Birçok ülkeye siyah mermer ihracatı yapılmaktadır. Siyah mermerin çıkarıldığı bölgeye has özellikleri bulunmaktadır. İllere göre siyah mermer çeşitleri şunlardır; Akşehir, Alanya, Kütahya, Toros, Uludağ siyah mermerleri her biri çıkarıldığı bilgeye has özellikleri bulunmaktadır.
Kütahya Bölgemizden çıkan Kütahya siyahı mermeri, adı siyah esasen kendisi lacivert veya koyu lacivert tonlarındadır. Diğer siyah taşlara göre çok daha sağlam bir yapıya sahip olan Kütahya siyahı, Birçok projede denizlik mermeri, kaplama, döşeme, mermer lavabo olarak görmek mümkündür.
Türkiye genel olarak Alp-Himalaya dağ kuşağı üzerinde bulunduğu için doğal olarak mermer yatakları yönünden oldukça zengindir. Özellikle Batı Anadolu'da Menderes, Menteşe, Kazdağ, Istıranca, İç Anadolu'da Kırşehir, Doğu Anadolu'da Bitlis masifleri, Elazığ ve çevresi oldukça zengin mermer yataklarına sahiptir.
Ocakların %90'ı Ege ve Marmara Bölgesinde yoğunlaşmıştır. Mevcut ocakların %27'si Balıkesir, %24'ü Afyonkarahisar, %12'si Bilecik, %8'i Denizli, %6'sı Muğla ve % 4'ü de Eskişehir İllerinde yer almaktadır. Bu bölgelerdeki üretim tüm üretimin %65'ini oluşturmaktadır.
Siyah mermer çeşitleri pek çok projede kullanılabilir. Denizcilik sektöründe, kaplamalarda, döşemelerde, lavabolarda, tezgahlarda ve daha pek çok alanda siyah mermerin sağlamlığından, kalitesinden, estetiğinden ve zarafetinden istifade edilebilir.
İlgili 45 soru bulundu
Siyah mermer oluşum esnasında az rastlanan başkalaşım geçirmiş kayaçlarla etkileşime girerek rengini siyah, mavimtırak ya da esmerimsi bir tona yöneten mermer çeşididir.
Siyah granit tezgah kullanımı en çok mutfaklarda sağlansa da mutfak ile sınırlı değildir. Günümüzde farklı dekorasyon alanlarında kullanılabilmektedir.
"Elazığ vişne mermerinin çıkarıldığı ilk yıllarda İtalyan bir firma aracılığıyla Beyaz Saray, ardından da Kabe'ye yakın Safa ve Merve tepeleri arasındaki mekanlarda kullanılmasıyla dünya çapında prestij kazandı. Bu mermer, albenisi ile dünyanın seçkin mekânları için tercih edilen özellikli ürünler arasında."
Elazığ Vişne Mermer, Türkiye'ye özel bir mermer çeşididir. İtalyan mermer olarak anılsa bile daha sonra Elazığ'da bulunan rezervi sayesinde Elazığ taşı veya Elazığ Vişne Mermeri olarak anılmaya başlayan bu mermer çeşidi; koyu kırmızı, koyu mor ve bordo rengi üzerinde beyaz ve net damarlardan oluşan bir mermerdir.
Türkiye'de En İyi Mermer Nerede Çıkarılır? Sorusuna; Ülkemizin bir çok yerinde kaliteli mermer ocaklarının bulunduğunu belirterek cevap verebiliriz. Başta Afyon, Bilecik, Balıkesir, Denizli, Muğla, İzmir, Elazığı ve Eskişehir bölgemizde oldukça yoğun maden ocakları olduğu bilinmektedir.
Afyonkarahisar, Türkiye'nin mermer üretiminin yoğun olduğu bölgelerden biridir ve birçok farklı mermer çeşidi bu bölgeden elde edilir. Rustik yeşil mermer de Batı Karadeniz bölgesindeki mermer ocaklarından birkaçında da çıkmaktadır. Rustik yeşil mermerin sertliği, genellikle Mohs Sertlik Ölçeği'ne göre değerlendirilir.
Mermer Oluşumu
Çoğu mermer, yer kabuğunun geniş alanlarının bölgesel metamorfizmaya maruz kaldıkları yakınsak plaka sınırlarında oluşur. Bazı mermerler, sıcak magma tabakasıyla kireç taşı veya dolomitin temas etmesiyle oluşur.
Kırklareli Vize ilçesinde bulunan kendi mermer ocağımızdan çıkardığımız pembe renk tonlarına sahip özel bir doğal taştır. Dünyada mevcut doğal taşlar içinde nadir bulunan mermerlerden biridir. Vize Pembe Mermer, Mimar Sinan'nın ustalık eseri Edirne Selimiye Camisi'nin sütun ve kaplamalarında kullanılmıştır.
Sıkça sorular mutfak mermeri nasıl parlatılır sorusuna ilk verilen cevap ise limon ve sirkedir. Pek çok kişi tarafından bilinmekte olan bu yöntem sayesinde hem mutfakta bulunan mermer daha temiz ve esteti bir hale gelmekte hem de parlamaktadır.
Lekeyi göstermeye çok uygun olan siyah mermeri karbonat yardımı ile temizleyebilirsiniz.
Vişne mermerin özelliği ise içinde demir mineralleri olduğu için rengini ve dokusunu oradan almasıdır. Dünyada sadece Elazığ'ın Alacakaya ilçesinde bulunuyor.
Çünkü mermerler çıkarıldıkları maden ocağının yapısına göre farklılıklar gösterir. Ülkemizde farklı kimyasal ve fiziksel özelliklere sahip 120'den fazla mermer çeşidi vardır.
Fiziksel ve mekanik özellikleri açısından bu mermer birçok projeye uygundur: odalarda tezgah, duvar ve zemin kaplaması. Elazığ Vişne Mermer; şömineler, merdiven basamakları, direk ve denizlik üretimi, şık banyo ve rafların dizaynı için kullanılır.
Ülkemizde mermerin nitelikli bir şekilde çıkarıldığı ve kullanıldığı temel bölgeler arasında Marmara Adası, Afyon, Kırşehir, Kütahya, İzmir ve Tokat yer almaktadır. Bu temel bölgeler dışında özellikle yine Yozgat, Gebze, Niğde, Koçhisar, Bilecik gibi alanlarda da mermer ocakları yer almaktadır.
Afyon mermerlerinin yaklaşık olarak 70 milyon m3 lük toplam mermer rezervi bulunmaktadır. Afyon Beyaz Mermer ocakları yaklaşık 2500 yıllık köklü tarihi ile marmara adası ile birlikte bilinen en eski mermer ocaklarından birini oluşturmaktadır.
Mermer, oluşması milyonlarca yıl alabilen bir doğal taştır
Bir metamorfik kayaç olan mermer kalker ve dolomittik kalkerlerinin yeniden kristalleşmesiyle meydana gelir. Yapısının %75'inden fazlası kalsiyum karbonattan oluşur. Mermerin doğada oluşumu milyonlarca yılı bulabilir.
Mermer ile granit arasındaki fiyat farkı da iki malzeme arasında tercih yapılırken dikkate alınan bir diğer etkendir. Fiyat olarak mermer daha uygun fiyatlara sahipken granit ise mermerden daha pahalı bir malzemedir.
Türkiye coğrafi konum itibariyle granit oluşumuna elverişli olmaması nedeniyle sınırlı sayıda granit ocak ve çeşitlerine sahiptir. İşletilen granit ocaklarının ise ileri teknoloji ürünü makine ve ekipman ile işletilmesi sonucu yüksek verimli ve kaliteli ürünler elde edilmektedir.
Mermer granite göre daha yumuşaktır çünkü farklı oluşum evrelerine sahiptirler, granit oluşum evresini geç tamamladığı için daha sert ve geçirgenliği daha azdır mermer ise daha yumuşak olmasından dolayı leke tutar ve çizilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri