıları ve ölü hücreleri temizlemek. Sigaradan uzak durmak.
Gıdalar: Dişlerin arasındaki veya çevresindeki biriken yiyecek parçacıklarının parçalanması bakterileri artırabilir ve kötü kokuya neden olabilir. Soğan, sarımsak ve baharat gibi bazı yiyeceklerin tüketilmesi de ağız kokusuna neden olabilir. Tütün ürünleri: Sigara içmek hoş olmayan ağız kokusuna neden olur.
Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Kasım 2018'de yaptığı "Birliğin Durumu" konuşmasında İngilizce'nin Avrupa'da önemini yitirmeye başladığını öne sürmüştü. Ancak Dünya Ekonomik Forumu'nun (World Economic Forum) yayınladığı araştırmaya göre "dünyanın en güçlü dili" İngilizce.
Ağız içi veya dil yüzeyinde üç haftadan uzun süredir bulunan yara, kabarıklık, çukurlaşma veya renk değişikliği şeklindeki oluşumlarda bir kulak burun boğaz hekimine başvurmakta fayda vardır.
Normal bir dilin hafif pütürlü veya hafif tüylü bir görünümü olabilir. Dilin soluk renkte olması, kansızlık (anemi) veya bazı diğer sağlık sorunlarının bir belirtisi olabilir. Dilin aşırı kırmızı veya parlak kırmızı olması, dilin iltihaplı veya tahriş olabileceğini gösterebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri