Skinner, iki tür koşullanmadan söz etmektedir. Bunlar; tepkisel ve edimsel koşullanmadır. Skinner, tepkisel ve edimsel davranışın ayrımını yaparak geleneksel uyarıcı-tepki psikologlarından büyük ölçüde ayrılmıştır. Watson'dan beri geleneksel uyarıcı tepki psikolojisine göre, uyarıcının olmadığı yerde tepki de yoktur.
Skinner'in dil edinim sürecine bakışında da davranışçı kuram etkili olmuştur. Skinner'a göre insan davranışsal koşullar sonucu dili edinir. Diğer dil edinim teorilerinin aksine insanda konuşabilme yetisinin doğuştan varolmadığına inanan Skinner, dil edinim sürecini bir bina yapımına benzetir.
Edimsel koşullanma (İng: "Operant Conditioning"), olumlu veya olumsuz sonuçların bir kişinin davranışlarında meydana getirdiği değişikliklere odaklanan bir öğrenme sürecidir. Bir davranışı güçlendirmek veya azaltmak için "pekiştirme" veya "cezalandırma"ya odaklanır.
Skinner, yeni bir davranışı kazandırmak için biçimlendirme/kademeli yaklaşım adını verdiği yöntemi kullanmıştır. Tepkisel koşullanmada olduğu gibi Operant koşullanmada organizma bir uyarıcıya karşı gösterdiği tepkiyi o uyarıcıya benzer başka uyarıcılara da göstermeye başlar. Bu duruma genelleme denir.
Edimsel koşullanmada, canlının yaptığı her davranışın bir sonucu vardır ve bu sonuçlar gelecekteki davranışları etkiler. Edimsel koşullanmayı ilk olarak Edward L. Thorndike (ö. 1949) sistemli bir biçimde çalışmıştır. Thorndike deneylerinde kedileri bir bilmece kutusuna koymuştur.
İlgili 20 soru bulundu
Psikoloji biliminde klasik koşullanma denince akla gelen ilk isim Rus fizyolog İvan Pavlov'dur. John B. Watson ile davranışçı yaklaşımın önde gelen isimlerden olan Pavlov, köpekler üzerinde bir takım deneyler yapmıştır.
Edimsel koşullanmada istenilen bir davranışın devamı pekiştirilerek sağlanır. İstenmeyen bir davranış ise pekiştirilmeyerek söndürülür. Edimsel koşullanmaya örnek Sikinner kutusu ile yapılan deneydir.
Operant koşullanma 1930'larda davranış bilimleri üzerinde uzun çalışmalar yürütmüş olan bilim adamı B. F. Skinner tarafından ortaya atılmıştır. Edimsel koşullanma insanların davranış eğitimlerinde ve özellikle hayvanların eğitiminde ve terbiye edilmeesinde çok yaygın olarak kullanılmaktadır.
Zihinsel çaba sonucu öğrenme gerçekleşmiştir. Pavlov'un klasik koşullanmasında hiçbir şey yapmadan (köpek hiç çaba sarf etmeden eti alıyordu) ödüle kavuşuluyordu. Edimsel koşullanmada ise organizma ödül almak ya da cezadan kaçmak için bir şey yapmak zorundadır.
Organizmaya koşullu tepki yerleştikten sonra aynı sistem içersinde yapılan çalışmalarla başka bir koşullu uyarıcıya karşıda koşullanmanın sağlanmasıdır. Örneğin; zil- et- salya şartlanmasında zilden önce başka bir nötr uyarıcı (ışık) verilirse, köpek bu uyarıcıya karşı da şartlanmaktadır.
Thorndike gibi Skinner de davranış ve sonuç ilişkisi üzerinde durmuştur. Örneğin, bireyin davranışı hoş bir şeyle sonuçlanırsa o davranışı birey, tekrar tekrar yapmaya yönelir. Hoş veya hoş olmayan sonuçların bireyde yarattığı değişikliklere edimsel koşullanma denir.
Davranışın arkasında olumsuz uyarıcı verilerek yapılan koşullanmaya edimsel koşullanma denir. Bu tür koşullamada, davranışı izleyen ve organizma üzerinde hoşa gidici bir etki yaratarak, davranışın ortaya çıkma olasılığını artıran uyarıcılara pekiştireç denir.
Watson, Pavlov ve Thorndike'tan etkilenmiştir.
Klasik koşullanma, öğrenme sürecinde belirleyici etkenin çevresel uyarıcılar olduğunu iddia eden davranışçılık ekolü içerisinde değerlendirilen kuramlar- dan biridir.
Ayırt etme, organizmanın iki uyarıcı arasındaki benzemeyen özellikleri fark etmesidir. Koşullu tepkinin bir tek koşullu tepkiye karşı meydana gelmesidir.
Edimsel (operant) koşullanmada ise tepki önemlidir. Tepki istendik bir tepki olduğunda pekiştirici uyarıcı verilmektedir.
Edimsel koşullanmada önemli olan davranış ve onun sonuçlarıdır. Skinner'e göre pekiştirmenin organizmaya istenen davranışı kazandırmada, davranışı biçimlendirmede, sonuç olarak kişilik gelişiminde önemli bir yeri vardır. organizmayı olumlu yönde etkileyen uyarıcılara pekiştireç denir.
Davranışçı Öğrenme Kuramı Koşullanmayı Nasıl Ele Alır? Davranışçı öğrenme kuramına göre; öğrenme veya diğer bir deyişle davranış edinimi, klasik ya da edimsel koşullanma ile gerçekleşebilir.
EDİMSEL KOŞULLANMA SÜRECİ VE TEMEL İLKELERİ
Edimsel koşullanmanın temeli olan bu deneyden çıkarılan sonuç; “Davranışın sonuçları tarafından kontrol edildiği ve olumlu sonuçlanan (pekiştirilen) davranışların devam ettiğidir. “ Bu sonuç aynı zamanda edimsel koşullanmanın temel ilkesidir.
İstenilen bir şeyi elde etmek ya da hoşlanılmayan bir şeyden kaçınmak amacıyla yapılan ve çevrede bir şekilde değişiklik yaratan öğrenme türüdür. o davranışın gelecekte yapılma olasılığı artarken nahoş bir durum ortaya çıktığında o davranışın yapılma olasılığının azalması.
Klasik koşullanma ile genelde duyuşsal davranışlar kazanılır. Klasik şartlanma öğrenmesini etkileyen bazı faktörler vardır. Bunlar koşulsuz uyarıcının şiddeti, zamanlaması, eşleşmenin sıklığı ve koşullu uyarıcının koşulsuz uyarıcıyı yordama derecesidir.
Pavlov, refleks kavramıyla içgüdüyü açıklamış, içgüdülerin karmaşık reflekslerden oluştuğunu savunmuştur. Ayrıca Pavlov'a göre, şartlı refleksin incelenmesi, hayvan fizyolojisinde yeni bir inceleme alanı doğmasına neden olmuştur. Pavlov, insanlardaki gurur, terbiye gibi olguları da şartlı reflekslerle açıklamıştır.
Klasik koşullanma, doğal uyarıcılara verilen doğal bir tepkinin, yapay bir uyarıcı tarafından da uyarılır hale getirilmesini ifade eder. Rus fizyolog Ivan Pavlov tarafından keşfedildiği için Pavlovyen koşullanma olarak da bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri