Hüseyin Rahmi'nin yanlış batılılaşma temalı ilk romanı. Âyine / Şık, yazarın ilk eseri olması ve ifade tarzı bakımından bazı acemilikler taşır ve Ahmed Midhat Efendi'nin Felâtun Bey ile Râkım Efendi romanının kuvvetli etkisi altındadır.
Şık, romanı Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın yazdığı ilk romandır. Eser, ilk olarak Tercüman-ı Hakikat'te tefrika edilir ardından kitap olarak 1889 yılında basılır. Kitabın ikinci baskısı ise 1919 yılında yani 30 sene sonra yapılır.
Romanın ana karakteri Meftun Bey'dir. Meftun Bey okumak için gittiği Fransa'nın Paris kentinde yıllarca kalır, fakat buraya asıl geliş sebebini unutup, eğitim görmekten kaçar. Meftun Bey, Fransa dönüşü kendisine babasından kalan evde alafranga bir hayat sürmeyi düşlemektedir.
Hüseyin Rahmi Gürpınar, Recaizade Mahmut Ekrem'in Araba Sevdası romanından etkilenmiştir. Tercüman-ı Hakikat gazetesinde tefrika edilmiştir. Roman kişileri: Şöhret Bey, Madam Potiş, Baba Perdriks, Hristo, Maşuk Bey, Matmazel Adel'dir.
Hüseyin Rahmi'nin yanlış batılılaşma temalı ilk romanı. Âyine / Şık, yazarın ilk eseri olması ve ifade tarzı bakımından bazı acemilikler taşır ve Ahmed Midhat Efendi'nin Felâtun Bey ile Râkım Efendi romanının kuvvetli etkisi altındadır.
İlgili 32 soru bulundu
Eseri çok beğenen Ahmet Mithat Efendi, Hüseyin Rahmi'yi “veled-i manevi” edindiğini gazetesinde ilan etmiş, roman 29 Recep 1304'te (23 Nisan 1887) Tercüman-ı Hakikat'te tefrikaya başlamıştır. Eser, 1889'da Şık adıyla kitap olarak basılmıştır.
Hüseyin Rahmi Gürpınar
Bu kısa romanda yazar, özenti içindeki bir kahraman olan Şöhret Bey'in, yani “Şık”ın özellikle Beyoğlu-Tepebaşı'nda yer alan eğlence mekânlarındaki serüvenlerini kendine özgü ironileriyle aktarmaktadır.
Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın 1901'de “Alafranga” adıyla tefrika edilirken sansürün hışmına uğrayarak yarım kalan, 1909'da “Şıpsevdi” adıyla yeniden doğan; yüksek mizahı ve felsefesiyle bugünün okurunu da yakalayan romanı... “Şıpsevdi” ve Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın seçme eserleri Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları'nda. ...
Şıpsevdi, zamanının güzel bir eleştirisi, bir mizah romanı yer yer kara mizah bile sayılır.
Hikâye, oyun ve roman türündeki eserlerinin sayısı 54'tür. Eserlerinden bazıları: Şık (1889)
Anjel, Mürebbiye4 romanının baş kahramanıdır. Geçmişi çok karanlık, Parisli bir hayat kadını olan Anjel, ahlâklı, dindar ve namuslu Matmazel Anjel olarak, Dehri Efendi'nin konağına mürebbiyelik etmek için girer.
Yeşil Gece, Reşat Nuri Güntekin'in bir romanıdır. Kararmış ve sadece yeşil bir ışıkla aydınlanmış zihinleri bir yenilikçi öğretmenin gözünden anlatan roman, Kurtuluş Savaşı'nı Cumhuriyet'in ilk yıllarını anlatmıştır. Kitap 1928 yılında bitirilmiştir.
11. yüzyılın başlarından günümüze ulaşan ve kurgusal bir biçimde ilerleyen Murasaki Shikibu'nun Japonca eseri Genji'nin Hikâyesi, kendisinden önce de uzun kurgusal metinler bulunmakla birlikte, zaman zaman tarihin ilk romanı olarak değerlendirilir.
1944 yılında ömrünün yaklaşık son 30 yılını geçirdiği Heybeliada'da yaşamını yitirdiğinde Hüseyin Rah- mi Gürpınar, Türk edebiyatının en verimli ve en çok okunan yazarlarından biriydi. Hüseyin Rahmi Gürpınar, Türk edebiyatında natüralist akıma dâhil edi- lebilecek eserler vermiştir.
Serveti Fünun döneminde eser veren Hüseyin Rahmi Gürpınar romanları ve eserlerini bu topluluğun dışında bir sanat anlayışı ile yazmıştır. Dönemin bağımsızlarından olan Hüseyin Rahmi Gürpınar edebi kişiliği oldukça renklidir.
Hüseyin Rahmi'nin Mürebbiye romanında, bugüne göre kalabalık sayılabilecek bir aileyle karşılaşırız. Olayların cereyan ettiği Dehrî Efendi ailesi Boğaz kıyısında bir yalıda oturmaktadır. Dehrî Efendi'nin, hayatta olmayan hanımından Şem'î adlı bir oğluyla Melâhat adında bir kızı vardır.
Mürebbiyede, ülkesi Fransada dikiş tutturamayarak İstanbula gelen ve bir ailenin konağına mürebbiye olarak giren Anjelin öyküsü anlatılır. Daha önce uyumlu bir yaşamı olan konak halkının erkekleri, Anjelin gelişiyle baştan çıkarlar ve konağın dirliği bozulur. Yazar, bu romanında ikiyüzlü aile ahlakını yermektedir.
hüseyin rahmi gürpınar'ın yazmış olduğu şık romanının alafranga özentisi olan hayatta önem verdiği tek şey alafrangalığı ile hava atma çabası olan klasik yarı aydın,yenileşmeyi kabukta gerçekleştiren şık tip.
Yazarın ilk romanı olan Nur Baba (1922) bir Bektaşi tekkesindeki bozulma üzerinden tekke vasıtasıyla gerçekleşen bir aşkı anlatır. Bu aşk, mürşit Nur Baba açısından geçici ve zevke dayalıdır. Özne kendisidir ancak aşkın nesnesi olan kadınlar zamanla değişir.
Toplumcu bir sanat anlayışıyla yazılarını kaleme alan Gürpınar, eserlerinde kullandığı yalın dil ile en çok okunan yazarlar arasında yer aldı. Gürpınar, roman ve öykülerinde seçtiği tipleri seviyelerine uygun, ustaca konuştururken olayları hem komik hem acıklı yönleriyle anlattı.
Edebiyatımızda gerçekçiliğin ve doğalcılığın en önemli temsilcilerinden biri olan Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın eserlerinde halkı pozitif bilimlere yönlendirme isteği de açıkça görülür. 1944'te ölen yazarın mezarı, hayatının son 31 yılını geçirdiği Heybeliada'dadır.
ŞAHIS KADROSU: Şatırzâde Şöhret Bey: Romanın asıl kahramanıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri