Hüseyin Rahmi'nin yanlış batılılaşma temalı ilk romanı. Âyine / Şık, yazarın ilk eseri olması ve ifade tarzı bakımından bazı acemilikler taşır ve Ahmed Midhat Efendi'nin Felâtun Bey ile Râkım Efendi romanının kuvvetli etkisi altındadır.
Bir tip romanı olan Şık, soylu bir aileden geldiği izlenimini uyandı- rabilmek arzusuyla uydurduğu Şâtırzâde namını kullanan Batı hayranı Şöhret Bey'in, Avrupaî görünebilmek uğruna düştüğü komik, ancak ül- kedeki Batılılaşma çabasıyla ilgili olarak da düşündürücü durumları konu alır.
Romanın ana karakteri Meftun Bey'dir. Meftun Bey okumak için gittiği Fransa'nın Paris kentinde yıllarca kalır, fakat buraya asıl geliş sebebini unutup, eğitim görmekten kaçar. Meftun Bey, Fransa dönüşü kendisine babasından kalan evde alafranga bir hayat sürmeyi düşlemektedir.
Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın bu eseri Osmanlı'nın son dönemindeki İstanbul'un adeta fotoğrafını çekiyor. O dönemde pek çok örneğine rastlanabilen "şık" karakteri Gürpınar'ın bu romanı ile ölümsüzleşiyor.
Hikâye, oyun ve roman türündeki eserlerinin sayısı 54'tür. Eserlerinden bazıları: Şık (1889)
İlgili 27 soru bulundu
Hüseyin Rahmi'nin yanlış batılılaşma temalı ilk romanı. Âyine / Şık, yazarın ilk eseri olması ve ifade tarzı bakımından bazı acemilikler taşır ve Ahmed Midhat Efendi'nin Felâtun Bey ile Râkım Efendi romanının kuvvetli etkisi altındadır.
19. yüzyıl sonu İstanbul'unun, Beyoğlu'sunun birçok rengini önümüze seren bu küçük roman, ibretlik ve eğlenceli hikâyesiyle her dönemde okunmayı hak ediyor.
Ahmet Mithat Efendi, Tanzimat dönemi devrinde ön plana çıkan birçok edebi akımın etkisinde kalmıştır. İlk eserlerinde romantizmin, daha sonraki eserlerinde ise realizm ve natüralizmin etkisinde kalmıştır. Genellikle eserleri romantizmin etkisindedir.
Toplumcu bir sanat anlayışıyla yazılarını kaleme alan Gürpınar, eserlerinde kullandığı yalın dil ile en çok okunan yazarlar arasında yer aldı. Gürpınar, roman ve öykülerinde seçtiği tipleri seviyelerine uygun, ustaca konuştururken olayları hem komik hem acıklı yönleriyle anlattı.
Hüseyin Rahmi Gürpınar Hangi Dönem Yazarıdır? Hüseyin Rahmi Gürpınar, 19. ve 20. yüzyıl dönemini anlatmıştır. Serveti-i Fünun döneminde yazmış olsa da o Servet-i Fünun yazarları gibi değil Ahmet Mithat Efendi gibi toplum için yazmıştır.
Hüseyin Rahmi Gürpınar
Bu kısa romanda yazar, özenti içindeki bir kahraman olan Şöhret Bey'in, yani “Şık”ın özellikle Beyoğlu-Tepebaşı'nda yer alan eğlence mekânlarındaki serüvenlerini kendine özgü ironileriyle aktarmaktadır.
Yanlış batılılaşmanın ele alındığı eser, Meftun karakterinin edindiği amacı gerçekleştirme yolundaki süreci konu alır. Batılılaşmayı yanlış anlayarak “dejenere” olan dönem züppelerinin konu alındığı birçok eserden biri olan Şıpsevdi romanında toplumsal birçok olgunun dönemdeki şartları incelenebilmektedir.
Şıpsevdi, zamanının güzel bir eleştirisi, bir mizah romanı yer yer kara mizah bile sayılır.
Hüseyin Rahmi Gürpınar , Şıpsevdi romanının kaynağı olan Şık'ta, bizlere Tanzimat romanının gözde tiplerinden bir örnek sunuyor.
hüseyin rahmi gürpınar'ın yazmış olduğu şık romanının alafranga özentisi olan hayatta önem verdiği tek şey alafrangalığı ile hava atma çabası olan klasik yarı aydın,yenileşmeyi kabukta gerçekleştiren şık tip.
Şıpsevdi zamansız bir eserdir. Hüseyin Rahmi Gürpınar (1864-1944) Dönemini ve çevresini romanlarında yaşatıp, genç yaşlarından itibaren geniş halk kitlelerince sevilerek okunmuş Hüseyin Rahmi, edebiyatımızın benzeri az bulunur şahsiyetlerindendir.
Söz konusu eserlerden verilecek bazı pasajlarla, Natüralizmin Türk edebiyatındaki ilk temsilcilerinden biri olan Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın ait olduğu akımın özelliğine uygun olarak ele aldığı temalarda bilimsel ve felsefi unsurları nasıl işlediği ve toplumun bunları değerlendirirken neleri dikkate aldığı gözler önüne ...
Bu özelliği nedeniyle Türk romanındaki izlerine 1885'ten sonra rastlanan, Fransız doğalcı akımının ilk büyük temsilcisi olur (Akyüz, 1995, s. 133). Hüseyin Rahmi'nin roman sanatının başlangıcı olan Şık, 1887'de desteğini de gördüğü Ahmet Mithat Efendi'nin Tercüman-ı Hakikat adlı gazetesinde tefrika edilir.
Edebiyatımızda gerçekçiliğin ve doğalcılığın en önemli temsilcilerinden biri olan Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın eserlerinde halkı pozitif bilimlere yönlendirme isteği de açıkça görülür. 1944'te ölen yazarın mezarı, hayatının son 31 yılını geçirdiği Heybeliada'dadır.
Edebiyatımızın ilk hikâye koleksiyonu olan "Letaif-i Rivayat" adlı eseri kaleme aldı.
AHMET MİTHAT EFENDİ (1844-1912)
1873 yılında sahnelenen “Vatan Yahut Silistre” adlı Namık Kema- l'in yazdığı oyunun sahnelenmesinin ardından çıkan olaylarla birlikte suçlu bulunup sürgüne gönderilecek beş gazeteciden biri olan Ahmet Mithat, Rodos'a sürgün edildi.
Yazar, gazeteci, romancı ve nâşir. Ahmed Midhat Efendi'nin (ö. 1912) çıkardığı Türk basınının en uzun ömürlü gazetelerinden. Ahmed Midhat Efendi'nin (ö. 1912) Tanzimat'tan sonraki alafranga hayatı hicveden romanı.
Hüseyin Rahmi'nin Mürebbiye romanında, bugüne göre kalabalık sayılabilecek bir aileyle karşılaşırız. Olayların cereyan ettiği Dehrî Efendi ailesi Boğaz kıyısında bir yalıda oturmaktadır. Dehrî Efendi'nin, hayatta olmayan hanımından Şem'î adlı bir oğluyla Melâhat adında bir kızı vardır.
ŞAHIS KADROSU: Şatırzâde Şöhret Bey: Romanın asıl kahramanıdır.
Anjel, Mürebbiye4 romanının baş kahramanıdır. Geçmişi çok karanlık, Parisli bir hayat kadını olan Anjel, ahlâklı, dindar ve namuslu Matmazel Anjel olarak, Dehri Efendi'nin konağına mürebbiyelik etmek için girer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri