Tuz ve karabiberi mühürlemeden önce ete serpiştirin Eti ateşe koyup mühürlemeden önce tuz ve karabiber gibi baharatları eklemeniz gerekiyor. Seasoning denilen bu işlem sayesinde et pişerken suyunu salmaz ve lezzetini korur. Et mühürlendikten sonra ise tavadan hemen almayın, 10-12 dakika daha pişirin.
Eğer etlerinizi sebzeyle pişirmek istiyorsanız, kemikli etleri pişirmeye başladıktan 20 dakika sonra sebzeleri içerisine atın. Etinizi haşlarken içerisine tuz ilave etmeyin. Tuz etinizin sertleşmesine neden olur. Etinizi servis etmeden önce tuzunu ilave edin.
Et tam pişmeden tuzlamak
Kavurmanın sert olmasına yol açan büyük hatalardan biri de eti tam pişmeden tuzlamaktır. Pişmeden tuz atmak etinizin sertleşmesine sebep olur. Bu yüzden kavurmanız piştikten sonra hatta ocaktan almadan hemen önce tuzlarsanız etiniz yumuşaklığını korur.
Kırmızı Et Marinesi Tarifi Nasıl Yapılır? Kırmızı et terbiyesi için yayvan bir kaba zeytinyağı, süt, rendelenen soğanın suyu, havanda ezdiğimiz sarımsak, kekik, pul biber, kimyon, karabiber ve tuz ekledikten sonra etlerimizi içine yerleştirelim.
Bonfileyi ateşte mühürlemeden önce tuz, karabiber ve diğer baharatı tüm yüzeye serperek ekle. Böylece et pişerken suyunu salmaz ve yumuşaklığını korur. Mühürleme işleminden sonra bonfileyi ateşten hemen almadan istenen pişirme derecesine göre 5-12 dk kadar daha pişir.
İlgili 27 soru bulundu
IZGARA/TAVA: Yüksek ısıya ulaşan tavaya/ızgaraya etinizi koyun. Mühürleme yöntemiyle, 1'er dk her yüzünü yüksek ateşte pişirin. Pişirme süresi, dilimli bonfilenin kalınlığına bağlı olarak değişecektir. 1 parmak kalınlığında bonfile ortalama 3 dk, daha kalınsa 5 dk'da orta iyi derecesinde pişmiştir.
Gerekli malzemeler şöyle: 1,5 yemek kaşığı kaya tuz, çeyrek yemek kaşığı sarımsak, 50 ml. su, 50 ml. zeytinyağı, 2 yemek kaşığı sirke, 2 yemek kaşığı taze çekilmiş karabiber. Hepsini karıştırın ve etinizi afiyetle marine edin. Yaklaşık 4-8 saat marine süresi yeterlidir.
Tuz konusu kulağa şaibeli gelebilir. Çünkü pek çok yerde pişmeden önce tuzlanan etin sertleştiği ifade edilir. Oysa ki güncel çalışmalar bunun tersini kanıtladı.
3. Eti marine etme
Etin yumuşamasını sağlamak için hazırlayacağınız sosa mutlaka limon suyu, sirke ya da yoğurt suyu gibi asidik bir malzeme ilave etmelisiniz. Bu sayede etin protein yapısında değişiklik olacak ve yumuşayacaktır.
Eti yumuşak pişirmek için üzerinde bir veya iki damla elma ya da üzüm sirkesi ya da limon suyu gezdirebilirsiniz. Dolaptan çıkarılan et, yaklaşık 10 dakika oda sıcaklığında bekletilmeli. Bu şekilde etin gevşemesini sağlarsınız. Bekletilen etin üzerine zeytinyağı sürün ve yağı iyice yedirin.
Haşlama yapacaksanız sıcak su ile haşlayın, et pişmeye yakınken tuz atın. Daha leziz olmasını isterseniz süt, sıvı yağ, soğan suyunu karıştırıp eti terbiye edin ve yaklaşık 3 saat bekletin.
Yine 1 kilo ete 11 gram kaya ya da deniz tuzu ilave edilmelidir.
Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir. Ayrıca etin yumuşak olması için doğru kesilmiş olması gerekir. Kas liflerine paralel olarak kesilen et, ne kadar pişerse pişsin yumuşak olmaz.
Ete tuz atılır mı? Yanlış bilinen doğrular arasında ete tuz atılıp atılmaması vardır. Ete tuz atılmalıdır.
Sıcak suyla yıkamak etinizin hafifçe pişmesine, doku ve kıvam kaybetmesine dahi neden olabilir. Suyun içinde tuzla etinizi bekletmeyin. Bu da etinizin tadının bozulmasına neden olacaktır. Oda sıcaklığında üzeri açık bir biçimde eti bekletmek daha fazla bakterinin ve mikrobun çoğalmasına neden olabilir.
Bunun da kolayı var. Pişirme esnasında defne yaprağı ve kekik kullanırsanız, daha leziz ve ağır kokmayan bir kavurma elde edebilirsiniz. Dana kuşbaşı pişirirken mühürleme sonrası bir su bardağı sıcak su ekleyerek pişirirseniz uzun sürede pişen dana etini daha yumuşak bir şekilde pişirmiş olursunuz.
- Maden suyu ile et yumuşatmayı birçok kişi bilmez. Maden suyu kırmızı et marine tariflerinde sıklıkla kullanılır. Hızlı şekilde eti marine etmek istediğinizde bir yemek kaşığı kadar karbonatla etinizi harmanlayın akabinde ise bir maden suyunu ete döküp dolapta birkaç saat bekletin.
Sertlik derecesi fazla olan etler, 48 saati geçmeyen bir marine işleminden geçmelidir. Eğer mangalda pişireceğiniz eti marine etmek istiyorsanız ve marine için geç kaldığınızı düşünüyorsanız mutlaka bir gün öncesinden marine ederek buzdolabına kaldırmalısınız.
Sütle Marine Edilmiş Et Yıkanır mı? Tarif gereği sütle marine edilmiş etin yıkanması, marinasyon sürecinin bir parçası olabilir. Ancak bu durumda bile, yıkama sırasında çapraz kontaminasyon riski vardır.
Bunun sebebi etin, hayvanların but, boyun, kol ve omuz gibi kaslı bölgelerinden alınmış olması. Bu parçalardan kesilen etleri pişirmeden önce yumuşatma işlemlerine tabi tutmadığınızda lastik gibi sert bir sonuç elde ediliyor.
Süt; yine oldukça güçlü asitler içerir ve bence marinasyon için çok uygun bir maddedir. Soğan suyu ve süt, etin içindeki sinirlerin canına okur.
Ete kesinlikle terbiye sırasında tuz eklemeyin bu etin çok sert bir biçim almasına neden olur. Etleri pişirmeden 10-15 dakika önce terbiyesine tuz atın. Bu sayede etin kalitesini bozmadan tuz eklemiş olursunuz.
Derin bir kabın içine zeytinyağı, soya sosu, sarımsak, kekik, pul biber, kimyon, karabiber ve tuz ekledikten sonra etleri ekleyebilirsiniz. Mangallık etleri karışımda gezdirdikten sonra bir süre dinlendirebilirsiniz. Ardından mangal partisi yapmaya hazır duruma gelirler.
Bonfileyi fırın tepsisine alıp, önceden ısıtılmış 200 derece fırında 45 dakika pişirin. Fırın termometresi kullanıyorsanız gösterge 120 olduğunda etiniz az pişmiş, 125 orta, 130'dan sonrası çok pişmiş olacaktır. Kullanmıyorsanız, eti dışarıya alın, bıçağın ucuyla derin bir çizik atın.
Bonfile tam anlamıyla “löp et” olan lifli bir kastır. Hemen yanında kontrfile bulunur. Kalın kesilmelidir. Marine edilmez, dövülmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri