Gemi güvertesi ile bordasının kesiştiği noktalardan oluşan ve gemi profil resmini üstten tamamlayan eğriye şiyer eğrisi denir. Şiyer, geminin baş ve kıç vurma hareketinde güvertenin yeterli bir kurululukta kalmasını sağlar ve geminin denizciliğini olumlu yönde etkiler.
Yüklü su hattının (dizayn su hattı) baş bodoslamayı kestiği noktadan geçen dikey (baş dikey) ile kıçta dümen rotu ekseninden (dümen şaft ekseni) geçen dikey (kıç dikey) arasındaki uzunluktur. Gemi ortasında alınan enine kesitin (orta kesit) veya en geniş kesitin bordadan bordaya uzunluğudur.
“LBP” kısaltması, bir geminin “Length Between Perpendiculars” yani dikey çizgiler arasındaki uzunluğunu ifade eder. LBP ölçümü, geminin pruva ve kıç noktalarının, geminin su hattı boyunca dikey çizgiler üzerindeki mesafesi olarak tanımlanır.
Bir geminin gemi ortasında (mastoride) en üst devamlı güvertesi ile müsaade edilen yüklü su hattı arasındaki yükseklik farkı fribord (= freeboard) olarak tanımlanır. Gemilerin yüzme ve yaralanma güvenliği yönünden büyük önemi olan fribord, bütün ülkelerin kabul ettiği bir yöntemle saptanır.
İlgili 19 soru bulundu
bir teknenin en geniş yeridir. ayrıca bir teknenin ortasından geçen ve baş-kıç doğrultusuna (omurgasına) dik olan hatta kemere hattı denir. kemere yön belirtmek için de kullanılır.
BEAM: Tam genişlik – bir geminin enine olarak ölçülen en geniş yeridir.
TCG Anadolu uçak gemisi değil üzerinde uçuş platformu olan çıkarma gemisi. Borda numarası bile “L” ile başlıyor. Yani İngilizce Landing kelimesinin baş harfi, çıkarma gemisi demek.
Diğer veri setlerinde ise, her gemi için POB (“Pilot on Board”) zamanları yani kılavuz kaptanın yanaşma manevrası için gemiye çıkma zamanları arasında geçen süreler hesaplanmıştır. POB zamanı; geminin yanaşma iznine, kılavuz kaptanın uygunluğu ve gemiye ulaşma zamanı kısıtlarına Page 6 göre biçimlenmiş bir zamandır.
Küpeşte; merdiven, balkon ve teraslarda, alüminyum, paslanmaz çelik gibi metal alaşımlar ve PMMA (Poli Metil Met Akrilat) gibi termoplastik malzemelerden yapılan korkuluk sistemlerine denir.
Kalıp Genişliği – Moulded Breadth (BM) : Geminin en geniş kesidinde sancak ve iskele bordalar arasındaki yatay uzaklıktır.
Dümen, deniz ve hava taşıtlarının sapma hareketini gerçekleştirmesine yarayan, dikey stabilize üzerindeki kumanda yüzeyi.
Borda, bir geminin yan kısmı, bir savaş gemisinin bir tarafında bulunan top bataryası; ya da deniz savaşındaki koordineli ateş anlamına gelir. 16. yüzyıldan buharlı geminin ilk on yıllına kadar savaş gemilerinde gövdenin her iki yanına yerleştirilmiş top bataryaları bulunurdu.
Gemilerin karinası yırtıldığında teknenin su almaması için postaların iç tarafına ikinci bir kaplama konur ki, bu iki kaplama arasındaki double-bottom denir. Bu bölüm safra ve yakıt deposu olarak da kullanılır.
Geminin kaide hattı ile yüzdüğü su hattı düzlemi arasındaki düĢey uzaklıktır.
Birçok büyük gemiye genellikle tekne denir. Denizaltı'lar buna en iyi örnektir. Geleneksel olarak tekne denilen diğer büyük gemi türleri ise büyük göl yük gemileri, nehir tekneleri ve feribotlardır.
Libre, kilogramın yüzde kırk beşine denk gelen bir kütle birimidir. Yani bir kütle 100 libre olarak veya 45 kg olarak ifade edilebilir.
Bazı monarşik ülkelerin donanmalarında gemilerin önüne konulan ve Majestelerinin Gemisi (His/Her Majesty's Ship ) anlamında ön ad.
Gemideki her Yük Kaldırma ünitesinin üzerinde: SWL Safety Working Load Ton/Kg olarak yazılmalıdır.
Eski zamanlarda gemiler çoğunlukla ahşaptı. Denizciler de bu sebepten geminin suya oturan kısmını tahta yiyen kurtlardan, midyelerden ve deniz yosunlarından korumak için; bakır boyası ile kaplarlardı. Boyaya kırmızı rengi veren şey de bakırdı. Bu sayede gemiler su altında toplanan şeyler yüzünden hasar görmezdi.
Başçarkçı, gemide bulunan mühendisler arsındaki en yetkili kişidir. Gemide makine bakımı ve denetimi işleriyle uğraşır.
Türk Uluslararası Gemi Siciline (TUGS )Kayıtlı Gemi Ve Yatların Devrine Yönelik İstisna Kapsamı Genişletilmiştir.
16. “Karina” teknenin hangi bölümüdür ? Teknenin su altında kalan dıs kısmına karina denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri